En dag landade ett vykort i brevlådan hos Svensk Simidrott. Det var ett tag sedan och trenden har hållit i sig: det kom ett till, sen ytterligare ett. Som avsändare på samtliga stod Johannes Skagius, landslagssimmare med bröstsim som specialitet. Anledningen? Uppskattning. Helt enkelt.

Vykortsvackert

En dag landade ett vykort i brevlådan hos Svensk Simidrott. Det var ett tag sedan och trenden har hållit i sig: det kom ett till, sen ytterligare ett. Som avsändare på samtliga stod Johannes Skagius, landslagssimmare med bröstsim som specialitet. Anledningen? Uppskattning. Helt enkelt.

Johannes Skagius

Ålder: 20 år.
Bor: I Graz i Österrike där han delar lägenhet med ytterligare en simmare och en tennisspelare.
Tränare: Dirk Lange.
Klubb: Sundsvalls simsällskap
Meriter: JEM-guld på 100 meter bröstsim 2013, JEM-silver på 50 meter bröstsim 2013, JEM-brons i medleylagkappen 2013, VM-sjua på 50 meter bröstsim i sitt första seniormästerskap sommaren 2013, guld på 100 meter bröstsim i ungdoms-OS 2011.
Mål: Att kvala in till OS i Rio på 100 meter bröstsim.

”Min plan är att försöka klara kvaltiden under de internationella tävlingarna i Stockholm i mars”.

Graz är Österrikes näst största stad, med inte mindre än fyra universitet, fyra högskolor samt två fotbollsklubbar i landets högsta liga. Här hittas även demontränaren Dirk Lange, som jobbat med några av världens bästa simmare. Och Dirk är anledningen till att Johannes Skagius från Sundsvall nyligen flyttade hit.

– Det är jäkligt bra i Graz, jag är nöjd med beslutet, säger Johannes, som är tillfälligt på besök i Sverige för att simma SM. Han är ivrig att tävla, mer än vanligt, vill få ett kvitto på att hans nya hemadress betalar sig resultatmässigt.

Anledningen till flytten började med att Johannes tränare i Sundsvall slutade. Då stod det mellan NEC och Österrike och han valde det som var mest exotiskt.

Vad är bäst hittills?

– Dirk är erfaren och strategisk, helt klart, men det som gör träningen riktigt rolig är sparringen på passen. Här finns fem bröstsimmare på riktigt hög nivå. Fem grabbar som alla gör under 28,4 sekunder på 50 meter.

Träningen i Graz är annorlunda upplagd mot vad Johannes är van vid.

– Vi kör bara uthållighetsträning de första veckorna på säsongen. Sedan handlar allt om träning i relevant speed, vilket gör att allt jobb med själva bröstsimmet är kvalitativt, berättar han.

Redan innan Johannes landade på österrikisk mark fick han ett träningsschema hemskickat. Schemat var detaljerat – vilka tider på dagen han skulle träna, exakt vad som skulle göras – och daterat fram till den dag och tid som Skagius och Lange skulle mötas poolside. Så har det fortsatt:

– Jag får hela mitt schema för kommande vecka på fredagar, vilket också gör att jag kan planera min sömn och min kost efter träningsmängden. Och är jag extra trött någon dag ändrar vi träningen den dagen.

Har du fokuserat mer på kosten också? Österrikarna äter väl lite annat än du var van vid från Sverige…

– Jag bollar mycket med Petra Lundström på Riksidrottsförbundet angående min kost. Det är så klart Dirk som legat på mig om detta, vilket gjorde att jag kontaktade RF.

Vad ligger du på nu då, i kostintag?

– 80 gram fett, 150 gram protein och 400 gram kolhydrater är det minsta jag får äta. Detta anpassas sedan vecka för vecka, beroende av hur hårt jag tränar just då.

Fram till utlandsflytten bodde Johannes hemma hos sina föräldrar och bara att flytta hemifrån är ett stort steg. Att dessutom skaffa sin första egna lägenhet i ett annat land kräver ännu mer. I Graz bor Johannes inneboende hos två österrikare, en tennisspelare och en simmare. Detta gör att han kommer in i det han kallar ”det österrikiska tänket”.

– Maten är en skugga av ett lands sätt att leva. Det gillar jag. I Österrike äter man mycket kött, eftersom det historiskt sett är bättre tillgång på det än på fisk. Det har jag anpassat mig efter.

Hur funkar språket för dig?

– Jag läste franska i skolan och Dirk och jag pratar engelska med varandra. Och under mina två och en halv månader i Österrike har vi varit två veckor i Mexiko och två veckor i Turkiet, så jag har lite kvar att lära av tyskan. Men jag börjar förstå en hel del, faktiskt!

Berätta om vykorten du skickar, vad är grejen med det?

– Varje gång jag åker någonstans med simningen skickar jag ett vykort till simförbundet. Det är ett litet men enkelt sätt att visa uppskattning för det stöd och den hjälp jag får. Förbundets stöd betyder mycket för mig och det vill jag visa.

Det är inte bara förbundet som får vykort från Johannes – de landar hos sponsorer, på hemmaklubben och ytterligare ett antal för Johannes viktiga personer.

– När man är van vid att få saker är det lätt att ta det för givet. I Österrike betalas träningsavgifter, läger med mera av simmarna själva. Detta blir jag sponsrad med och det måste uppmärksammas, det ska absolut inte tas för givet. Om man inte vet vad saker och ting faktiskt kostar är det svårt att förstå vad man får. Det vet jag och jag är extremt tacksam.

Johannes är allvarlig på rösten.

– Dessutom, det är ju inte bara som simmare jag utvecklas i Österrike, det är hela jag. det kommer simmare från hela världen hit, vilket utvecklar mig som människa. Detta är jätteviktigt för mig.

Vad tränar du för just nu, främst?

– Snart är det SM, därefter är det EM i Israel och sen, så klart, OS i Rio. Det gäller att jag kommer under kvaltiderna så klart, men det är målet. Jag vill dessutom persa på SM, se att träningen ger resultat på allvar.

– Och sen hoppas jag att mina träningskompisar kommer till Swim Open Stockholm i slutet av mars 2016. Tävlingen kommer hålla hög klass och det kommer bli mycket hög klass på bröstsimmet om min grupp dyker upp.

Swim Open Stockholm har en hög prissumma och förväntas locka till sig många internationella stornamn.

– Samtidigt måste vi simmare hjälpa till, få intresset för vår sport att öka. Det är lätt att bara vänta på att förbundet eller någon annan ska fixa allt, men det är vi aktiva som ska göra sporten intressant, avslutar Johannes.

En vecka efter intervjun går SM i Filborna Arena i Helsingborg. Johannes tar hem 50 bröstsim på 27,13 sekunder och lämnar övriga fältet några meter bakom sig. Det är en liten bit ner till kvaltiden dock. På 100 meter bröstsim blir det ytterligare ett guld, på mästerskapsrekordtiden 58,21. Hade han tangerat sitt eget svenska rekord, 57,90 från VM i Doha 2014, hade han klarat kvalgränsen med åtta hundradelar.

Men det kommer fler chanser. Johannes träningsresa har bara börjat.

Text: Tomas Borgå
Bild: Petrus Iggström, Bildbyrån

×

Kommentering är stängd.