Aqua älskar öppet vatten och trenden är tydlig – allt fler vuxna börjar simma, främst med fokus på att just lopp i öppet vatten. De nytillkomna efterfrågar organisering, något alla simklubbar kan hjälpa till med – och tjäna på!

Vuxensimning – så kan klubben utnyttja boomen

Aqua älskar öppet vatten och trenden är tydlig – allt fler vuxna börjar simma, främst med fokus på att just lopp i öppet vatten. De nytillkomna efterfrågar organisering, något alla simklubbar kan hjälpa till med – och tjäna på!

4 tips för vuxenverksamheten:

1. Se till att mastersgruppen inte blir en intern tillställning för gamla simproffs. Välkomna nybörjare och ha förståelse för att de simmar långsammare, en 60-årig mastersimmande dam kommer alltid svepa förbi nybörjaren. Se till att seeda banorna så alla kan utvecklas.
2. Ordna ”träningstävlingar” för vuxna på samma sätt som för barn. Då blir övergången från träning till riktig tävling mindre skrämmande.
3. Låt inte bassängtider bli en begränsning. Dra nytta av alla våra sjöar och ordna crawlkurser ute under sommarhalvåret.
4. Utse en verksamhetsansvarig i simföreningen för öppet vatten och vuxensimning. Se till att ordna bra informationsmaterial om verksamheten och organisera gemensamma träningstillfällen i öppet vatten.

Siffrorna talar ett tydligt språk. År 1993 anordnades fyra öppet vatten-lopp i Simförbundets regi. År 2006 var det motsvarande antalet tio lopp – och fram till år 2013 den siffran tredubblats till följd av en enorm efterfrågan. En annan markör är Vansbrosimmet, Sveriges största simevent. Mellan åren 2006 och 2013 har antalet deltagare fördubblats. Vi ser alltså en öppet vatten-boom, sannolikt till följd av de träningsvindar som blåser genom landet. Öppet vatten-förbundskaptenen Mikael Rosén flaggar för de möjligheter som öppnas för landets simklubbar:
– Man kan jämföra med golfboomen för cirka 20 år sedan, som sedan stagnerade och gick tillbaka. Vi hoppas att landets simverksamheter kan lyckas bättre med att behålla dessa nyfrälsta än vad Golfförbundet gjorde, säger Mikael.
De potentiella medlemmarnas intressen pekar mot crawl och öppet vatten, där finns rekryteringspotential som kan leda till en ökad medlemsbas. Mikael Rosén menar att klubbar kan komma långt på att väl beskriva vuxenverksamheten, som sedan mjukstartas med annonsering riktad mot befintliga badgäster.
– Det är viktigt att skapa en kontakt med dem som vill vuxensimma och se dem som möjligheter, istället för hot om bassängutrymme, som är ett ständigt problem i storstäder. Jag tränar exempelvis Stockholm City Triathlon, det kommer 60 personer vardagskvällar mellan 21 och 22. Har man en bra relation med sitt bad kanske man kan få stänga själv och därmed få en billigare lösning, tipsar Mikael Rosén.
Per Englund tillhör den skara som ugglade
vid sidan av bassängen under dotterns
träningar. Genom en crawlkurs tog han steget ner i vattnet – och blev mer eller mindre kvar. Idag har Per Englund flera Ironmantävlingar och swimruns i ryggen, han är medförfattare i boken ”Simning för dig!” och är även aktiv i styrelsen i Södertörns Simsällskap. Öppet vatten blev en given uppföljning av crawlkursen, då mastersimningen inte hade rekrytering av vuxna.
– Bassängtiderna är en väldigt begränsande faktor i storstäderna, kanske är det därför satsningarna stannar vid crawlkurserna. Det finns inget naturligt efterföljande steg. I Södertörn rekryterar vi barnen efter simskolan genom att erbjuda dem en träningsgrupp. Om de vuxna skulle erbjudas en träningsgrupp efter crawlkursen skulle klubbarna ha ett konkret framgångsrecept, säger Per Englund.
Potentiella vuxna medlemmar finns överallt: på simläktaren, på fria badtimmarna, i lokala konditionsklubbar och på ortens gym. Det gäller alltså bara att skapa de bästa förutsättningarna för att få ner nybörjarna i vattnet första svängen. Den som har problem med bassängtider kan dessutom utnyttja landets tiotusentals sjöar under sommarhalvåret. Att organisera ett träningstillfälle utomhus kan bidra till att folk känner sig mer trygga vid tävlingsdebuten i öppet vatten.
– De allra, allra flesta blir omedelbart förälskade i frihetskänslan, det är underbart att se naturen från det perspektivet. Tänk en tidig morgon, lite dimma över en spegelblank sjö. Blunda och se framför dig hur fantastiskt vackert det är! Utöver det kan simningen bli en jättetrevlig gemenskap som är väldigt tillgänglig. Det är bara att svänga förbi sjön efter jobbet med våtdräkt, handduk och simglasögon och ge sig iväg, säger Per Englund.

Text: JOSEFIN STRANG
Foto: KENNETH WESTERBERG, LUCA MARA, Linus Ahlberg

×

Kommentering är stängd.