Simtruppen är uttagen och snart drar det igång. VM alltså, i Barcelona. Aqua kikar in bakom bassäng och läktare och snackar med sportchef och förbundskapten om hur tankarna går i det svenska lägret inför sommarens största tävling.

VM i Barcelona

Simtruppen är uttagen och snart drar det igång. VM alltså, i Barcelona. Aqua kikar in bakom bassäng och läktare och snackar med sportchef och förbundskapten om hur tankarna går i det svenska lägret inför sommarens största tävling.

Den svenska simtruppen

Michelle Coleman, Täby Sim
Rebecca Ejdervik, Täby Sim
Stina Gardell, Spårvägens SF
Louise Hansson, Helsingborgs S
Joline Höstman, Mölndals ASS
Jennie Johansson, Upsala S
Magdalena Kuras, SK Triton
Nathalie Lindborg, Malmö KK
Simon Sjödin, SK Neptun
Sarah Sjöström, Södertörns SS
Johannes Skagius, Sundsvalls SS

Elva simmare från Sverige är uttagna till långbane-VM i Barcelona. Upplägget nu, för de simmare som har lyckats kvala in, är individuellt. NEC på Eriksdalsbadet är öppet för alla som kvalat in till VM och Universiaden att komma och träna på, där droppar simmarna in efterhand. Där är tränarna Carl och Andrej, som även är med på VM, behjälpliga. Eller så stannar man hemma och simmar med hemmaklubben, så klart.
– Precamp börjar den 19 juli, då vi träffas i Stockholm. Därefter, den 21 juli, åker alla ner till Canet för det riktiga lägret. Där stannar vi till den 25 juli innan bussen rullar mot Barcelona, säger förbundskapten Ulrika Sandmark.
Blir det några träningsfria dagar innan tävlingarna drar igång?
– Nja, tävlingarna börjar den 28 juli för simmarna, men vi har träningar på plats i Barcelona, i tävlingsbassängerna, innan dess, berättar Ulrika.
Rekar ni från Simförbundet något innan hela gänget landar på spansk mark?
– Vi har kollat upp hotellen, det gör vi alltid. Sedan har Barcelona haft många stora mästerskap, så de flesta i den svenska truppen har redan varit och känt och klämt på tävlingsarenan.
Det är ett rutinerat gäng från Sverige som åker. Johannes Skagius är den enda som inte varit i ett VM tidigare, så han får av den anledningen ses som rookien i truppen.
Kollar ni lite extra på konkurrenterna inför ett VM?
– För lagkapperna kollar vi alltid in konkurrensen, samtidigt som vi så klart har koll på världsrankingen och hur den ändrar sig. Sedan är alla som kvalat in bland de 16 bästa i världen, sett till tiden på förra VM och OS, säger Ulrika.
VM håller på i sju dagar, Ulrika och hennes kompanjoner jobbar hela tiden. Samtidigt är loppen för de 11 simmare som kvalat in lagom utspridda, så det behöver inte vara alltför hektiska dagar:
– Men allt kan hända, skrattar Ulrika. Vi som jobbar runt simmarna är först på plats i simhallen och sist i säng, så är det.
Men hur ser det då ut under ett VM? Vad händer under läktare, bortom mediabås och TV-kameror? En som vet mer om det är Henrik Forsberg, Sportchef simning.
– Där finns uppvärmningsområden där simmarna kan värma upp på land. Därifrån bär det av till call-room, där simmarna samlas innan de går in till sina respektive heat eller finaler. Simmarna måste samlas där cirka 15 minuter före start, för att gemensamt gå in till sitt heat. Missar man call-room får man inte starta så det är viktigt att vara där i tid. Där kan de sitta och ta det lugnt eller fortsätta sin uppvärmning, berättar Henrik.
– Det finns även plats för varje nation att ha sina egna samlingsplatser. Där kan de sätta upp massagebänk, ha plats för samling och att bara hänga. Det finns också minst en 50 meters bassäng för insim och avsim.
Vad gör ni när ni inte tränar och tävlar, hur är livet på hotellet och runt omkring?
– Då vilar simmarna mest för att förberedda sig för sina lopp. Ofta ser en vardag på ett mästerskap ut ungefär så här: vakna, äta frukost, åka till simbassängen, simma in, förberedda sig för lopp, tävla, avsim. Sen åter till hotellet för vila och lunch. Har simmarna gått till semifinal eller final upprepas samma procedur igen. Om inte, så stannar simmarna kanske kvar hemma på hotellet och laddar eller vilar för nästa dags tävlingar alternativt åker och tränar eller tar kortare promenader. Mycket handlar om att vara återhämtad, både mentalt och fysiskt. Mentalt sker ju genom egna personliga strategier, till exempel titta på film, läsa och så vidare, fortsätter Henrik.
Målet med VM är tio finalplatser, inkluderat att samtliga lag tar sig till final. Och den eviga frågan, ställd till Ulrika Sandmark, får avsluta vår intervju:
Hur många medaljer tar Sverige, Ulrika?
– Medaljer är en bonus. Jenny och Sarah ligger bäst till i rankinglistan, så är det, men vårt mål sätts till att ta sig till final. I finalen kan allt hända, så vi får se om det blir någon medalj.
VM i Barcelona avgörs mellan 28 juli och 4 augusti. Uttagningarna till konstsim och simhopp var inte klara vid Aquas pressläggning.

Text: Tomas Borgå

×

Kommentering är stängd.