Om det inte finns en fungerande simhall finns det ingenstans för simidrott, skolor och badande motionärer att vara. Aqua besökte det goda exemplet, Munktellbadet i Eskilstuna, som satsade på en toppmodern anläggning för några år sedan. Detta är vägen dit.

Visning pågår, välkommen in

Om det inte finns en fungerande simhall finns det ingenstans för simidrott, skolor och badande motionärer att vara. Aqua besökte det goda exemplet, Munktellbadet i Eskilstuna, som satsade på en toppmodern anläggning för några år sedan. Detta är vägen dit.

I maj invigdes Munktellbadet i Eskilstuna – en ny badanläggning som bytte ut det gamla kulturmärkta Vattenpalatset från 1933. Barn, ungdomar och representanter för föreningslivet gjorde bomben tillsammans i den splitternya stora bassängen och förklarade badet öppnat.

Månaden innan stod Gerhard Neij, avdelningschef på Munktellbadet, med en kopp kaffe i handen och blickade ut över Eskilstunaån. Det var en vacker dag där solen speglade sig i vattnet. “Det kommer att funka” konstaterade han för sig själv och drog en lättnadens suck. Flera års arbete med en ny toppmodern badanläggning nådde sitt slut. Men något lugn infann sig aldrig.

Först två veckor innan invigningen hade alla slutbesiktningar genomförts och Munktellbadet fått grönt ljus från kommunens byggnadsnämnd om fullt tillträde. Torbjörn Bergvall, affärsområdeschef på Munktellbadet, menar att de tolkat reglerna annorlunda och förutsatt att de skulle få tillgång till lokalerna tidigare. Planeringen reviderades i all hast och nödvändiga förberedelser genomfördes i gamla Vattenpalatsets lokaler för att snabbt få allt på plats vid inflytt.

– Det är viktigt att personalen får möjlighet att bekanta sig med de nya lokalerna och känna trygghet. Även säkerhetsrutinerna måste vara på plats i den nya anläggningen när allmänheten bjuds in. Vi kunde leverera bådadera trots den knappa tiden, menar Torbjörn.

Att ha stenkoll på alla bestämmelser och regler kan vara snårigt. Att utlova öppning för nära slutbesiktningen kan vara vanskligt och ställa till problem. Det är bra att ha marginal konstaterar Torbjörn.

Att bygga ett nytt badhus är ofta ett av de största projekten man kan företa sig i en kommun. Och det finns sällan några exakta mallar för hur man går tillväga för att skapa en anläggning som ska hålla i över 30 år. Dessutom som ska klara påfrestningar från vatten, olika temperaturer och kemikalier som klor.

Ytterligare en utmaning har varit att låta en befintlig verksamhet med år av erfarenhet och rutiner övergå till ett dubbelt så stort badhus. Det kräver en god portion intrimning av verksamheten, berättar Gerhard Neij.

– Vi kunde allt om de gamla lokalerna. Allt gick på rutin. Vi visste hur man sköter ett bad, men då Munktellbadet är dubbelt så stort som det gamla så måste många rutiner ändras. Att mäta tidsåtgång och bestämma regelbundenhet kring rutiner blev ett tidskrävande arbete. Vi fortsätter att justera våra rutiner hela tiden, och detta arbete kommer säkert pågå en längre tid innan vi blir nöjda.

Fortfarande idag upptäcker personalen saker som behöver korrigeras. Ofta sådant som varit svårt att förutse och kanske handlar om besökarnas upplevelse, berättar Torbjörn Bergvall. I dagsläget används ett golvmaterial som studerats hos en annan badanläggning, och där de haft bra erfarenheter av materialet. Men på Munktellbadet har besökare upplevt golvet som halt.

– Golvytor är ett känt problem och ställer särskilda krav, inte enbart att de ska vara halkfria. De får inte heller samla för mycket bakterier och ska vara lätta att hålla rena, säger Torbjörn.

Munktellbadet har nu skapat en provyta där de testar behandling av golvplattorna för att bli strävare. Liknande problem kommer att komma och är del av intrimningen av anläggningen fortsätter Torbjörn.

– Man måste acceptera att saker kommer att ske, oavsett hur mycket man försöker förutse allt som kan hända. Korrigeringar och finjusteringar kommer att krävas i en strid ström nu efter att anläggningen har öppnat.

Det syns att den nya anläggningen är ny. En trappa upp från entrén ligger en färgglad reception och ett café. En trappa ner finns ett välutrustat gym med vikter, maskiner och personliga tränare. Anläggningen har blivit tilldelad miljöcertifieringen Miljöbyggnad Guld vilket ställer krav på bland annat energiförbrukning, inomhusmiljö och material.

När Aqua besöker badhuset pågår flera verksamheter i den stora bassängen samtidigt. Bassängen har avdelats i mitten med hjälp av en höj- och sänkbar vägg. På två banor pågår simskolelektioner och motionssimning i en tredje. Djupdelen är öppen för vattenlek och hopp från trampolin. Vid behov sänks enbart delar av väggen för att få till stånd en 50-metersbana och parallellt flera 25-metersbanor.

Intill ligger flera andra bassänger. En är till för mindre barn, en annan har vattenrutschkana och en tredje erbjuder badbio med filmer på vattentema som Hitta Nemo. Det senaste tillskottet är en avlång bassäng med ett akvarium där man kan dyka ner och titta på fiskar.

I Munktellbadets lokaler har även Eskilstuna simklubb sitt kontor. Bland datorer och papper jobbar simtränarna Lina Rosvall och Christoffer Andersson – två av klubbens fem anställda. Innan Munktellbadet öppnade låg kontoret på avstånd från det gamla badhuset. Nu sparar de tid och har när till verksamheten konstaterar både Lina och Christoffer. Dessutom har de en egen entré till badhuset och därmed avlastar huvudentrén. Det är även tidseffektivt eftersom man kan hålla träningar när huvudentrén är låst och anläggningen håller på att stänga ner.

– Den största fördelen är förstås att anläggningen är större och fräschare. Vi har fått ett femtiotal nya medlemmar vilket är bra, men framförallt kan vi träna så mycket som vi ska och behöver, säger Lina.

Christoffer påpekar att det numera går att hålla träning för elitsimmare parallellt med pågående simskola, olika nivåer av motionssimning och där sviktarna är öppna samtidigt.

– Munktellbadet är ett lyft för hela staden. Förra badhuset blev snabbt trångt och var mycket begränsad. Det kan ta lite tid innan folk inser att den nya anläggningen erbjuder något nytt, säger Christoffer Andersson.

En av de största fördelarna är dock möjligheten att hålla tävlingar i stora bassängen. Nästa år arrangeras två svenska mästerskap på Munktellbadet – Masters-SM och Sum-Sim Riksfinal.

Något som både Torbjörn Bergvall och Gerhard Neij återkommer till är behovet av bra kommunikation. Under åren har dialog förts med en rad intressenter, bland annat föreningslivet, berörda nämnder, kommunala beslutsfattare med flera. Det är viktigt att kommunikationen är tydlig för att minimera risken för missförstånd som leder till missnöje när anläggningen väl står klar, varpå det blir dyrt att göra förändringar.

Men bra kommunikation var även viktig i förhållande till den egna personalen innan Munktellbadet öppnade portarna.

– Torbjörn och jag kunde till slut ritningarna utantill, veranda vinkel, varenda detalj. Men den kunskapen hade inte övriga personalen som skulle drifta anläggningen. Det har varit viktigt med mer tid att få bli delaktiga och möjlighet att sätta sig in i den nya anläggningen. Vi arbetar nu i en anläggning som ger oss aha-upplevelser nästan varje dag och bjuder in till verksamhetsförbättringar i dialog med personalen, säger Gerhard Neij.

Även extern kommunikation är viktigt när Eskilstunaborna ska få kännedom om alla de möjligheter som finns i den nya anläggningen. Gerhard medger en naggande oroskänsla under åren som Munktellbadet tagitsin form: kommer folk verkligen att komma?

Besöksantalet har dock hittills pekat på en positiv trend. Mellan 28 maj till sista september ser besöksantalet ut att ha fördubblats jämfört med förra året. Men fortfarande finns mycket att göra kommunikativt för att dra fler besökare till en anläggning med ett stort utbud, om än bara för att fika eller äta lunch.

Resan fram till en färdig badanläggning har varit positiv, om än pirrig, menar Gerhard:

– Det har varit en ynnest att få vara en del av arbetet. Det byggs ju inte nya badhus varje år direkt, säger han och skrattar nöjt.

Text & bild: David Lagerlöf

×

Kommentering är stängd.