Svensk vattenpolo växer så att det knakar – antalet licensierade spelare har nära fördubblats under en treårsperiod. Ett gäng som glatt varit med och bidragit till ökningen på barn- och ungdomssidan är de sex syskonen Becker.

Vattenpolo på framfart

Svensk vattenpolo växer så att det knakar – antalet licensierade spelare har nära fördubblats under en treårsperiod. Ett gäng som glatt varit med och bidragit till ökningen på barn- och ungdomssidan är de sex syskonen Becker.

S

yskonen Beyla, Noss, Sindre, Tjalve och Groa Becker är mitt i en träning tillsammans med de andra klubbkamraterna i Stockholms Kappsimningsklubb. Vad som gör att fem syskon funnit vattenpolon har delvis att göra med att klubben erbjudit medlemmarna att träna i ”simidrottsgrupper”, något som Beyla Becker kan förklara:

– Jag gick på simning först och då fick vi testa på olika simidrotter och körde vattenpolo någon gång i veckan. Jag gillar lagspel och simning, så vattenpolo blev en bra kombination.

Vattenpoloansvarig i SKK, Mats Lennerthson, berättar att simidrottsgrupperna i sin tur kommer av ett samarbete med simningen i klubben, som bidragit till att barn- och ungdomsverksamheten i vattenpolon ökat kraftigt:

– Intresset för vattenpolo har aldrig varit så här stort. Vi har en bra dialog med simningen, vi konkurrerar inte om ungdomarna utan försöker erbjuda dem en verksamhet som inte innebär att de måste välja simidrott. Att vi är en klubb och inte bara två sektioner tror jag är en framgångsfaktor i det hela.

Bakom ökningen av antalet vattenpolospelare ligger inte bara en samverkan mellan de olika simidrotterna – konceptet ”Poolkampen” har också ett finger med i spelet. Verksamhetsutvecklare för vattenpolon på Svenska Simförbundet, Peter Hodor, menar att Poolkampen har breddat idrotten och på sikt kommer att gynna svensk vattenpolo.

– Vi har sett ett kraftigt ökat medlemsantal och antal licensierade vattenpolospelare som en direkt följd av Poolkampen. Det är en bra rekryteringsbas och ett sätt att se till att vi fyller på underifrån. Att värna om rekryteringen är ett sätt att se till att vi hela tiden har spelare och kan växa och bli fler, berättar Peter Hodor.

I dagsläget når Poolkampen alla vattenpoloföreningar i Sverige, varav SKK:s Groa Becker är en av många frälsta deltagare.

– Poolkamperna tycker jag är roliga. Man kör olika matcher och har utmaningar man ska klara av med laget mellan matcherna. Planen är mindre också så man spelar mer, det är roligt, säger Groa.

Tack vare vattenpolons framfart har SKK kunnat bilda ett damlag där Beyla Becker spelar:

– Vi har inte kunnat haft ett damlag förr, men tack vare att vi har lånat in simmare så har vi kunnat spela matcher och på bara 1,5 år har vi blivit ett bra lag.

För Beyla och hennes syskon är dagens träningspass snart över. Även om de har olika mål och ambition med vattenpolon är alla överens om att sporten har något för alla, bara man kommer i kontakt med den. Det är något som vattenpolon har tagit fasta på.

 

Text: Sofia Kuylser
Foto: Petrus Iggström

×

Kommentering är stängd.