Gammal i gården, inte ens mitt i karriären. Sarah Sjöström simmade sig åter överst på pallen i somras. Bäst i världen – bara 20 år ung.

Världens bästa Sarah

Gammal i gården, inte ens mitt i karriären. Sarah Sjöström simmade sig åter överst på pallen i somras. Bäst i världen – bara 20 år ung.

Tips från coachen:

Carl Jenner har tränat Sarah Sjöström sedan 2006 och matchar henne mot OS 2016. Han såg henne in action första gången när hon var i tioårsåldern.
– Hon var en intressant talang: lång, simmade med hyfsad teknik, var snabb även som ung och har haft många bra tränare i Södertörn. Sarah hade en målmedvetenhet, hon ville göra något med den talang hon har. Hon har tränat hårt utan avbrott sedan hon var 13-14 år, vilket inte är så vanligt i Sverige, säger Carl Jenner.

När förstod du att hon kunde bli riktigt bra?
– Hon vann ungdoms-OS sommaren 2007 på en rätt bra tid. Hon hade visat framfötterna på hemmaplan och haft en bra utveckling. När hon vann EM 2008 förstod jag ganska fort att hon hade fantastisk talang.

Vad är det som gör Sarah unik?
– Hon är lång, har bra känsla i vattnet och vet hur hon ska använda hennes kraft och talang. Hon kan plocka fram något extra när det gäller. Lägger man ihop bitarna har man en komplett simmare.

I mitten av augusti 2013 är Sarah ledig från simningen. Hon åkte från ett för svensk del fantastiskt men krävande VM, hon simmade något lopp varje dag i åtta hela dagar. Sedan gick planet direkt till Eindhoven och World Cup och vidare till Berlin. Det gick bra även i World Cup, men hon började bli sliten.
– Det går inte att lägga 100 procent fokus på varje lopp. Jag kör alltid max, så klart, men jag måste välja ut de viktigaste loppen och lägga mest krut där.
Just nu läggs inget krut alls. Fyra veckors ledighet, umgås med pojkvän och sin hund, en Grand Danois som ”bara väger 49 kilo”. NEC, svensk simnings elitcentra, där Sarah simmar till vardags, drar igång igen den 9 september och innan dess hinner Sarah lämna tonårstiden med att fira sin tjugoårsdag.

Sarah Sjöströms simkarriär är speciell, även med internationella mått mätt. 2008, i mars, tog hon sitt första EM-guld. Det var på 100 meter fjärilsim och redan i semifinalen slog hon Anna-Karin Kammerlings svenska rekord. Klockan stannade på 58,30 och efter finalloppet stod det klart att Sarah slagit igenom på allvar – hon blev den yngsta europamästaren någonsin i en olympisk gren. Då var hon bara 14 år. Samma år simmade hon både sitt första SM och sitt första OS – hon simmade faktiskt OS-final i lagkapp på sin 15-årsdag. OS gick i Kina 2008 var det största Sarah någonsin varit med om. Hon åkte dit som 14-åring – utan sin tränare, utan sina föräldrar – och kom tillbaka utan medalj men med den finaste av idrottsliga erfarenheter: att få vara en del av OS-byn med alla världens bästa idrottare.

När visste du att du kunde bli riktigt bra?
– När jag vann mitt första EM-guld, det kom som en chock, säger Sarah och ser uppriktigt förvånad ut.
Vi ses i Gamla stan i Stockholm och Sarah är klädd i jeans och t-shirt. Man är van att se henne i landslagets träningsoverall, i baddräkt och, i intervjuer direkt efter lopp, blöt i håret och andfådd. Idag är hon klädd för en ledig dag på stan och påtagligt lugn.
– Visst, vi satte tidigt upp tydliga mål, jag och min tränare Carl. Trots det förstod jag inte hur bra jag kunde bli, eller faktiskt var, förrän jag stod överst på pallen. Jag började vinna, bli en de bästa i min årskull, i elvaårsåldern. För varje tävling satte jag nya personbästa och samtidigt kollade jag ju på de som var äldre, jag ville ju bli som dem, berättar Sarah och ler.
Sarah simmar fortfarande för sin moderklubb Södertörn, även om hon numer tränar på NEC på Eriksdalsbadet. Södertörn har fostrat många landslagssimmare, något som tidigt sporrade henne. Hon har samma tränare på nu som då, Carl Jenner, och hon får dessutom simma mot killar.
– Sedan NEC drog igång har jag jämfört mig mer med killarna, och då ligger jag ofta en halv kroppslängd efter. Det har varit jättebra, tycker jag.

Att du är favorittippad då, på stora internationella tävlingar, tycker du att det är bra eller dåligt?
– Jag var favorittippad att ta VM-guld redan som 15-åring, så jag är van vid det från början. Jag lever efter att det är på träningen man ska kämpa, på tävlingen ska det gå av sig självt. Jag vet att jag har tränat hårt fram till en stor tävling, att jag är i form. Om sedan insimmet känns bra, då vet jag att jag kan simma riktigt fort.
Vi är tillbaka i Barcelona, tillbaka på VM-arenan den 29 juli. Tiden i call-room inför finalen har varit nervös för Sarah. Inför försöken och semifinalerna är det avslappnad stämning – simmarna känner varandra sedan tidigare. Inför finalerna blir stämningen en annan, aningen tryckt. Stundens allvar gör sig påmint – är du en av de åtta som sitter här och väntar på att bli inropad kan du bara några minuter senare vara bäst i världen. Sarah vet att hon är i form och nervositeten känns mer som förväntan – hon vill veta vem som vinner redan nu, direkt. Hon är mer nyfiken än nervös.
Minuter senare går starten. Sarah ligger efter direkt, istället är det danskan Ottesen Grey som får ett försprång. Och när Sarah vänder en ynka hundradel över världsrekordfart är danskan 34 hundradelar före.
– Första 50 kände jag att det var lugnt, berättar Sarah sakligt. Jag höll hög fart och jag kom in perfekt i vändningen.
Direkt efter vändningen har Sarah sin tränare Carls röst ekande i huvudet: ”ta inte i för mycket på de första armtagen när du kommer upp till ytan, se till att ha farten med dig”.
Ljudet och hejaropen från publiken vandrar. På sista längden låter svenska klacken mest. Sarahs kraftiga benspark tar henne upp jämsides och om danskan. Coutts jagar, Vollmer likaså.
– Vid 25 meter kvar vet jag att jag leder, ser att jag är först, men i mål är jag ändå inte säker. Med badmössa på låter ljudet helt annorlunda, jag hör ingenting direkt efter målgång. Det är först efter några sekunder som jag vänder mig om och ser mitt namn högst upp på ljustavlan.
I mål är hon 44 hundradelar före Coutts och 71 dito före OS-mästarinnan Vollmer. Sarah är överst på pallen igen. Äntligen.
Favorittippad och först. Precis som det ska vara.

Text: Tomas Borgå
Bild: Petrus Iggström & Bildbyrån

×

Kommentering är stängd.