Jonas Gerdin har blivit utsedd till ny ansvarig för konstsim i Svensk Simidrott. Och han har flera spännande idéer om hur grenen kan utvecklas framöver. Som universitetsprofessor är ett av hans viktigaste områden frågan om adekvat utbildning.

”Utbildning är en hjärtefråga”

Jonas Gerdin har blivit utsedd till ny ansvarig för konstsim i Svensk Simidrott. Och han har flera spännande idéer om hur grenen kan utvecklas framöver. Som universitetsprofessor är ett av hans viktigaste områden frågan om adekvat utbildning.

Jonas Gerdin

Bor: Örebro
Ålder: 49 år
Familj: Fru, son och dotter, konstsimmaren Malin Gerdin
Gör: Professor i företagsekonomi vid Örebro universitet
Bakgrund: Aktiv i Örebro Simallians
Aktuell med: Ny ansvarig för Konstsimsutskottet i Svensk Simidrott

Jonas Gerdins dotter, Malin, är en välkänd konstsimmare som bland annat tagit sig till JEM-final 2011. Det är genom henne som Jonas har varit engagerad inom idrotten under flera år.

– Som förälder har jag så klart följt Malins träningar och hennes karriär. Ganska snabbt blev jag involverad i simklubben Örebro Simallians, där jag också varit ordförande i Konstsimskommittén. Jag har även suttit med i klubbens styrelse under några år, berättar Jonas.

När Jonas fick frågan om han ville ta över uppdraget som ansvarig för Konstsimsutskottet tackade han ja direkt.

– Det passade himla bra, eftersom jag i samma veva hade tänkt dra mig ur mina åtaganden i Örebro Simallians. Självklart tackade jag ja till erbjudandet om att bli ansvarig och jag känner verkligen att jag har något att bidra med.

Hur kommer din roll inom utskottet se ut? 

– Min roll kommer att ha karaktärsdrag av mitt personliga tänk. Jag håller på med utbildning till vardags så just det ämnet känns viktigt för mig, även inom konstsim. Det är en av mina hjärtefrågor, säger Jonas Gerdin, som arbetar som professor i företagsekonomi vid Örebro universitet.

Hur vill du utveckla konstsimningen? 

– Jag har en del idéer om hur vi kan utveckla grenen. En av de största utmaningarna vi står inför är att få in fler aktiva. Det kan man göra genom att antingen få in nya klubbar eller genom att få in fler nybörjare i de befintliga klubbarna.

– En annan viktig del i att bli fler är att vi kan behålla våra aktiva längre upp i åldrarna. Jag vill arbeta för att hitta fler former för att de som är juniorer och seniorer också ser en framtid inom sporten.

Sedan några år tillbaka finns satsningen på ett utvecklingslag för aktiva mellan 12 och 15 år med gemensamma läger och andra aktiviteter. Där är bland annat Jonas dotter Malin engagerad som ledare.

– Utvecklingslaget är en punktinsats som ska fungera som en morot för de aktiva att stanna kvar inom sporten längre upp i åldrarna, gärna ända upp i masternivå. Jag vill också se att man här ska kunna få mer utbildning, och även utbildning på en lite högre nivå. Det gynnar alla och här skulle vi även kunna hitta nya tränare så småningom, menar Jonas.

Det råder tränarbrist inom sporten idag och då är det svårt att expandera. Att få fram nya tränare är därför ett viktigt fokusområde.

– Tränarsituationen är lite av en flaskhals i vår ambition att bli fler inom sporten. Jag vill gärna starta en flerstegsraket inom utbildning för konstimtränare. Är man intresserad av att starta konstsim i sin simklubb så får man hemskt gärna höra av sig till mig!

Hur ser du på framtiden inom idrotten?

– Jag har en mycket positiv bild av konstsimmets framtid. Vi har haft en nedåtgående trend ett par år men nu är vi på väg tillbaka igen. Nu gäller det att fortsätta jobba mot att bli ännu fler. Och att få fler att stanna kvar upp i åldrarna för att så småningom ta sig till de större mästerskapen.

Text: Tomas Borgå

×

Kommentering är stängd.