Ett träningsläger på Åland kan innebära allt från fokus på att äta, träna och sova till att lära sig åka långfärdsskridskor eller paddla kanot tillsammans. Åland bjuder på bredd.

Träna borta: Nära med utlandskänsla

Ett träningsläger på Åland kan innebära allt från fokus på att äta, träna och sova till att lära sig åka långfärdsskridskor eller paddla kanot tillsammans. Åland bjuder på bredd.

Spårvägen Simförening hängde en vecka på Åland under ett uppstartsläger för tjugotalet aktiva simmare i augusti. Maria Gustafsson var med som ledare och är mycket nöjd över Åland som lägerval.
– Det är lättillgängligt och billigt att ta sig dit med båten. Även om det är nära och man kan köpa Aftonbladet så får man utlandskänslan ändå. Sedan tror jag att det ger simmarna mer att vara på Åland då det ger en extra upplevelse.

Under uppstartslägret bodde Spårvägen Simförening på hotell nära färjeterminalen. Transporten till och från träningarna löstes enkelt via cykeluthyrningen som låg ett par meter från hotellet. Varje morgon startades med en cykeltur till Mariebad, en anläggning som enligt Maria Gustafsson är mer än väl godkänd.
– Den var jättefin. En toppenanläggning där det var lätt att få tillgång till banor. Sedan ligger det precis vid vattnet också vilket gör att man har fin utsikt och kan gå ned och bada i havet om man vill, säger Maria Gustafsson.

Vad gjorde ni när ni inte tränade?
– Vi hade mycket mångkampsaktiviteter, vi var och grillade och spelade äventyrsgolf en kväll. Sedan blev det en del bad och strand, såklart, då vi prickade in varma dagar.
Vilka ska åka på läger till Åland?
– Vi hade med oss simmare mellan tretton och femton år och jag tror att det kan vara en lagom ålder. Man får utrymme att göra sociala saker tillsammans och hinner umgås mycket och på så sätt få ihop gruppen på ett bra sätt.

Kjell Hansen är simtränare på Åland och berättar att Godby är ett bra lägeralternativ för yngre simmare och elitsimmare.
– Godby har närhet till allt som behövs för lägret. Runt 50 meter från simhallen ligger idrottshallar och ett litet gym i samma komplex och vandrarhemmet ligger också väldigt nära. För de yngre simmarna så betyder det att de är för sig själv och det finns inget som kan störa träningen. För elitsimmarna som egentligen bara vill äta och träna blir Godby också ett bra alternativ.

Varje månad anordnas lokala tävlingar på Åland. Kjell Hansen berättar att de mer än gärna bjuder in de klubbar som är där på läger till att delta i tävlingarna.
– Vi tycker att det är trevligt med besök utifrån. Våra simmare får mer motstånd än de normalt får och de som är här på läger får ett tävlingspass under lägret.

Åland bjuder också på annat än möjligheter till simträning. På sommaren kan man hyra cyklar och vill man paddla går det bra att hyra kanoter och ta sig ut i skärgården. Är lägret under vinterhalvåret rekommenderar Kjell Hansen långfärdsskridkor.
– Vi har ganska många skridskoisar, så man kan åka långfärdsskridskor mellan öarna på vintern, det är trevligt. Sedan är vintern här ordentlig till skillnad från Stockholms moddiga och slaskiga vinter och det finns skidspår att använda också.

Varför ska man åka på läger till Åland?
– Det är ett betydligt större lugn här jämfört med Sverige. Folk tar det lugnare och det blir mer harmoniskt. Vill man åka på läger till Åland så är det vackrast på sommaren men lugnast på vintern, säger Kjell Hansen.

×

Kommentering är stängd.