OS-guld, Afrikas bästa simmare, den största tunisiska idrottsmannen. Aqua snackar högsta nivån av öppet vatten med Oussama Mellouli – som nu laddar inför sitt tredje raka OS.

The Mediterranean Shark

OS-guld, Afrikas bästa simmare, den största tunisiska idrottsmannen. Aqua snackar högsta nivån av öppet vatten med Oussama Mellouli – som nu laddar inför sitt tredje raka OS.

Fakta Oussama Mellouli

Bor: i Los Angeles & Baltimore
Ålder: 30 år
Längd & vikt: 192 cm/84 kilo
Gör: Efter avslutade studier blir det mest bara simning
Tränar med: Michael Phelps och Bob Bowman

Detta är min graduationweek, säger han och suckar. Mina föräldrar och familj är här och hälsar på, så det är fullt upp.
Oussama Mellouli, eller Ous som han kallas och presenterar sig själv med på sin telefonsvarare, är inne på sista veckan på universitetet. Allt är klart, alla prov är gjorda, alla betyg satta. Det är bara att hämta ut diplomet vid en, som vanligt i USA, stor och pampig tillställning, iklädd lång glansig rock och examensmössa med tofs. Studieåren har gett Ous möjlighet att simma med universitetslaget, samma lag som svenska Stina Gardell växt sig stark i, University och Southern California, USC, närmare bestämt the USC Trojans. Nu, när studietiden är över, väntar ännu mer simning.
Han är lite stressad, Ous, när Aqua når honom. Han skjutsar runt sina föräldrar genom Los Angeles, vidare till San Diego, ner längs kusten. Visar dem USA, hjälper dem med allt:
– De är inte så bra på engelska, om man säger så, berättar han och skrattar. Kan inget alls, faktiskt, så jag får hänga med dem och shoppa, äta, allt. Men det är kul, så klart. Bara lite mycket ibland.
Ous kommer från Tunisien och växte upp i en förort till huvudstaden Tunis. Oussama benämns ofta som sitt hemlands största idrottsman – någonsin. Här är man mäkta stolt över sin simmarstjärna, men samtidigt var det just simningen som gjorde att Ous lämnade landet – först för Frankrike och senare för USA. Hans förklaring till detta är att han var tvungen, för att utvecklas som simmare. För att bli bäst måste man träna under de bästa förhållandena och Ous lämnade sitt hemland vid 15 års ålder. I år, när Ous fyllde 30 år, konstaterade han att han spenderat halva sitt liv ”hemifrån”. Och, något han ofta får frågor om, att 30 år inte är någon ålder för en simmare.
Det är i år elva år sedan Mellouli på allvar presenterade sig på den internationella simmarscenen. Vid VM 2003 i Barcelona, på 400 meter medley, simmade Michael Phelps in på världsrekordtiden 4:09.09, tätt följd av Lázló Cseh. Detta var ingen skräll, det var snarare den ordning som var väntad. En skräll var däremot bronsmedaljören: Oussama Mellouli, 19 år gammal. Efter detta lopp visade Ous gång på gång att han var en kraft att räkna med och vips hade hela Afrika fått en efterlängtad simhjälte. Och det var bara början.
Mellouli var den första någonsin från afrikanska kontinenten att ta ett OS-guld i en individuell simgren. Detta kom år 2008 i Peking på 1500 meter frisim. Fyra år senare, vid OS i London, blev Ous historisk på ytterligare ett sätt: han tog ett brons och ett guld, i 1500 meter frisim respektive i open water på 10 km maraton. Ingen har tidigare lyckats både i öppet vatten och i bassäng i ett och samma OS. Men dubbelt historisk ska bli mer – Ous nästa mål är nämligen satt. Men det var inte lätt.
2012 i London. OS är över, Oussama är 28 år gammal och med två färska medaljer. Han känner sig klar med simningen – elitidrott sliter på kroppen. Han tränar fortfarande, visst, men vill egentligen inte simma längre. Han är trött på det, har inga tydliga mål kvar att sträva mot. Det höll i sig tills han åkte hem från VM i Barcelona 2013, där han även hängde en del med svenska OS-truppen, med två nya medaljer. Guld på 5 km maraton, brons på 10 km dito. Det var då han bestämde sig:
– Jag ska ta OS-guld i tre raka OS, berättar han. Och jag ska ta två guld i Rio, på båda långdistanserna. Det är mitt mål.
Lättare sagt än gjort, så klart. Men nya mål kräver nya tag även med träningen. Ous senaste drag för att bli ännu bättre var att flyga till Baltimore, nästan så långt från hans hem i Kalifornien som det går att komma inom USAs gränser, för att träna under ledning av the one and only Michael Phelps och välkända coachen Bob Bowman. När Aqua når Oussama Mellouli på telefon är det, ena dagen, med nio timmars tidsskillnad i Kalifornien och näst gång med sex timmars tidsskillnad i Baltimore. Det är en omställning även för Oussama själv, så klart, men han är säker på sin sak.
– Jag är på rätt ställe och får ut jättemycket av träningen. Och nu är det som sagt bara veckan med familjen och min examenstillställning kvar, sedan flyttar jag till Baltimore, berättar han.
Nu väntar ytterligare två års hårdträning innan flyget lyfter mot Rio 2016. Då får vi kvittot från Oussamas satsning. En sak kan Aqua skvallra om redan nu, 2014: Ous själv är helt säker på att han kommer att lyckas.

Text: Tomas Borgå
Foto: LA PRESSE ph. Gianmattia d’Alberto

×

Kommentering är stängd.