Han flyttade till USA för snart fem år sedan för att simma och plugga. Från sin hemstat Arizona driver svenska Deniz Hekmati en hemsida som simmare från hela världen tar del av. Det handlar om styrka, simspecifik sådan – en växande marknad i flera avseenden.

Swimmer strength

Han flyttade till USA för snart fem år sedan för att simma och plugga. Från sin hemstat Arizona driver svenska Deniz Hekmati en hemsida som simmare från hela världen tar del av. Det handlar om styrka, simspecifik sådan – en växande marknad i flera avseenden.

Faktaruta Deniz

Ålder: 25
Född i: Göteborg
Bor nu: Phoenix, Arizona
Jobbar som: Styrkecoach, Personlig Tränare, och Träningsfysiolog (praktikant)
Läser helst: Om träning
Lyssnar på: Allt utom heavy metal
Intressen förutom simning: Frisbee-golf och hunden Olof
Framtidsplan, i korta drag: Ta Master i Träningsfysiologi och fortsätta utveckla Swimmer Strength

Deniz Hekmati är simmaren med koll på träning. Han började sin tävlingskarriär i simklubben S02 i Göteborg för att sedan, under gymnasietiden, flytta vidare till Alingsås där han bland annat tog två SM-brons på 50 meter bröstsim som junior. Sedan bar det av till USA med siktet inställt på collegesimning och studier i anatomi och träningslära. En liten avstickare hem till Sverige under sommarlovet 2012 resulterade i ett SM-silver, även den på 50 meter bröstsim, men det är inte därför Aqua söker upp Deniz i USA. Det gör vi eftersom vi vill kika på hans styrkeprogram för simmare.

Det är nu drygt fyra år sedan Deniz flyttade över Atlanten. Först landade han i Florida, år 2009, och blev där tränad av bland annat Ryan Lochtes pappa. Sedan tog han sig till Arizona, Phoenix närmare bestämt, för att plugga. Nyligen blev han klar med skolan och gavs möjlighet att växla upp sitt arbete med företaget Swimmer Strength. Deniz har, enkelt förklarat, startat en onlinesida. Idén kom till under studietiden och tanken är att nå ut till så många som möjligt som har en anknytning till simning. Det handlar om styrke- och landträning för simmare och Deniz ligger bakom allt:
– Jag tycker att simning är en unik sport eftersom människokroppen inte är byggd att sättas horisontellt i vatten utan tyngdkraft för att sedan drivas framåt så fort som möjligt. Därmed blir styrkebiten för simmare väldigt komplex, framförallt i början, berättar Deniz, och fortsätter:
– Stabilitet är viktigt, det skadeförebyggande likaså. Smart uppbyggt – det handlar om att bli så stark simmare som möjligt, inte att bli så stark som möjligt. Sedan är det olika program för olika simmare: Simon Sjödin kommer exempelvis att ha ett annat program än Erik Persson, eftersom de är helt olika byggda.

Hur kom du in på det här spåret?
– Jag pluggade träningsvetenskap, mycket fysionomi och anatomi alltså. Det jag lärde lade jag enkelt in i min egen situation, i en simmares huvud, berättar Deniz.

Några av de simmare som Deniz tränar kommer från närområdet runt Phoenix, de träffar han och tränar privat. Hemsidan är mer generell, den ska ”passa alla”. Det normala upplägget, oavsett om det handlar om privata pass eller hemsidan, är att allt bygger på ett av tre program – power, skadeförebyggande träning eller bålstabilitet. Varje pass har lite av allt, så klart, men vill du främst jobba med start och vändningar är det power som gäller. En som tagit hjälp av just Deniz är inte helt okända Cesar Cielo.
– Jag jobbade med Cesar Cielo under 2013, främst med att hjälpa till med att bygga upp hans knän, som han opererat i oktober 2012.

Men träningen kom snart att även handla om mer än skadeförebyggande:
– Cielo hade en relativt hög reaktionstid efter operationen, så det jobbade vi på. Då handlar det om power, och för en idrottare av Cielos rang handlade det mycket om exempelvis olympiska lyft. Det gör jag aldrig med yngre simmare men det är okej med honom för att han är avancerad i gymmet sedan många år tillbaka. Det handlar inte bara om att lyfta tungt, tekniken går främst i alla situationer och framförallt med de yngre simmarna. De måste lära sig rätt teknik innan de går in i avancerade program. Det bästa sättet att göra det är att hålla sig borta från vikter de första ett till två åren för att bygga upp en bas i tekniken, och sedan låta musklerna och ligamenten runtom utvecklas för att minska skaderisken. Saknas teknik ökar risken för skador drastiskt, berättar Deniz.

Cesars reaktionstid sänktes rejält, från 0,71 sekunder till 0,62, på tre månader. Detta kan vara avgörande i en 50-meters final i VM.
Utöver hemsidan och de privata passen hjälper Deniz till att coacha fyra svenska simmare, online, med privata pass via Skype. Den yngsta är elva år och den äldsta en mastersimmare.
– En viktig grej att ha i åtanke är att styrketräningen är viktig, visst, men den ska ändå räknas som en bonus, förklarar Deniz. Jag vill nämligen att simmare ska vara simmare.

En viktig sak för Deniz är att läsa varje dag. Det är även lite av Swimmer Strengths filosofi – ju mer man läser, desto mer fastnar. Det handlar om att läsa, testa, läsa mer, utvecklas. Om man är intresserad av simning, eller vilken sport som helst, borde intresset för att fördjupa sig ytterligare inom det finnas, tycker han. Deniz kommer dessutom gå tillbaka skolan inom några år, främst då för att forska.

Ett område som intresserar honom är hur bålstabilitet och bålträning påverkar bensparken.
Hur ser framtiden för Swimmer Strength ut?
– Framtiden handlar om att ha en medlemssida med hundratalet övningar för olika delar av simmarstyrkan. En app är också av intresse, liksom ett gym anpassat för simmare. I USA är detta självklart större än i Sverige. I Arizona finns till exempel runt 2500 simmare, så underlaget här är klart tillräckligt.
– Samtidigt har vi, bara på Facebooksidan, följare från över 50 länder, vilket säger mig att det finns ett stort behov av detta på flera ställen. Jag har inte jättestora resurser för tillfället, men kommer fortsätta att försöka att tillfredsställa så många som bara möjligt.

Och den egna simmarkarriären då, hur går det med den?
– Jag hinner inte med allt på en gång, men min önskan är, eftersom lillebror Håkan simmar, att vi någon gång ska möta varandra i ett lopp. Han fyller 10 år i sommar, så det är en bit kvar, men att få simma exempelvis en SM-final mot honom skulle vara kul. Men då får jag göra en sen comeback, så klart!

×

Kommentering är stängd.