I april korades Tobias ”Tobbe Trollkarl” Blom till segrare av Tv3:s simhoppsprogram Kändishoppet. Augusti innebar startskottet för säsong nummer två som innehåller fler avsnitt, fler deltagare, fler magplask och fler fullträffar.

Sviktande kändisar

I april korades Tobias ”Tobbe Trollkarl” Blom till segrare av Tv3:s simhoppsprogram Kändishoppet. Augusti innebar startskottet för säsong nummer två som innehåller fler avsnitt, fler deltagare, fler magplask och fler fullträffar.

Deltagare i Kändishoppet säsong två

Första kvalgruppen; 1. Jon Olsson, freestyleåkare. 2. Ellen Bergström, skådespelerska och bloggare. 3. Willy Björkman, tvsnickare. 4. Jessica Folcker, sångerska.

Andra kvalgruppen; 1. Frank Andersson, före detta brottare. 2. Gurkan Gasi, dokusåpaprofil. 3. Magdalena Kowalczyk, thaiboxare och tv-gladiator. 4. Josefin Craaford, programledare.

Tredje kvalgruppen; 1. Pelle Fosshaug, före detta bandyspelare. 2. Micke Spreitz, skådespelare och tv-gladiator. 3. Lulu Carter, inredare. 4. Linus Thörnblad, före detta höjdhoppare.

Jag tänkte nog att utmaningen i sig kändes speciell, svår och ganska långt ifrån allt annat jag gör så därför blev jag sugen på det. Ju konstigare desto bättre på något vis. Sedan är simhopp är så himla snyggt att titta på, det är visuellt och häftigt, man slås ju av tanken att tänk om jag kunde göra det där, säger Josefin Craaford och skrattar.
Josefin är, tillsammans med elva andra profiler, nybliven simhoppare när Kändishoppets andra säsong drar igång i höst.

Var det som du trodde att det skulle vara, att hoppa simhopp?
– Både ja och nej, jag var nog inte beredd på att jag har så otroligt dålig kroppskontroll. Sedan var jag heller inte beredd på att simhopp handlar så mycket om vad som händer i hjärnan, att det handlar om att övervinna så många mentala spärrar. Det var överraskande. Under tävlingen hade man verkligen bra och dåliga dagar, mentalt var det aldrig raksträcka utan snarare tre steg fram och två steg bak ibland, berättar Josefin.
Josefin Craaford och de andra tävlande är denna säsong indelade i fyra grupper där fyra simhoppare i varje grupp slåss om finalplatser. Ettan och tvåan i varje grupp går direkt vidare till finalen medan trean och fyran går vidare till andra chansen, en utslagstävling efter kvalet.

Hur upplevde du själva tävlingsmomentet?
– Det var speciellt att tävla, det har varit en bra upplevelse för mig, jag blir sporrad av att tävla, minst sagt. Mitt problem är att jag är lite feg, jag vågade inte riktigt träna på hoppen utan tänkte att jag kör dem på tävling så får vi se hur det blir, vilket kanske inte är helt rätt att göra, skrattar Josefin och tillägger:
– Det har varit häftigt och skräckinjagande på samma gång.
De tävlande får hoppen bedömda av en licensierad domarkår och efter varje hopp får de simma in till Adam Alsing vid poolside för en repris av hoppet och en kommentar av en välkänd figur i simhoppsvärlden, nämligen Anna Lindberg-Steen.

Berätta om din roll i produktionen, Anna.
– Jag har sedan tidigare fungerat som länk mellan produktionsbolaget, tränarna och de aktiva, men denna säsong har jag också varit expertkommentator och står bredvid Adam och kommenterar hoppen, berättar Anna.

Hur har det varit på inspelningarna?
– Det har varit jätteroligt! Adam och Carin är lättsamma och roliga att jobba med, men det är också svårt att kommentera simhopp. Allting är så tekniskt så det blir svårt att kommentera så att alla kan förstå sporten utan att behöva vara simhoppare.
Programmets uppbyggnad skiljer sig lite från förra säsongen, det är förlängt från fyra till nio avsnitt och deltagarna har blivit tolv stycken istället för åtta. Förra säsongen sågs av runt 400 000 tittare och gav utslag på vuxenträningen i simhopp. Två av deltagarna från förra Kändishoppet, Rami Shaaban och Jörgen Kruth, fortsatte träningen och deltog till och med på Masters-SM i simhopp och kammade hem varsin medalj i höga hopp.

Har Kändishoppet fått dig på tankar att starta en simhoppskarriär, Josefin?
– Haha, jag får se vart det leder, just nu vill jag fortsätta träna för att det är kul. Det är liksom inte bara roligt utan en omedveten träning också. Man har kul med de här olika hoppen som man tränar, på olika höjder, och på köpet så blir det bra träning också, säger Josefin.
För Josefin Craaford har Kändishoppet inneburit en utmaning och ett roligt minne. Hon beskriver stämningen under inspelningarna som att vara en elvaåring på kollo igen.
– Det har varit ett så otroligt kul gäng. De tävlade, tränarna, juryn och även produktionen. Det kändes som om alla hade så roligt ihop och att vi alla gick in i vår simhoppsbubbla tillsammans och bara fokuserade på en grej, det har varit jättekul.

Enligt Anna Lindberg-Steen bjuder den nya säsongen av Kändishoppet på det mesta.
– På ett sätt så finns allting med. Det är stämning, kraschar och besvikelse, men också riktigt bra hopp, berättar Anna.

Vilket är ditt bästa minne ifrån inspelningarna?
– Hmm, vad svårt att välja. Det är roligt när det händer roliga grejer, när någon kraschar till exempel, det är ju kul. Men det är också roligt att se när någon gör något riktigt grymt. Utan att avslöja för mycket var det jäkligt roligt att finalen blev så spännande in i det sista, man hade ingen aning om vem som skulle vinna. Det var coolt, avslutar Anna hemlighetsfullt.

Text: Sofia Kuylser
Foto: TV3/Johnny Wohlin

×

Kommentering är stängd.