Mästerskapssimning kommer i princip ske nästgårds nu i december. Vi snackar kommande kortbane-EM i Danmark med förbundskaptenen Ulrika Sandmark, som har en hungrig trupp
med mångtaliga medaljchanser.

Svensk siminvasion

Mästerskapssimning kommer i princip ske nästgårds nu i december. Vi snackar kommande kortbane-EM i Danmark med förbundskaptenen Ulrika Sandmark, som har en hungrig trupp med mångtaliga medaljchanser.

Arenan i siffror

6 300 biljetter har släpps för åskådarna att slåss om.
10 dagar krävs för att göra arenan klar för mästerskap.
2 400 000 liter vatten ryms i de två poolerna.
24 timmar krävs för att fylla poolerna med vatten.
250 volontärer ska jobba i Jyske Bank Boxen.
150-200 stycken TV-sändningar beräknas sända från mästerskapet.
58 finaler ska simmas under kortbane-EM.
33 simmare. 17 tjejer och 16 killar simmare deltar, truppen hittar du på förbundets hemsida.

Truppen är rekordstor: över 30 simmare ska representera Sveriges färger i danska Herning. Efter att ha deltagit i OS och VM med trupper om ett tiotal är det dags att ge fler chansen att simma mästerskap.
– Danmark är nära och fler får plats som inte varit med tidigare, det är ju av naturliga skäl lägre kvaltider för EM. För vissa handlar det om utbildning och är ett bra sätt att få mästerskapserfarenhet istället för att rivstarta med VM. Många av dem som var med på VM i somras lär finnas med i medaljstriden och verkligen visa att vi svenskar är bland de bästa i Europa, säger förbundskaptenen Ulrika Sandmark.
Bland starka medaljchanser finns namn som Sarah Sjöström, Simon Sjödin och Jenny Johansson. Det finns även lagkappslag som är slagkraftiga, framför allt på damsidan. Laget togs ut i samband med SM under sista helgen i november.
– Det finns många duktiga bröstsimmare på tjejsidan som simmat under kvaltiderna för EM, men vi får bara ta ut fyra simmare per gren. Det är otroligt roligt att se att många är hungriga och vill vara med i mästerskapssammanhang. Redan under hösten har många simmat under kvaltiderna, men det är SM-resultatet som räknas, säger Ulrika Sandmark.
Årets kortbane-EM går alltså i danska Herning mellan 12-15 december. Tävlingarna håller till i Jyske Bank Boxen, som invigdes 2010 och rymmer upp till 15 000 personer. Under kortbane-EM kommer 6 300 åskådarbiljetter släppas, detta till följd av att bassängerna kräver utrymme. Den 29 november ska Depeche Mode spela i Jyske Bank Boxen, därefter ska arenan transformeras från konsertklar till simarena där bassängerna byggs på arenans golv. Sammanlagt 2,4 miljoner liter vatten ska fyllas i bassängerna, ett enormt skynke ska hängas upp för att dela av upp- och nedvärmningsbassängen från tävlingsområdet. Projektet beräknas ta tio dagar och är den största omvandlingen som arenan genomgått.
Preliminära siffror visar på 673 anmälda simmare och sammanlagt 42 representerade nationer. Flest simmare skickas av Frankrike, Ryssland och Danmark. Den svenska truppen inleder mästerskapet med ett förläger i Helsingborg den 8 december, sedan börjar EM-festen.
– Se verkligen till att inte missa kortbane-EM, gå på biljettjakt redan nu. Sverige kommer ha en betydligt större trupp än vid de andra mästerskapen som varit i år, vilket kommer leda till en stämning och fest utan dess like, avslutar Ulrika Sandmark.

Text: JOSEFIN STRANG
Foto: Petrus Iggström, SIMFÖRBUNDET & TONY BRØCHNER

×

Kommentering är stängd.