Klockan är strax efter nio en söndagsmorgon i november. I normala fall är Sydpoolen ett ganska tyst och lugnt badhus att besöka vid den här tiden, men inte denna söndag. Förutom simmare från hemmaklubben Södertälje Simsällskap har Sydpoolen idag invaderats av simmare från 19 andra klubbar i stockholmsregionen. Sum-Sim region har kommit till Södertälje.

Sum-Sim på Sydpoolen

Klockan är strax efter nio en söndagsmorgon i november. I normala fall är Sydpoolen ett ganska tyst och lugnt badhus att besöka vid den här tiden, men inte denna söndag. Förutom simmare från hemmaklubben Södertälje Simsällskap har Sydpoolen idag invaderats av simmare från 19 andra klubbar i stockholmsregionen. Sum-Sim region har kommit till Södertälje.

Att något är på gång märks redan i korridoren utanför omklädningsrummen. Killar och tjejer i tidiga tonåren joggar förbi, står och vevar med armarna, sitter och småsnackar på bänkarna längs med väggen. Sydpoolens korridorer agerar uppvärmningslokal, här laddar simmarna innan de ska in i tävlingsbassängen och prestera. Det gäller att simma snabbt och på tider som innebär kval till Sum-Sim riks.
– Sum-Sim region är Sveriges största simtävling då sex regioner kör tävlingarna samtidigt under helgen. I Stockholms region har vi runt 1600 starter, berättar Andreas Jonerholm, klubbchef i Södertälje Simsällskap som arrangerar Stockholm regions Sum-Sim. Tävlingen har funnits sedan 1961 och det är de 16 bästa simmarna i varje åldersklass, respektive 24 bästa på distanserna 100 och 200m i den äldsta åldersklassen, som kvalar in till Sum-Sim riks.
Det räcker med att öppna dörren in till tävlingsbassängen för att svetten ska börja pärla sig i pannan. Hallen är fullproppad med tränare, tävlande och funktionärer. Läktarplatsen som rymmer runt 380 åskådare är fylld till bredden redan kvart över nio på morgonen. Klubbtröjor i olika färger lyser upp bassängens långsida medan busvisslingar, påhejningar och annat tjatter förvandlas till ett konstant surr i öronen. Längst upp på läktaren i caféet hittas de föräldrar som masat sig upp tidigt för att skjutsa till tävling. Med kaffet i högsta hugg står de och småpratar lite med koffeingrannen i väntan på att sonen eller dotterns heat ska starta.
Ljudnivån i hallen stiger med antal simmade 25:or – på läktaren sitter tränarna och plitar ned siffror på heatlistorna eller diskuterar ”var bensparken tog vägen på bana fyra”. Ju fler heat som avverkas, desto fler gånger dyker ett namn upp på scoreboarden bredvid siffran 1. Det är Anton Marijanovic från Södertörns Simsällskap som har gjort avtryck i yngsta åldersklassen för killar. Han har vunnit och slagit personligt rekord i alla individuella grenar han ställt upp i. Förutom av stolta tränare i Björn Tollerud och Moa Unnermark har Anton blivit uppmärksammad även på nätet. Svenska Simförbundets Mästerskapssida, som rapporterar från nationella och internationella simtävlingar, skriver bland annat att det minst sagt ”luktar mumma” om Anton. Björn Tollerud berättar att Anton oftast är bäst när det gäller:
– Anton är en utpräglad tävlingsmänniska, han har nog en av de bästa vinnarskallarna jag har sett under mina år i Södertörn, säger Björn Tollerud och tillägger:
– Framtiden för Anton ser riktigt intressant ut.
Anton Marijanovic har precis simmat klart 100 meter frisim, speaker Andreas Jonerholm konstaterar vinst på 55.99 och Anton noterar ännu ett nytt personbästa. Medan Anton banar väg mot en bassäng längre bort i anläggningen för avsim fortsätter Jonerholm att lugnt presentera nästa heats startande uppifrån speakerbåset.
Det blir långa dagar i Sydpoolen, tävlingarna startar vid nio och är oftast inte klara före sju på kvällen. Bakom kulisserna finns ett femtiotal funktionärer som alla hjälps åt för att göra arrangemanget av Sum-Sim så smidigt och glatt som möjligt. När helgen är över summeras Sum-Sim region i Södertälje. Tävlingen har bjudit på både fina tider och spännande namn för framtiden. Södertörns Simsällskaps Anton Marijanovic är bara ett av dem.

Text: Sofia Kuylser
Foto: Moa Unnermark

×

Kommentering är stängd.