SSF & NEC

Svenska simförbundet vill hjälpa simmare att elitsatsa. Det är bakgrunden till NEC, Nationellt Elitcentrum. Aqua tog ett snack med Henrik Forsberg, Sportchef simning på SSF, för att få reda på vad det handlar om.

Hur ser satsningen på NEC ut, Henrik?

– Tanken med NEC är att det ska vara en fast träningsgrupp som tränar ihop dagligen på Eriksdalsbadet. Här finns ett team bestående av två tränare, en testutvecklingsansvarig, läkare, nutritionist, fysioterapeut och en styrketräningsansvarig. Teamet ska jobba med de aktiva i alla aspekter. Antalet aktiva i gruppen är 8-12 stycken, vi satsar på kvalitet för dessa och ger dem alla möjligheter att komma upp på en hög internationell nivå.

Vilken är ambitionsnivån för de aktiva?

– En tanke vi jobbar utifrån är att alla aktiva inom gruppen inom några år ska vara topp åtta i Europa. Vi kommer att vara hårda på att utvecklingen går framåt, för alla.

De flesta svenska simklubbar har bra verksamheter för både juniorer och seniorer, men få svenska klubbar har möjlighet att driva ett internationellt simprogram med allt vad det innebär. Detta ska vara ett stöd för dem och NEC kommer i första hand att rikta sig till åldrarna efter gymnasiet.

Men om NEC har sin bas i Stockholm, kommer man att ta in simmare från övriga landet?

– Absolut, vi ser till hela landet. Vi tittar just nu på boendealternativ för de aktiva, eftersom det är en kritisk fråga.

Är det bara simning som gäller, eller kommer de aktiva att kunna exempelvis plugga vid sidan av sin idrott?

– Vi rekommenderar dem att göra det. Vår samarbetspartner Sport Campus Sweden har avtal med fyra stora utbildningsinstitutioner. Det är Karolinska, KTH, Stockholms universitet och GIH. De har alla tagit fram utbildningsalternativ som man lätt kan kombinera med NEC, exempelvis om man måste plugga på halvfart för att hinna träna.

Hur sker uttagningen till NEC, söker man dit?

– Vi har identifierat en grupp simmare redan, som vi erbjuder plats på. Vi kommer att hålla ett öga utåt hela tiden, och flera av dem som kommer in är och kommer självklart även vara en del av landslaget.

Och slutligen, när drar allt igång?

– Vi kommer att börja rekryteringen i september, samtidigt som vi förbereder tränings- och studiemöjligheter med mera för de aktiva. Allt kommer att vara igång i januari 2013.

×

Kommentering är stängd.