Vilken fantastisk simmarsommar det varit – drygt två månader fyllda av svenska framgånger runt om i världen. Den inleddes redan i Rom, på Setti Colli, där Sarah Sjöström satte nytt Europarekord på 100 fjäril.

Sommarsimning & sommarträning

Vilken fantastisk simmarsommar det varit – drygt två månader fyllda av svenska framgånger runt om i världen. Den inleddes redan i Rom, på Setti Colli, där Sarah Sjöström satte nytt Europarekord på 100 fjäril.

Sen fortsatte det till Baku och European Games med många fina simningar samt Sum-Sim och SM/JSM som bjöd på varierande resultatnivåer, men som hela tiden eggade känslor då det gjordes upp om medaljer. Sedan var det en hel del snabba simningar i Gwangju på Universiaden. Denna tävling har vi valt att satsa på vartannat år, för de simmare som ännu inte nått nivån att kvalificera sig för VM. Utmärkt exponering på en tävling som håller EM-nivå och, faktiskt, är lika stort som ett OS.

Sommaren fortsatte med bra simningar på NUM i Jönköping där Sverige slutade tvåa efter Danmark i nationsstriden avseende poäng och aningen längre ner i medaljligan. Det senare berodde förstås till stor del på att de simmare som skulle representera Sverige på EYOF i Tbilisi inte var med. Just den tävlingen blev också väldigt lyckad för svensk del. Trots en oerhörd värme, uppemot 40 grader, utomhustävlingar och en hel del magsjuka blev det ett flertal finalplatser fördelat på många simmare. Höjdpunkterna var förstås Hannah Brunzells guld på 100 bröst och silver på 200 bröst.

VM i Kazan blev succé. Totalt Sveriges bästa långbane-VM räknat på medaljer, med tre guld, två silver och ett brons. Sarah inledde tävlingarna med dubbla världsrekord och utklassning av övriga i finalen på 100 fjäril. Den avslutande tävlingsdagen, 9 augusti, är en dag att minnas, svensk idrottshistoria. Inom 90 minuter lyckades Jennie Johansson med en skrällseger på 50 bröst, Sarah simma hem sin fjärde individuella medalj och dessa två tillsammans med Michelle Coleman och Louise Hansson simmade hem Sveriges första dammedalj i lagkapp på ett VM genom silver på 4×100 medley. Det var dessutom den första medleymedaljen i lagkapp på OS och/eller VM både för herrar och för damer. Däremellan simmade Erik Persson definitivt in sig i världseliten på 200 bröst och Simon Sjödin visade återigen att han är i världstoppen på 200 medley.

Mästerskapssommaren 2015 slutade inte med VM i Kazan – mer skulle komma. I mitten av augusti åkte tre simmare, efter en sommar fylld av träning, till JVM i Singapore. Det blev succé. Två simmare lyckades inte bara simma fortare än de tidigare gjort utan ordentligt mycket fortare. Sophie Hansson förde vidare sommarens bröstsimssuccéer genom att ta dubbla silver på 50 och 100 bröst, i båda fallen med nya svenska juniorrekord. Victor Johansson slog personliga rekord på allt han simmade och pricken över i:et kom på 800 fritt, där han slog Anders Holmertz 30 år gamla juniorrekord. Om jag varit klubbtränare hemma i Sverige hade jag funderat mer än en gång på vad dessa simmare gjort under sommaren och kanske försökt ta efter det konceptet i min egen förening. Utan att gå in på någon djupare definition är ett faktum att JVM-simmarna ”tränade sig” mer i form än ”toppade sig” i form. De har förmodligen aldrig tränat så mycket sammanhängande som under juli-augusti och fokus har i första hand legat på kapacitetsutveckling, med betoning på volym, vilket man traditionellt inte gör fyra till sex veckor innan en stor och viktig tävling. Av detta kan vi lära att träning under sommarlovet när simmarna är lediga och ingen annan stress finns, kan generera stor träningsadaptation och utveckling av grundkapaciteterna. De föreningar som kommer ha kontinuerlig sommarträning kommer med stor sannolikhet att på sikt få både större och snabbare utveckling på sina simmare. För det är trots allt det träning handlar om, utveckling. Annars är det något som är fel. Resultat- och prestationsnivåerna kommer öka gentemot de föreningar som ”stänger butiken” i början av juli och drar igång i mitten av augusti igen. Men för att detta ska vara möjligt krävs förstås stort engagemang, såväl från föreningen som från de enskilda tränarna.

Under sommarens internationella mästerskap har det slagit mig hur världsomfattande simningen är. På VM i Kazan deltog 184 länder och på JVM i Singapore 89 länder. Tittar man på finalfälten på EYOF eller European Games finns i stort sett alla Europas nationer representerade. På de världsomfattande mästerskapen är också alla världsdelar representerade i finalerna och slåss i många fall om medaljer. I Singapore var det till exempel inget undantag att tre världsdelar stod på pallen och inga av dessa var representanter från Europa. Vi ska vara väldigt stolta i Sverige när vi har simmare som simmar final och är med och slåss om medaljer på de internationella mästerskapen. Simningen är tveklöst en av de största världsidrotterna.

I en tid då konkurrensen i världssimningen ökar allt mer blir det förstås extra viktigt att ha koll på alla de egenskaper som har betydelse för utvecklingen. Att bara träna på och gissa att det ska resultera i utveckling går till en viss nivå. Men ska simmaren ta de ordentliga kliven gäller det att ha koll på vilka delkapaciteter som ska utvecklas och säkerställa att träningen leder till just utveckling av de kapaciteter som var ändamålet. En aspekt som många svenska simmare behöver arbeta med, både på nationell nivå och i de olika landslagen, är taktisk disponering. Ett stort problem är att många simmare kommer undan med att öppna ”för hårt” i Sverige, framförallt på Sum-Sim nivå där de många gånger kan vara ganska överlägsna i sin ålderklass. På ett internationellt mästerskap funkar inte det. För att få ut så mycket som möjligt av sin inneboende kapacitet verkar det som en jämn eller till och med negativ simning med rätt frekvens och längd på armtagen är att föredra.

De internationella mästerskapen 2015 är för svenskt vidkommande inte bara ett bra avstamp mot nästa års OS i Rio. En ny generation simmare börjar också röra på sig vilket gör att vi med tillförsikt kan lyfta blicken mot Tokyo 2020. Oavsett om du befinner dig i en Simiadengrupp, Sum-Simgrupp eller satsar mot något av nästa års internationella mästerskap, stort lycka till med träningen under hösten. Tänk på att kontinuiteten är det som i längden avgör!

Henrik Forsberg, Sportchef, Simförbundet

Foto: Philipp Brem

×

Kommentering är stängd.