När sommaren närmar sig drar säsongen för beachvattenpolo igång. Aqua har kollat närmare på denna mer explosiva och intensiva variant av vattenpolo.

Snabbare vattenpolo

När sommaren närmar sig drar säsongen för beachvattenpolo igång. Aqua har kollat närmare på denna mer explosiva och intensiva variant av vattenpolo.

I juli går svenska mästerskapen i beachvattenpolo av stapeln under SM-veckan i Sundsvall. För att alla ska få veta mer om denna lite annorlunda variant av vattenpolo har vi pratat med Peter Hodor, verksamhetsutvecklare för vattenpolo, och Mikael Heimer som själv spelar.

Peter Hodor:

Kan du förklara vattenpolo för den som inte har koll?
– Den bästa förklaringen är att det är som handboll fast spelas i vatten. Det är såklart förenklat men det är en bra förklaring. Beachvattenpolo är en variant av vattenpolo som anordnas för tredje året i rad.

Vilken är då den största skillnaden mellan vattenpolo och beachvattenpolo ?
– Man spelar på en mindre plan och det är bara tre spelare och en målvakt på plan. Dessutom spelas det alltid utomhus, till skillnad från vattenpolo.

Hur stort är beachvattenpolo jämfört med vattenpolo i Sverige?
– Det är svårt att säga eftersom vanlig vattenpolo spelas året runt medan beachvattenpolo bara spelas under tre dagar under SM-veckan. Då brukar ungefär 100 spelare vara med. Resten av året är det ungefär 650 personer som spelar vattenpolo.

Beachvattenpolo spelas under SM-veckan, hur stor roll har det spelat för sporten?
– Det får en mycket större exponering än det hade fått annars. Det spelas ju utomhus i åar och vattendrag så det blir mycket mer synligt. Vi försöker också alltid vara i stadskärnan, det lockar mycket spontan publik som inte hade kommit om vi spelade i en simhall.

Mikael Heimer:

Varför spelar du beachvattenpolo?
– Det är en väldigt annorlunda variant av vattenpolo som går mycket snabbare. Det är mycket mer action och intensitet i det. Dessutom har det varit jättebra arrangemang under SM-veckan, mitt inne i staden och med bra publik.

Har intresset varit stort?
– Det har varit jättestor uppslutning under de tidigare åren eftersom de har lyckats lägga tävlingarna så centralt.

På vilket sätt är det annorlunda att spela vanlig vattenpolo mot att spela beachvattenpolo?
– Framför allt är det en mindre plan med mindre mål och färre spelare, allt är nerskalat. Och så går själva spelet på rullande tid, så det blir ingen avblåsning när någon har gjort mål. Man kör vidare direkt utan att stoppa, så det blir väldigt intensivt. Det enda negativa är att det kan vara väldigt kallt i vattnet eftersom man är utomhus, då är det lätt att bli stel.

Hur gör du för att hantera kylan?
– Man får bara försöka hålla sig varm medan man väntar på matcherna. Förra året fanns det en bastu som man kunde värma sig i, men annars får man se till att ha en varm rock redo att ha på sig. Men det är knepigt att frusen, så vi får hoppas på bra väder.

Hur förbereder du dig inför SM i beachvattenpolo?
– Den ordinarie säsongen för vattenpolo slutade för två veckor sedan så nu inriktar vi oss mer på beachvattenpolo och försöker spela mer likt det, till exempel med mindre mål.

Text: Sara Dahlström

×

Kommentering är stängd.