En vanlig gymnasieelev sitter på rumpan hela skoldagen med näsan i en dator eller bok. Eleverna vid Sanda Idrottscentrum i Jönköping ägnar istället halva skoltiden åt att träna för att bli morgondagens mästare. Välkommen på studiebesök på Nationell idrottsutbildning (NIU).

Slipning på skoltid

En vanlig gymnasieelev sitter på rumpan hela skoldagen med näsan i en dator eller bok. Eleverna vid Sanda Idrottscentrum i Jönköping ägnar istället halva skoltiden åt att träna för att bli morgondagens mästare. Välkommen på studiebesök på Nationell idrottsutbildning (NIU).

Det är två veckor kvar till SM och eleverna vid Sanda Idrottscentrum toppar formen. Dagens pass innehåller tre längder med sprint på 10, 15 respektive 20 meter. Filip Grimberg summerar läget inför mästerskapet:
– Jag har naturlig fart, bra vattenläge och hög catch. Min utmaning är att fokusera på mig själv under tävlingarna och inte fundera vad motståndarna gör. På sikt måste jag bättra mitt grundfys.

Det går redan bra för Filip Grimberg, som ingår i juniorlandslaget och nu börjat plugga första året på naturvetenskapsprogrammet. Här i Jönköping har han fina förutsättningar för att renodla sin talang. I dessa korridorer på Sanda Idrottscentrum har simmande storheter som Martina Granström, Ann Berglund och Alex Pettersson också vandrat. Skolan är totaloptimerad för seriösa idrottssatsningar: bara en liten sak som att skolan bjuder på mellanmål efter de tidiga morgonpassen på Rosenlundsbadet. Onsdagar är veckans bästa dag: morgonpass i simhallen, två hederliga skolbänkslektioner och så småningom eftermiddagsfys på skolans gemytliga gym. Filip Grimbergs hår har knappt torkat när han lutar sig tillbaka i stolen för att se en film om narkotikasmuggling som senare ska analyseras på spanska.
– Nu under formtoppningsperioden är efterföljande lektioner inget större problem. Det är värre om morgonpassen varit jobbiga både fysiskt och psykiskt. Värsta tänkbara är att behöva utföra ett långdistanspass precis under mjölksyretröskeln. Cirka 8000 till 10 000 meter på en och en halvtimma är ingen lek, säger han och flinar.

Här på Sanda Utbildningscentrum går totalt 1300 elever. Cirka 850 av dem går en idrottsinriktning, varav 16 sållar sig till simidrotten och tränar tillsammans ungefär 25 timmar per vecka. Sanda Idrottscentrum har riksintag och de flesta av eleverna har lämnat sina hemstäder för Jönköping, därför blir simgänget väl sammansvetsat tvärs över årgångarna. Vissa elever väljer att flytta in på skolans elevhem för att göra en smidig övergång från att bo hemma. Det kan vara nog rörigt att helt byta tillvaro och dessutom tvingas hålla koll på exempelvis träning, kost och tvätt av de snabbväxande högarna av träningskläder. På skolans elevhem finns gemenskap, matlagningskvällar och en samordnare som kan ge en välbehövlig spark i baken för den morgontrötta. Just i år bor inga simmare på elevhemmet, simmare och simhoppare hör till skolans självständiga släkte som snabbt ser till att skaffa egen lya i Jönköping.
– De individuella idrottarna har ofta tagit ett större ansvar för sin utveckling. De är ofta högpresterande i skolan, de har en målmedvetenhet och stark drivkraft. Eleverna som håller på med lagsport är vana med att de har en grupp som stöttar under dåliga dagar, säger Tommy Tomth, verksamhetschef på Idrottscentrum.

Ansökningen till NIU var i höstas öppna till och med den 1 december. Tommy Tomth vrider på datorskärmen och visar formuläret ifråga: si sådär 25 rutor väntar på att bli ifyllda innan ansökningen kan skickas. Den aspirerande gymnasieeleven ska bland annat beskriva målsättningar, visualisera möjliga motgångar och motivera antagningen. Därefter väntar ett test på plats där eleverna visar sina färdigheter i aktuell sport, sista gallringen sker via grundskolebetygen. Invecklat kan tyckas, men helt befogat. Att plugga och samtidigt göra en elitsatsning på skoltid kräver fullt fokus. Klockan ringer ofta halv sju och simidrottseleverna är sällan hemma före klockan 20 på kvällen. På helgerna väntar tävlingar, någonstans däremellan ska de hinna klämma in plugg, återhämtning, vänner och familj.
– Du måste planera, planera, planera och nyttja varje tillfälle du får, exempelvis plugga medan du käkar lunch. Det går, vissa elever har gått ut med 2.0 i betyg. En bra grej är att skolan har stor förståelse för sporten, det är inga konstigheter att jag ibland behöver åka iväg för ett tvåveckorsläger utomlands, säger Filip Grimberg.

Risken med det höga tempot och träningsmängden är att glädjen för simidrotten mattas av. Men säkerhetsnät finns för den elev som mitt i utbildningen inser ”nej, jag vill inte elitsatsa längre”. Eleven behöver absolut inte bryta upp och lämna utbildningen – skolan kan möblera om utbildningen så den innehåller mindre dos simsport. Men kul verkar det onekligen vara: onsdagens sista pass innehåller bland annat spänsthopp, hängfrivändningar, medicinbollskast och pullups – allt för att maximera formen inför SM. Frivändningarna slipas till ytterligare explosivitet genom små korrigeringar från fyscoachen Mannu Vilmi. Simtränaren Karl-Johan Gårdström ansluter, de diskuterar huruvida spänsthoppen ska utföras på en allt högre plint eller om fokus ska ligga på kort kontaktyta i golvet.

Detaljögonen hos coacherna är alltså fullt igång, men stämningen är lätt tack vare elevernas kamratskap. De värmer upp sida vid sida i roddmaskinen, tar initiativ till passning i bänkpress och peppar varandra att våga plocka personbästan i boxjumpsen. Chinsmästaren Daniel Forndal gör två eleganta muscle-ups för skojs skull (vilket innebär att hänga i räcket och häva sig upp på raka armar).

Tredjeårseleven Alma Thormalm försöker göra om proceduren, misslyckas och garvar. Här under eftermiddagens pass blandas strikta chins med svammel. Om två veckor blir det desto större fokus. För Alma Thormalms räkning väntar 50 samt 100 meter fjäril och frisim under SM i Stockholm, samt 100 meter medley.
– Toppningspassen är kul, du hämtar ut allt som du slitit för. Det är så grymt bra att kunna träna på skoltid! Sedan jag började Sandaskolan har jag framför allt blivit mer uthållig och även finslipat tekniken, simlärarna är mycket duktiga, säger Alma Thormalm.
Hon är inne på sitt sista och tredje år på naturvetenskapsprogrammet. Gemenskapen i Jönköping har varit guld värd, då Alma kan konstatera att det inte funnits särskilt mycket tid över att tillbringa hos familj och vänner hemma i Vetlanda. Men valet är självklart för den högstadieelev som vill satsa seriöst på simsporten, om du frågar Alma Thormalm.
– Om du verkligen vill satsa på simidrott, plugga på ett simgymnasium! Annars hinner du inte utvecklas i sporten. Mitt tips är att sprida ut studietiden under fyra år, med facit i hand hade det varit smartast att göra så. Jag känner att mina naturvetenskapliga studier har fått stryka på foten. Och ett år extra är egentligen inte så lång tid här på Sanda.

Text & bild: Josefin Strang

×

Kommentering är stängd.