Simon Sjödin om karriären, träningen och drömmen om att åter få komma till OS.

Simon Sjödin

Simon Sjödin om karriären, träningen och drömmen om att åter få komma till OS.

Simonsammanfattning

Fokusdistans: 200 medley
Största merit/meriter: ”Jag hoppas att de största meriterna ligger framför mig men ska man ta något konkret så blir det väl EM-bronset i 4×100 meter medley tillsammans med Jonas Andersson, Lars Frölander och Stefan Nystrand”
Detta visste du inte om Simon:
”Jag är en jäkel på att göra kaffe, ni är välkomna hem till mig och testa”

Han har runt 30 träningstimmar i veckan och över 200 resdagar per år i ryggen och hoppas nu att han kan hitta harmonin i kroppen, slappna av och ha roligt när, och om, han ställer sig på startpallen i The Wave.

Simon Sjödin har precis kommit hem ifrån EM i Debrecen. På plats fanns många av konkurrenterna han vill möta om två månader. Han berättar att det märks att det är ett OS-år, alla har ett helt annat fokus under tävlingarna och är mer skärpta, inklusive Simon. I semifinalen på 200 medley satte Simon ett nytt svenskt rekord men i finalen fick han inte riktigt till det. Han förklarar det med att han inte riktigt har fått in finalrutinen ännu.

– Jag blev blockerad och fokuserade på annat istället, säger han och rycker på axlarna.

Vi möts upp på Medborgarplatsen och ska bege oss till Skanstull och Eriksdalsbadet för en intervju och fotografering vid vattnet. Simons andra hem, som han uttrycker det. Där har han spenderat åtskilliga timmar på träning och nötande. Timmar som också har betalat sig. Simon gör i sommar, förmodligen, sitt andra OS. Den här gången är han inte där för att se och lära längre.

– Jag är 25 år, det är dags att börja prestera. Jag känner att jag är redo att ta klivet in i världseliten och det skulle inte vara helt fel att göra det på OS, säger Simon bestämt men ödmjukt.

Han är en kille som vet vad han vill och hur han ska ta sig dit. Redan 2010 lade han upp planen för hur han skulle ta sig till OS och nå sitt mål, en finalplats på 200 medley. Många timmar av svett, slit och kalla morgnar i badet har han lagt ned för att känna att han är redo.

– Jag vill veta att jag gjort allting jag kan för att simma fort. Jag vill vara redo på startpallen och kunna koppla bort alla negativa tankar och eventuella funderingar på om jag har tränat rätt och ätit rätt och så vidare. När jag står på startpallen vill jag bara kunna slappna av och ha roligt, säger Simon.

Det är inte svårt att tycka om Simon, han är trevlig och ödmjuk och är inte sen med att bjuda på sig själv. Han berättar att simningen på ett sätt har blivit mer av en livsstil än en sport man håller på med. Han har de flesta kompisarna inom simningen och har lagt en hel del länder och simarenor bakom sig i takt med framgångarna. Efter OS i sommar väntar dock en välbehövd semester med flickvännen.

– Jag har ju aldrig haft semester så det ska bli skönt att dra iväg utomlands, bort från simningen. Jag vill gärna till New York, men vi får se vad det blir.

Trots att Simon har varit tvungen att välja bort saker som semester till fördel för träning så är det inte något han ångrar. Att han brinner för simningen är glasklart. Lägger man ned runt 30 träningstimmar i veckan och har runt 200 resdagar per år måste man älska det man gör. För Simon är det ingen tvekan om att alla uppoffringar han har fått göra är värda en OS-biljett.

– Det är en dröm man har haft sedan man var liten och någon gång är det dags att fånga drömmen, säger Simon

Du har fångat drömmen en gång tidigare, hur är det att vara på ett OS?

– OS är stort, men när man kommer dit så är det ju bara en vanlig tävling. Det är rätt häftigt att komma in i matsalen och se Kobe Bryant eller Usain Bolt sitta och käka mat och skratta. Tjusningen med OS är att alla idrotter möts, man kan bara sitta och glo på stjärnor en hel dag och ändå känna att man har gjort något vettigt, skrattar Simon.

Han tycker att det är skönt att ha gjort ett OS, nu vet han vad som väntar och kan lättare koppla bort saker runt omkring och istället fokusera på att prestera. När Simon laddar inför tävlingar är det avkoppling som gäller. Han gör en ”sjyst” spellista för att hitta rätt stämning, får massage och sedan blir det mycket film eller serier som tar upp tiden.

– Jag gillar idrottsfilmer, till exempel Cool Runnings eller The color of money. När man laddar blir det mycket benen i luften, äta gott eller bara skratta med kollegorna, berättar Simon.

Du sa i en intervju efter VM i Shanghai förra året att ”När jag står på startpallen nästa år på OS så vill jag veta att jag är den som har tränat hårdast av mina konkurrenter”, har du den känslan nu?

– Ja, även fast jag vet hur hårt de andra tränar. Jag har kanske inte tränat hårdast men smartast. Jag har trott på det jag har gjort de senaste åren och hoppas att det belönar sig i…. London?! säger Simon fundersamt, skrattar och tillägger:

– Jag tänkte säga Beijing först men det var det inte ju. Fyra år går snabbt.

Sent i juni kommer beslutet – det blir inget OS i London i sommar för Simon. Men drömmen lever.

Text: Sofia Kuylser
Foto: Petrus Iggström

×

Kommentering är stängd.