Han kom före Michael Phelps på dennes favoritdistans. Han vann, gjorde det omöjliga. Sydafrikas Chad le Clos berättar för Aqua om livet före, under och efter loppet som krönte honom till kung av OS.

Simningens nya guldgosse

Han kom före Michael Phelps på dennes favoritdistans. Han vann, gjorde det omöjliga. Sydafrikas Chad le Clos berättar för Aqua om livet före, under och efter loppet som krönte honom till kung av OS.

Chad gjorde det, han vann. På prispallen hade det börjat sjunka in, men helt och hållet har inte vinsten sjunkit in än, berättar Chad.

Chad le Clos är hemma från OS i London. I sitt hemland, i sin hemstad, på sin hemmaklubb. Ändå är inget som vanligt. Chad åkte till OS som en kille som hade chans till medalj, en bra chans dessutom, med tanke på vad han presterat senaste året. Och han tog medalj, OS-guld, men det var inte det största med hans prestation. Det största var att han slog USA:s Michael Phelps på dennes favoritdistans.

Aqua har stämt träff för en intervju med Chad. Det är den tredje intervjun han ger – för dagen. Dagen innan gav han fem intervjuer och så har varje dag sett ut sedan han kom hem. Alla vill ha Chad, överallt. Och då är simning egentligen inte en särskilt stor sport i Sydafrika. Tills nu.

– Jag har två veckors ledigt nu, livet handlar ju faktiskt om mer än simning, skrattar Chad. Och det har varit galet, helt galet, sedan jag kom hem. Intresset för simning har blivit enormt mycket större sedan OS, fortsätter han och förstärker ytterligare en gång med ”it´s crazy, really crazy!” på sin sydafrikanska engelska.

Uppskattningsvis 15 000 personer mötte upp Chad le Clos på flygplatsen i Johannesburg när planet från London landade. Chad fick träffa presidenten, skaka hand med en massa höjdare och vinka till glada människor som kantade gatorna under bilfärden in till Johannesburg, Sydafrikas största stad. Sedan åkte han hem till sin hemstad Durban, som är betydligt mindre. Där mötte ytterligare 8 000 personer upp. Allt var, med ett ord enligt Chad, crazy.

Chad le Clos började sin simkarriär åtta år gammal. Hans tränare då hette Graham Hill och han är fortfarande, tolv år senare, Chads tränare. Simningen var faktiskt mest på skoj för Chad. Ja, han var duktig och ja han tränade hårt, men målet att bli bäst blev tydligt först i tonåren, närmare bestämt 2008. Han var då 16 år och såg hur Michael Phelps tog fantastiska åtta OS-guld. Trots det kände Chad att han kunde bli bäst. Och han visste vem han var tvungen att slå.

– Egentligen är det enkelt: jag ville inte bli som Phelps, jag ville vara honom, säger han allvarligt. För mig har han varit den största inspirationskällan samtidigt som drömmen att få vinna över honom formades. Samtidigt är han fortfarande min hjälte.

Kändes det överhuvudtaget möjligt att simma fortare än Michael Phelps på 200 fjärilsim?

– Finalloppet som du och alla andra såg, på plats eller på Tv, har jag simmat flera hundra gånger förut. Jag har simmat det när jag är ute och kör bil, jag har simmat det i duschen. Varje gång jag har simmat det, i tanken alltså, så har det gått precis som det gjorde i OS-finalen. Och även om jag drömt det, planerat det in i minsta detalj, och det blev precis som i drömmen, så var det oerhört överraskande även för mig när det faktiskt funkade.

Det var fler som var överraskade. Chads familj var på plats bredvid bassängen i The Wave i London, där hans pappa Bert le Clos med tårar i ögonen uttryckte:

– Min son tog precis olympiskt guld och slog the största av alla olympier. Den här dagen kommer vi alltid att komma ihåg!

Michael Phelps tog sig även, senare på dagen, under en presskonferens, tid att prata med hela Chads familj och gratulera dem.

– Han är en gentleman. Han pratade med mina föräldrar länge, om allt möjligt faktiskt, och var inte det minsta bitter över förlusten, bara glad för min skull. Så agerar en stor idrottsman, berättar Chad med beundran i rösten.

Chad är 20 år gammal och har bara varit professionell simmare de senaste 18 månaderna. Innan dess gick han fortfarande på gymnasiet, även om han hade en anpassad skolgång för att kunna satsa på simningen. Han säger att det för honom att satsa på simningen till 100 procent, som han alltså gjort det senaste dryga ett och ett halvt åren, var lite av ”gambling”:

– Jag satsade allt för att se hur långt jag kunde gå, och det funkade! Och nu har jag ett olympiskt guld! utbrister Chad och skrattar. Men det är tufft att överleva på bara simningen annars, de flesta jobbar eller pluggar vid sidan om.

Vad är nästa steg för dig, nästa mål?

– VM i långbana, det har jag inte vunnit än. Sedan vill jag så klart försvara mina titlar, i allt jag tidigare vunnit. Det här är självklart mitt bästa simår hittills, men jag är fortfarande hungrig och har fortfarande massor av mål att sträva mot.

Jo, 2012 ändrade Chads liv. Inget är längre sig likt – han vann OS-guld och inte bara det– han slog the great Michael Phelps. Men samtidigt är hans stjärnstatus som idrottsman färsk, det märks när vi ska avsluta intervjun och jag säger ”det ska bli kul att se dig i Sverige framöver, räkna med att alla simmare kommer känna igen dig!”

– Va, kommer de, i Sverige? säger han förvånat. Är det säkert?

Det är klart det är säkert.

– Vad kul, tack så mycket!

Det är vi som tittade på som ska tacka, Chad, du slog ju Phelps!

– Ja, det är kanske så. Och det är faktiskt fortfarande lite svårt att fatta, men visst, jag slog ju Phelps…

Text: Tomas Borgå
Bild: BILDBYRÅN

×

Kommentering är stängd.