Sysslar du med vattensport kan du ha känt av det som kallas ”simmaröra”. Aqua låter René Tour, landslagsdoktor simning, reda ut begreppet.

Simmaröra – ett vattensportsproblem

Sysslar du med vattensport kan du ha känt av det som kallas ”simmaröra”. Aqua låter René Tour, landslagsdoktor simning, reda ut begreppet.

Förebygg besvär

  • Torka ur öronen noga efter träning
  • Använd inte tops
  • Använd Otinova eller Alsollösning

Simmare och andra vattensportare är ofta irriterade i hörselgången. I de flesta fall stannar det vid klåda och irritation, men i värsta fall blir det en hörselgångsinflammation med värk, varbildning och eventuell feberkänsla som hindrar dig från att träna. Endast i sällsynta fall kan besvären bli långvariga eller kroniska och förstöra en ”simkarriär”. Det årliga insjuknandet i hörselgångsinflammation i befolkningen är 1-3 procent, vilket gör att det räknas som ett vanligt tillstånd.

Så här ligger det till: Alla som är i vattnet en längre tid kan uppleva en lättare irritation med klåda i örat av och till. Långvarig exponering för fukt ger upphov till en störd vaxproduktion och förhöjt pH, vilket minskar örats naturliga skydd och ökar risken för bakterier i hörselgången. Eftersom det kliar stoppas olika redskap in i örat, exempelvis ”tops”. Detta innebär att kroppens eget vaxskydd torkas bort, att sprickbildningar kan uppstå och att bakterier förs in i hörselgången, vilket ger en ökad risk för bakterie- och svampangrepp och hörselgångsinfektion uppstår, s.k. extern otit. En ond cirkel startar – och kanske även en lång träningsfrånvaro.

En akut extern otit eller hörselgångsinflammation innebär en lokal smärta i hörselgången, trycksmärta vid tryck med finger mot ytterörat och en eventuellt även feber. Tillståndet kräver vila från vatten, och vid mer uttalade besvär, lokalbehandling med antibiotika och/eller kortisondroppar samt en eventuell antibiotikakur. Alla vattensportare bör känna till tillståndet och de tidiga symtomen med lokal irritation och klåda i hörselgången. Öronvaxet som skyddar huden i hörselgången är delvis bakteriedödande och är därför inget du ska torka bort med tops. Om det behövs kan du köpa vaxlösande preparat, som Revaxör, som finns receptfritt på apoteket.

Du kan förebygga problemen, vilket så klart är det bästa. Alsollösning funkar bra, en produkt heter Otinova likaså. Lösningen sprayas in i hörselgången och når större delen av hörselgången. Regelbunden förebyggande behandling kan då göras enkelt morgon och kväll i perioder, framför allt om du haft besvär tidigare alternativt ska iväg på läger.

Sammanfattningsvis borde alla med återkommande hörselgångsinflammationer regelbundet spraya öronen med Otinova eller droppa med Alsollösning efter träningen (eller innan sänggående och på morgonen). Viktigt är att alltid torka öronen väl efter bad och simträning utan att stoppa handdukar eller tops in i örat.

Vid smärta eller flytning från örat bör öronläkare kontaktas för lokalbehandling med kortison och/eller antibiotikadroppar. Om du har återkommande öronläkarkontakter och återkommande hörselgångsinflammationer kan lämpliga öronproppar prövas under träningen.

Text: René Tour

×

Kommentering är stängd.