Sedan runt ett och ett halv år tillbaka tränar Sarah Sjöström simhoppsfys.

Simma snabbare med simhoppsfys

Sedan runt ett och ett halv år tillbaka tränar Sarah Sjöström simhoppsfys.

Med hjälp av simhoppstränaren Moa Gyllenstierna tränar Sarah upp sin bålstabilitet och kroppskontroll – här är några av övningarna.

För simhoppare är bålstabilitet och kroppskontroll ett måste om man vill bli bra. För Sarah Sjöström har simhoppsfysen hjälpt henne i simningen.

– Bålstabilitet är en viktig del i simning så att man kan ha en bra streamline i frånskjut och få en bra teknik på undervattenskickarna. Jag har förbättrat mina tider mycket det senaste året, i frisim främst, för att jag har fått en bättre teknik på undervattenskickarna och streamline från vändningarna, säger Sarah.

Nedan följer fyra grundövningar till bättre bålstabilitet och kroppskontroll, centrala övningar i simhopp och nu även i Sarahs träningsarsenal.

Upphopp på plint

  • Utförande: stå i 90 grader med händerna i sidan. Axelbrett mellan fötterna. Gör ett explosivt hopp upp på plinten och landa i utgångsställningen. (Höjden varierar från 40-80 cm). Sarah blandar långsamma och snabba hopp.
  • Ex på serie: 7 långsamma, 10 snabba x 3
  • Ger dig: Benstyrka, rörlighet i höftböjaren, gluteus, baksida lår och explosivitet.

Liggande hållning

  • Utförande: Vila med rumpan och övre delen av låren på plinten, händerna på låren och rundad bröstrygg. Håll i 30-40 s. Funkar åt båda hållen.
  • Ger dig: Statisk hållningsövning och bålstyrka.

Stående böjningar i sidled

  • Stå i rak position med armarna raka ovanför huvudet. Håll en viktskiva på 5 kg i händerna. Böj överkroppen lätt i sidled.
  • Ger dig: Tränar de yttre och inre sneda magmusklerna är viktiga för att stabilisera ryggraden vid rörelser och rotation. 10 x 3 på varje sida.

Gruppera/sträck med pinne

  • Ligg raklång med ryggen mot golvet. Armarna hålls axelbrett och mellan händerna håller du en pinne. För över pinnen över huvudet och under benen tills det är vid rumpan. Där sträcker du på benen och ligger raklång med pinnen under sig och armarna längst med sidorna. Sedan vänder du håll – för tillbaka pinnen tills du ligger raklång igen.
  • Ger dig: Rörlighetsträning för höftböjaren samt bålstyrka. Testa att göra 10 repetitioner x 2.
×

Kommentering är stängd.