Vart femte svenskt barn kan inte simma. Det vill Svensk Simidrott och E.ON ändra på och har därför skapat en VR-film där du får simma tillsammans med några av våra största landslagsstjärnor.

Simma med stjärnorna

Vart femte svenskt barn kan inte simma. Det vill Svensk Simidrott och E.ON ändra på och har därför skapat en VR-film där du får simma tillsammans med några av våra största landslagsstjärnor.

Vill du också simma med stjärnorna?

Simma med stjärnorna är en VR/360-film där du ges möjlighet att simma med landslagsprofilerna Simon Sjödin, Jennie Johansson och Erik Persson. Filmen ska ses på din mobil (smartphone – Android eller Iphone via YouTube-app) och med VR-goggles och hörlurar för bästa upplevelse.

Du kan beställa VR-goggles gratis från E.ONs hemsida. Där hittar du också din närmaste simskola. eon.se/simma

Ta ett djupt andetag så gör vi det här tillsammans, säger Simon Sjödin och sjunker ner i vattnet, han blåser stora bubblor med munnen. Jag håller andan. Och dyker ner.

Egentligen sitter jag i min egen soffa med ett par stora glasögon på huvudet, så kallade virtual reality-goggles. I dem förvandlas soffan till en simhall. Jag vänder mig om och ser bassängkanten. Där ligger några handdukar slängda och i vattnet står simstjärnorna.  Simon Sjödin är tillsammans med landslagskompisarna Jennie Johansson och Erik Persson en del av Svensk Simidrott och E.ONs hyllade projekt ”Simma med stjärnorna”, en film där du möter simmarna i 360 graders virtual reality (VR).

– Vi har sponsrat Svensk Simidrott i elva år och har länge stöttat dem i deras simkunnighetsarbete.  Men vi ville göra något mer än att vara en logga på simmarnas dräkter och tyckte det var dags att vi använde vår kraft till att faktiskt göra skillnad på riktigt. Med VR-filmen har vi lyckats lyfta frågan och ge fler barn möjlighet att lära sig simma med hjälp av den nya tekniken.  Om vi genom dessa virtuella simtag lyckas rädda ett barns liv så är vi fullt nöjda, säger Karin Rosell som är marknadschef på E.ON Sverige.

I skolans läroplan ingår att elever ska kunna simma 200 meter. I en undersökning som Trygg Hansa har gjort framkom dock att vart femte barn i åldern 4 till 17 år faktiskt inte kan simma. Och Skolverkets rapport från 2014 visar att 4 500 elever inte var simkunniga i sjätte klass.

– VR är ett bra verktyg för att bota fobier och rädslor. Med VR kan man i detalj återskapa en situation där man får prova på att utsätta sig för det man tycker är jobbigt. Det finns gott om forskning som visar att det är ett effektivt sätt att bli av med rädslor, och vi ville testa om det även funkade för att lära barn att simma, vilket det gjorde, säger Karin Rosell.

Projektet har fått ett stort genomslag på kort tid, både i svenska och utländska medier. Filmen finns på YouTube och har i skrivande stund över 11 500 visningar, och 84 procent av de som sett filmen anger att de gillar eller verkligen gillar den. Projektet har också nominerats i World Open Water Swimming Awards och vunnit flera priser, bland annat guld i The Lovie Awards i kategorin ”Internet video: Virtual Reality”.  The Lovie Awards är ett europeiskt pris för nytänkande insatser inom kommunikation.

Kampanjen har skapats tillsammans med reklambyrån M&C Saatchi, där man är mycket stolt över projektet och hur väl det har mottagits.

– Det känns jätteroligt. Simmarna var otroligt engagerade och tog sig tid till att medverka i filmen, trots att det var mitt under förberedelserna inför OS i Rio. Det här är en nytänkande och äkta produktion och det känns extremt viktigt att filmen är autentisk. Barnen som medverkar har inte fått något manus, allt är deras egna ord och känslor. Det var mäktigt att sitta bakom kameran och uppleva deras genuina glädje. Alla barnen kände skillnad när de fick hoppa i vattnet efter att ha sett VR-filmen, säger Martin Cedergren på M&C Saatchi.

I den virtuella pool där jag befinner mig hör jag det där lite burkiga undervattensljudet och plasket av sparkande fötter. Jag vill nästan hålla andan där jag sitter i soffan. På Svensk Simidrott är man också glad över den positiva responsen. Och hoppas så klart att projektet ska leda längre än till soffan.

– Vi hoppas att fler barn blir motiverade och inspirerade till att vilja lära sig simma och komma över den första tröskeln.  Och då har vi våra drygt 300 medlemsföreningar som kan hjälpa till, säger Christina Sandin som är simkunnighetsansvarig på Svensk Simidrott.

Text: Linda Eriksson

×

Kommentering är stängd.