På Simkunnighetens dag, som ordnas en gång per år, deltog inte mindre än 125 simhallar och klubbar runtom i Sverige. Här sammanfattar Aqua lite av vad de gjorde och ger din klubb lite tips!
Tips till din klubb!
Lite vad som hände runtom i landet på Simkunnighetens dag 2012:
- Valsta sim- och sporthall i Sigtunas
Vinster i strandtuber kastades i bassängen, exempelvis 10-klippkort på bad, en varmkorv, en badmössa, en klubba och så vidare. - Vilanbadet i Skara
Livräddning, märkestagning, simtävlingar, undervattensfototävlingen ”roligaste grimasen”. - Västerviks simhall
Räddningstjänsten var på plats, man fick prova vattengympa och lära sig om is- och badvett. - Holjebadet i Olofström
Här räddades Nemo när man köpte simborgarmärket och det bjöds även på skattjakt och crawllektion för vuxna. - Brickebackens bad i Örebro
Det badades med flytväst, lärdes ut bad, båt och isvett och så klart målartävlingen ”Här simmar jag”. - Rosenlundsbadet i Jönköping
1300 personer deltog i allt från simtävlingar till livräddning. - Jakobsbergs simhall i Stockholm
Vattenrutchbanerace, möjlighet att utmana en simmare och en utställning om Järfälla SS. - Borås Simarena
Fritt inträde, uppvisningsmatch i vattenpolo, test av räddningsväst. - Korsvadshallen i Simrishamn
Fri entré och tipspromenad – och 129 stycken godkända Vattenprov.
Det är simhallen, simklubben eller båda som står för arrangemanget. Bakom det hela hittar vi Maria Gustafsson på Svenska Simförbundet.
– Simkunnighetens dag innebär att just simkunnighet ligger i fokus och vi samarbetar med E.ON och Badmästarförbundet för att nå ut till så många som möjligt, berättar hon.
Hur ser innehållet ut?
– Det kan handla om livräddning, att ta olika simmärken, att anordna en tävling i att fota undervattensbilder, att få prova på olika simidrotter – det ser helt olika ut i olika simhallar.

För hela familjen – med eller utan simglasögon.
Men det finns gemensamma nämnare. Simkunnighetens dag ordnar en tävling som heter bästa arrangör, där vinnaren bland annat får en prispeng till sin klubb.
– Det gör även att vi kan se vad de olika klubbarna gjort med dagen. Och det är verkligen många som verkligen brinner för att sprida simidrotten, berättar Maria och fortsätter:
– Och dagen är verkligen till för alla. Livräddning och crawlskola, till exempel, är lika nödvändigt för barn som för vuxna.
Text: Tomas Borgå
Foto: Per Gunnarsson
Kommentering är stängd.