Aqua tog ett snack med Lisa Nordén, nybliven OS-silvermedaljör i triathlon. Snacket handlade om simning – om hur hon lyckats bli så snabb utan att ens kunna alla fyra simsätten.

Silver i OS

Aqua tog ett snack med Lisa Nordén, nybliven OS-silvermedaljör i triathlon. Snacket handlade om simning – om hur hon lyckats bli så snabb utan att ens kunna alla fyra simsätten.

En otippad del av temat vuxencrawl, kan tyckas. Men ändå inte. Lisa Nordén fick ljudnivån i svenska vardagsrum att stiga till oanade höjder under OS i London i somras. Lisa har ett helt gäng SM-guld och även ett VM-guld (sprintdistans) från 2010. Men att det skulle gå så här bra trodde nog inte många.

Lisa var nio tusendelar efter guldtjejen Nicola Spirig över mållinjen i damernas triathlon. Och många har nog missat en tjej som Lisa Nordén. För hon har varit skadad en del. Och i OS 2008 kom hon först på 18:e plats. Nu vet alla vem hon är och framgångarna beror till stor del på att hon förbättrat sin simning.

– Min simkarriär är kort och annorlunda, berättar Lisa och skrattar. År 2000, vid simningen i min första triathlontävling i Åhus i Skåne, så simmade jag bröstsim. Året efter hade jag avancerat till att simma blandat bröstsim och crawl. Så började det, och jag lärde mig simteknik endast för att syssla med triathlon.

Så du har aldrig simmat exempelvis fjärilssim?

– Jag har haft med det på passen vid det här laget, visst, men jag har absolut inte koll på de fyra simsätten så som en simmare har.

2003 var Lisa i Australien. Där hittade hon en tränare som höll i kurser för att lära vuxna simma, något som hon inte hade hittat i Sverige.

– Dessutom är min nuvarande coach, Darren Smith, specialiserad på att göra medelmåttiga simmare till de som ska leda loppen. Vi backade bandet, gick tillbaka till basics, eftersom jag inte har den biten. Vi har tränat och nött in teknik, använt oss av undervattenskamera.

Och det har funkat?

– Jag tycker om att få slita, det har hjälpt mig i simningen. För jag har verkligen fått jobba med mig själv för att få in rätt teknik.

Olympisk distans kallas den triathlon som är med i OS. Det innebär 1500 meter simning i öppet vatten, 40 kilometer cykling och avslutningsvis 10 kilometer löpning.

Träffade du några av de svenska simmarna i OS-byn i sommar?

– Jag har hängt med flera svenska simmare, det är jätteintressant. De har en helt annan bas i simningen än vad jag har, det har gett massor med bra info.

Tycker du att det ser annorlunda ut i Sverige idag, att vuxensim börjar bli vanligare?

– Absolut! När jag var i Australien 2003 hade de redan vuxensim, crawlskolor med mera, för vem som helst, även för de som inte var gamla simmare. I Sverige var det svårt att hitta då, men jag har märkt att det har växt massor de senaste åren.

Text: Tomas Borgå
Bild: Privat

×

Kommentering är stängd.