Aldrig tidigare har en simmare haft ett sådant favoritskap på sina axlar som Sarah Sjöström hade när hon söndagen den 7 augusti gick in till OS-finalen på 100 m fjäril.

Sarah och Victor gjorde det!

Aldrig tidigare har en simmare haft ett sådant favoritskap på sina axlar som Sarah Sjöström hade när hon söndagen den 7 augusti gick in till OS-finalen på 100 m fjäril.

Men Sarah höll för favorittrycket, en bragd i sig, och vann det första svenska OS-guldet på damsidan i simning, genom att fullständigt krossa det övriga finalfältet med ett nytt världsrekord. Hon kan nu sålla sig till en skara av tidigare sex män: Håkan Malmros (1920), Arne Borg (1924 och 1928), Gunnar Larsson (1972), Pär Arvidsson (1980), Bengt Baron (1980) och senast Lars Frölander (2000). Medaljskörden utökades ytterligare, med silver på 200 m frisim och brons på halva distansen. En stor eloge till i första hand Sarah, som målmedvetet gjort ett otroligt jobb de senaste fyra åren, men även till Carl Jenner, som matchat henne så smart sedan 2007, samt Andrei Vorontsov, som haft stor input i träningsupplägget de senaste fyra åren.

Från Rio ska förstås även Erik Perssons fina elfteplats på 200 m bröst lyftas. Dubbla svenska rekord och ”som vanligt” bäst när det gäller. Nästa gång är han i final. Michelle Coleman tog sig till sin första individuella OS-final men förhoppningsvis inte den sista. Erik och Michelle kommer tillsammans med Sarah vara viktiga på många sätt för svensk simning nästkommande olympiska cykel.

En annan simmare som under sommaren vunnit medaljer av varje valör internationellt är Victor Johansson. Det finns sedan tidigare bara en svensk simmare som tagit tre medaljer vid ett och samma EJM. Det är Anders Holmertz – precis som Victor fick han med sig en medalj av varje valör.  För Anders gick det bra, mycket bra. Samtidigt ska vi komma ihåg att medalj på EJM statistiskt inte är en garanti för medalj på ett internationellt seniormästerskap. Vägen från EJM-medalj är lång. Men Victor har förmågan och viljan – han är träningsvillig, simsmart, en god idrottsman och presterar när det gäller. Han kommer att vara en viktig normsättare för svensk elitsimning många år framöver. Victor var inte ensam medaljör på EJM. Sara Junevik vann ett silver på 50 m fjäril, precis före Hanna Rosvall som slutade fyra. Dessa båda simmerskor tillsammans med semifinalisten på 200 m bröst, Daniel Räisänen, är från hösten nya utmanare med sikte att om 2–3 år kunna gå in i Sveriges Olympiska Kommittés Topp- och Talanggrupp.

Jag har tidigare lyft min farhåga för svensk damsimning i ett längre landslagsperspektiv. Hanna och Sara tillsammans med ytterligare en grupp tjejer på EJM-nivå vill mer. Det är bra. Men när vi tar fram våra nya kvaltider för nationella mästerskap, som baseras på resultat senaste tre åren, har kvaltiderna på SM/JSM förbättras i nästan samtliga manliga grenar, medan få av kvaltiderna för kvinnor förbättrats. Det belyser att dambredden just nu inte är i samma utvecklingsskede som svensk herrsimning. Men det går att åtgärda. Lasta på lite mer rätt träning lite tidigare för tjejerna så kommer den negativa tendensen vända. Tung styrketräning kan vara en viktig ingrediens som lätt förbises för just tjejer.

Jag hoppas nu att vi får en injektion inspiration från Rio i simmar-Sverige, att det kokar som aldrig förr i simbassängerna, på barn, ungdoms-, junior- och seniornivå. Och att höstens nationella mästerskap, SM/JSM och Sum-Sim, blir två riktiga simfester.

Henrik Forsberg
Sportchef
Simförbundet

 Foto: Petrus Iggström

×

Kommentering är stängd.