Första gången Mikael Rosén ställde upp i en tävling i öppet vatten var han 19 år. Han hängde med en polare till Vansbrosimningen och utan våtdräkt i det femtongradiga vattnet vann han. Idag hjälper han Simförbundet att hålla koll på allt vad tävlingar i öppet vatten innebär.

Öppet vattens överman

Första gången Mikael Rosén ställde upp i en tävling i öppet vatten var han 19 år. Han hängde med en polare till Vansbrosimningen och utan våtdräkt i det femtongradiga vattnet vann han. Idag hjälper han Simförbundet att hålla koll på allt vad tävlingar i öppet vatten innebär.

”Öppet vatten skiljer sig egentligen ifrån bassängsimningen på tre sätt. Det är kallt, mörkt och ibland trångt”

När Mikael Rosén berättar om sin relation till öppet vatten låter det väldigt okomplicerat. Det verkar som om det är utmaningen som lockar mest, att få arbeta med kroppen, ta ut sig och, så klart, känslan av att ha klarat av en utmaning som uppstår när man har kommit i mål.
Hur fastnade du för öppet vatten?
– Ja, egentligen fastnar man väl inte direkt för öppet vatten. Det är lite hatkärlek att exempelvis simma Vansbro i femtongradigt vatten utan våtdräkt, förklarar Mikael och syftar på den där premiärgången som blev till första vinsten. Han tillägger;
– Det händer lite mer i öppet vatten jämfört med i bassäng också, det är lite mer allvar eftersom du inte har någon bana utan måste navigera själv. Sedan är det väldigt vackra omgivningar också.
Sedan 2002 är Mikael tillsammans med två vänner tränare för ett, vad han kallar, ”löst sammansatt gäng” av triathleter och vuxna simmare som vill utveckla sin teknik och fysik.
– Det hela började med att en triathlet ville ha min hjälp, när han märkte resultat kom hans vän till mig och ville utvecklas och bli lika bra, sedan växte det. Nu är vi ett gäng som tränar fyra gånger i veckan och åker på träningsläger ibland, förklarar Mikael.
Att simma öppet vatten skiljer sig inte bara från bassängsimning genom omgivningen. Då man inte har vändningar till hjälp för att förnya kraften man simmar med, måste frekvensen vara högre och mer kontinuerlig när man simmar i öppet vatten.
– Öppet vatten skiljer sig egentligen ifrån bassängsimningen på tre sätt. Det är kallt, mörkt och ibland trångt.
Mikael berättar att för nybörjaren så handlar mycket av träningen inför öppet vatten att lära sig navigera i tävlingssituationen men framförallt så handlar det om att ”panikträna”, något som görs bäst med hjälp av en annan vattensport där närkontakt är ett naturligt inslag.
– Vattenpolon, som är den tuffaste vattenträningen, är väldigt nyttig när det kommer till panikträningen. I starterna, i exempelvis Vansbro, blir det väldigt trångt och det kan lätt hända att man blir nedtryckt. Har man tränat på de situationerna kommer man bättre förberedd, berättar Mikael.
Sedan första vinsten av Vansbro har Mikael Rosén lyckats vinna ytterligare två gånger. På meritlistan har han även 19 SM-guld på frisimssträckor att skylta med men den främsta prestationen enligt honom själv är en tävling vid namn ”Ö till Ö”. Kortfattat är det en tävling där man arbetar i par och tar sig igenom en snitslad bana I Stockholms skärgård. Man springer över öarna och simmar mellan dem. CNN:s webbredaktion beskrev 2012 tävlingen som ”One of the toughest 1-day races in the world”
”Ö till Ö” låter ganska tufft…
– Jo men det är tufft. Jag tror att det är en dryg mil simning och runt 65 km löpning sammanlagt. Alla som ställer upp tar sig inte i mål, ofta just för att simningen brister, och då är det ändå riktigt bra tränade människor som ställer upp, berättar Mikael.
Varför är Ö till Ö speciellt för dig?
– Ett år ställde jag upp med en kille som har startat fem gånger men aldrig tagit sig i mål. Den här gången hjälpte jag honom att lyckas med det och det var riktigt roligt, ibland fick jag dra honom mellan öarna då det inte får vara mer än 10 meter mellan simmarna. Vi band ihop oss och så drog jag honom istället, skrattar Mikael.
Det låter som om man behöver ett starkt psyke.
– Man har egentligen ett starkare psyke efter tävlingen än före just på grund av att man har klarat av uppgiften. Det viktiga vid sådana här tävlingar är egentligen inte att man är tränad utan snarare att man kan hålla ihop humöret. De som har bäst humör är de som håller bäst, säger Mikael allvarligt.
Det här året blir det dock inte så många tävlingar för Mikaels egen del. Hans fokus ligger på coachningsuppdrag och den relativt nya tjänsten på Simförbundet, där han agerar spindeln i nätet när det kommer till öppet vatten.
Vad pysslar du med på förbundet?
– Jag har lite olika projekt rörande öppet vatten men framförallt hjälper jag arrangörerna att lyckas bättre med sina tävlingar. När jag började tävla i mitten av 1990-talet fanns det runt fyra tävlingar i öppet vatten, idag finns det fler än 20, en fantastisk utveckling.
Vilka tävlingar ska man definitivt inte missa i sommar?
– En viktig tävling är så klart SM i Open Water som går under SM-veckan i Halmstad, sen är det ju Vansbro som de flesta inte missar. Vansbrosimningen är en av världens tre-fyra största tävlingar oavsett hur man räknar, berättar Mikael och lägger till skämtsamt;
– Det är nästan så att Vansbro skulle behöva vara större för att rymma alla som vill komma och tävla eller bara titta på.
Även om vi inte får se Mikael Rosén simma Vansbro i sommar så kanske det inte dröjer så länge innan vi får se honom i tävlingssammanhang igen.
– Det finns gott om projekt att syssla med i år men jag gillar ju att tävla, nästa år vill jag nog simma SM i bassäng igen, avslutar Mikael.

Text: Sofia Kuylser
Foto: Bildbyrån

×

Kommentering är stängd.