Sommarens kalender i ÖPPET VATTEN innehåller 24 utmaningar – från 1000 meter – plus några riktiga eldprov för den som kittlas av tanken på mjölksyra, pip i bröstet och tuff terräng.

Öppet vatten-tävlingar

Sommarens kalender i ÖPPET VATTEN innehåller 24 utmaningar – från 1000 meter – plus några riktiga eldprov för den som kittlas av tanken på mjölksyra, pip i bröstet och tuff terräng.

Juni
28/6 Runn Open Water är en utmärkt tävling för dig som har Vansbrosimningen som huvudmål. Väljer du att toppa formen med Runn Open Water är det Dalarna som gäller veckan innan Vansbro. Långa huvudloppet är 2700m, utöver det finns ett lopp på 1500m för den som vill ta det lite lugnare. Hemsidan www.runnopenwater.se är det som gäller för mer information och anmälan. (HOWT)

29/6 Team T&M Halmstad Open Water Swim rors i hamn efter ett 1900m långt lopp i Halmstad. Mer information och anmälan görs på www.teamtriathlonochmultisport.se

29/6 Jönköping Open Water passar både motionär och den vane simmaren. Loppet är 2400m långt och enligt arrangören bjuds det även på lite motionssträckor. Välkomna till Jönköping på simfest – mer information och anmälan kommer inom kort på www3.idrottonline.se/JonkopingsSS-Simidrott/ (HOWT)

Juli
1/7 invaderas Borås av simsugna idrottare då SM i Open Water går av stapeln. Loppen för seniorer och juniorer är 5000m och för masters och ungdom gäller 2500m. Håll koll på iof3.idrottonline.se/SvenskaSimforbundet/ för kommande information.

4/7 Vansbro halvsim och Vansbro öppen älv. Vansbro halvsim innebär ett lopp på 1500m och lämpar sig kanske bäst för nybörjaren eller motionären som vill testa på att vara del av den simmarfest som Vansbrosimningen innebär. Är du över tio år är det bara att tuta och köra. Det nyaste tillskottet i Vansbrosimningens familj är Vansbro öppen älv som bidrar med lite mer flexibla starttider och ger simmaren möjligheten att lättare simma i sin egen takt. Vansbro öppen älv är 3000m långt.

5/7 Vansbrosimningen som lockade 7801 simfrälsta i fjol innebär 3000m simning, så räkna med att leka sardin ett bra tag under loppet då Vansbrosimningen är mäkta populärt. Mer info och anmälan till alla Vansbrotävlingar sker på www.vansbrosimningen.se (HOWT)

6/7 Sista Vansbroloppen i dagarna tre tituleras Vansbro Tjejsim, Vansbro Kortsim och Vansbro Ungdomssim. Alla tre lopp är 1000m långa och simmas i Västerdalälven. Ungdomssimmet gäller för åldrarna 10-17 år.

11-12/7 Swim the Arctic Circle gör du i Juoksengi. Du gissar rätt, det ligger långt norrut.
Du kan välja mellan två distanser, 1500 alternativt 2700 meter. Det längre loppet går från Finland till Sverige och båda loppen passerar Polcirkeln. Kika på www.swimac.eu för mer info.

12/7 Här är ett datum för dig som planerar att byta de svenska skogarna mot de schweiziska alperna. Engadin Swimrun bygger på konceptet Ö till Ö, som innebär en härligt utmattande kombination av simning i löparskor och löpning i våtdräkt. Ö till Ö är en känd svensk tävling (som du hittar mer info om längre ned i kalendern) som nu lanseras internationellt i och med Engadin Swimrun. Den internationella versionen innebär 40km löpning och 6,5km simning i nio sjöar på 2100 höjdmeter. Först till kvarn gäller om du tror att du har vad som krävs, det finns bara plats för 100 lag om två personer. Anmälan och mer information hittar du på www.engadinswimrun.ch

13/7 Är det huvudstaden som gäller och Stockholm Royal Park Swim i Djugårdsbrunnsviken och Djurgårdsbrunnskanalen. Denna öppet vatten-tävling lämpar sig för både motionären och den vane tävlingssimmaren som kan välja mellan lopp på 1000, 2000 och 5000m. För mer information och anmälan surfa in på www.stockholmaquathlon.se

19/7 Sollefteå Älvsim ger simmarna tre alternativ: 300m, 900m eller 2500m. Sollefteå kommun är Sveriges näst största vattenkraftsproducent och du är välkommen att försöka visa älven vem som är starkast. (HOWT)

19/7 Open Water Tjörn är en Open Water tävling på 1000m. Anmälan och ytterligare information hittas på www.tjornklassikern.se

26/7 Ferlindoppet är ett 1500m långt lopp i Filipstad. Ta chansen och upplev vacker natur samtidigt som du låter motståndarna smaka på dina svallvågor under Ferlindoppet. Anmälan och ytterligare information hittas på; www5.iofidrottonline.se/FilipstadsSK-Simidrott. Klurar ni på vem Ferlin var så handlar det om Nils Ferlin, en diktare med rötter i Filipstad.

Augusti
2/8 flyttar vi fokus mot Göteborg där Götakanalsimmet har sin högborg. Götakanalsimmet arrangeras av sex föreningar i Sjötorp och är en tävling som ingår i Head Open Water Trophy (se mer på nästa uppslag). Loppen är 1550m och 5000m långa. 2013 sattes en tangerad rekordtid på 5000m loppet för herrar när Anton Björk-Teuscher simmade in på 00:57:41. Är det dags att slå det rekordet i år kanske? Mer information och anmälan görs på www.gotakanalsimmet.se (HOWT)

9/8 är ett datum att hålla fritt i almanackan. Kanske är det lika bra att boka av dagen efter också för tid till återhämtning. Vidösternsimmet heter Open Water tävlingen i Värnamo som inger lika mycket skräck i kroppen som draken Katla i Bröderna Lejonhjärta. Vidösternsimmet är vidundret på 21500m som enligt tidigare deltagare inte bara är Sveriges längsta, utan också ett av de tuffaste loppen att genomföra. Här snackar vi utmaning på hög nivå då vindar på 4-7m/s och dimma ofta förekommer. Känns striden med vidundret övermäktig kan du nöja dig med en rond mot Katla i 5000m. Arrangörerna rekommenderar att loppet genomförs tillsammans med en eller flera partners och anmälan görs på www.vidosternsimmet.se.

9/8 har du som inte ger dig på Vidundret i Värnamo möjligheten att ge dig i väg till Kalmar och bättra på tiderna på 1800m i Kalmar Kanalsim. Det här är en tävling för både motionären och den vane simmaren. Deltagare får inte vara födda senare än 1998. Mer information och anmälan görs på www.kalmarsim.se/kalmar-kanalsimning/ (HOWT)

9/8 Bollnäs Open Water hette tidigare Bergviken Open Water, men har nu flyttat in till de centrala delarna av Bollnäs. Det handlar om 1800 eller 3600 meter simning.

10/8 inträffar den så kallade ”Simmarsöndagen” då tre Open Water går av stapeln samtidigt. Det gäller Lögarängen open water på 1500m, Elbasimningen (HOWT) och Mälarloppet som är det kortaste loppet i denna kalender på 800m och passar bäst för nybörjaren som vill träna simtekniken eller prova på ett lopp.

16/8 flyttar vi blickarna till huvudstaden igen och Riddarfjärdssimningen som är en hyllning till Stockholms vattenspegel. Tävlingen är för alla, motionär som erfaren simmare, och loppen är 1609m respektive 2500m långa. Även Riddarfjärdssimningen ingår i Head Open Water Trophy (2500m). Fjolårstiderna att slå för herrar är 30.08,5 som sattes av Gustav Swedenborg på 2500m och för damer på samma sträcka gäller det att slå Angela Fox 32.30,1. Mer information och anmälan görs på www.riddarfjardssimningen.se (HOWT)

16/8 Klassikersimmet i Almenäs, Borås. Simfest i textilstaden är tanken och det är Svenssons Hälsocenter som står för uppvärmningen. Själva loppet är 1000 meter, men det finns även en 200 meter lång variant för den som vill prova hur öppet vatten känns. www.klassikersimmet.se har all info du behöver.

16/8 Lindesimmet såg dagens ljus redan 1973 men har haft lite sporadisk närvaro genom åren. I samband med det ökade intresset för Open Water simning gjorde dock Lindessimmet sin comeback med hjälp av Lindesbergs SS. Loppet är 2400m och simmas i Bottenån, Lindesberg. Mer information och anmälan görs på www6.iofidrottonline.se/LindesbergsSS-Simidrott/Lindesimmet/

17/8 går startsignalen för det sjätte raka Göteborgssimmet av i Delsjön. Denna tävling lämpar sig för motionär likaväl som van tävlingssimmare då valutbudet är lopp på 1000, 2500 eller 5000m. Mer information och anmälan görs på www.goteborgssimmet.se (HOWT)

17/8 simmas också Öppet Vatten i Malmösimmet. Här kan du välja att simma 1000m eller 2000m men det är först till kvarn som gäller. Malmösimmet tar bara emot 1000 simmare som ska trängas om plats i Östersund någon timme. Sträckan är dragen längs med strandkanten vilket blir perfekt för dig som behöver lite extra stöd från publiken när du simmar. Är Malmösimmet något för dig klickar du dig in på www.malmosimmet.se så snart som möjligt.

30/8 är det dags för Öresund Open Water Swim, som anordnas av Helsingborgs Simsällskap. Loppet är 2400m långt, mer information kommer inom kort på www.hssim.com

1/9 Genomförs Ö till Ö i Stockholms skärgård där den vane simmaren bör ha tränat upp löptekniken lite också. Två och två gäller det att ta sig från Sandhamn till Utö och beta av totalt 10km simning och 65km löpning över 26 öar, förutsatt att ni verkligen tar er i mål innan skymning. Detta är den ultimata utmaningen för dig som är van simmare och bra tränad aerobt, tävlingen ställer inte bara krav på fysiken då den största utmaningen kanske snarare riktar sig till psyket. Ö till Ö får Vidundret i Värnamo att likna Bolibompa-draken. Mer information och anmälan görs på www.otillo.se

Text: Sofia Kuylser
Foto: Arrangörer

×

Kommentering är stängd.