Det blir en sommar full av simidrott, hälsar Bengt Jönsson och Jan Palander. För detta nummer är en sammanslagning av Aqua och Vansbrosimningens magasin.

Öppet vatten & simidrotten

Det blir en sommar full av simidrott, hälsar Bengt Jönsson och Jan Palander. För detta nummer är en sammanslagning av Aqua och Vansbrosimningens magasin.

Bengt Jönsson

Förbundsdirektör
Svenska Simförbundet

Jan Palander

Generalsekreterare
Vansbrosimningen

Bengt Jönsson: I din hand har du ett unikt nummer av Aqua/Vansbrosimningen – två tidningar i en. Det är ytterligare ett steg i samarbetet mellan Simförbundet och den största av Öppet Vatten-tävlingar.

Vansbrosimningen var en del av mina och mina simmarvänners barndomssomrar. Vi åkte ner ifrån Sollefteå och stannade för att slå upp tält i Mora. På lördagskvällen gick vi sedan ut i myllret på Mora marknad för att, på söndagen, åka vidare till Vansbro. Väl på plats smorde vi in oss med liniment och ullfett, och hoppade i det kalla vattnet i Vanån. Mitt första vansbrolopp simmade jag som 15-åring och jag simmar loppet än idag – nu tillsammans med min dotter och hennes pojkvän. Under årens lopp har jag dessutom lyckats få mitt namn inristat i vinnarstenen utanför hembygdsgården två gånger. Det var några år sedan, men det som är skrivet i sten finns som bekant alltid kvar.

Vansbrosimningen fortsätter att leverera en högklassig tävling och en folkfest. Samtidigt ökar Öppet Vatten som tävlingsform – inför den kommande sommaren har vi i dagsläget över 40 tävlingar som är sanktionerade av oss på Simförbundet. Mer om det läser du i detta nummer, som dessutom innehåller en redovisning av Vansbrosimningen genom tiderna, en formkoll inför årets säsong på elitsimmarna Ellen Olsson och Anton Björk Teuscher, samt – så klart –  en titt in i förberedelserna för OS i Rio. Öppet Vatten-säsongen sträcker sig över hela sommaren, medan OS för våra simidrotter är samlat över en dryg vecka. Men den kommer bli intressant och spännande, det kan jag lova. Liksom detta nummer av Aqua/Vansbrosimningen!

Jan Palander: Vansbrosimningen 2016 närmar sig! Arrangemanget är större – och bättre än någonsin. Intresset för Öppet Vatten och simidrott växer så det knakar i Sverige.

Ambitionen med Vansbrosimningen är att utveckla arrangemanget i alla delar. I år kommer deltagare och besökare att få en förhöjd upplevelse med en ännu bättre anpassad tävlingsarena.

Inför årets tävlingar har Vansbrosimningens tävlingsprogram växt ytterligare med ett lopp.Vansbro Vattenprovet heter det, och vänder sig till barn och ungdomar i åldern 7–13 år. Tävlingen genomförs i samarbete med Svenska Simförbundets märkestagning. Distansen är 200 meter och går av stapeln på fredag den 8 juli, före starten av Vansbro Halvsim. Simkunnighet är ett prioriterat område för Svensk Simidrott, och något som Vansbrosimningen har tagit fasta på och är engagerade i.

I och med Vansbro Öppen Älv, som genomförs för tredje året, erbjuds fler simmare att delta i Vansbrosimningen – i sin egen takt. Loppet ingår i En Svensk Klassiker.

Årets upplaga av Vansbro Triathlon får nu också SM-status, vilket är ett fint betyg åt Vansbrosimningens organisation – och ett tecken på att simningen och simidrotten i dess olika former blir allt större.

Varmt välkommen till Vansbrosimningen, och till en sommar fylld av simidrott!

×

Kommentering är stängd.