NEC, eller Nationellt Elitcentra som det heter, är ingen nyhet längre. Inför hösten utökas träningsgruppen med ytterligare fyra simmare.

Nytt blod i NEC

NEC, eller Nationellt Elitcentra som det heter, är ingen nyhet längre. Inför hösten utökas träningsgruppen med ytterligare fyra simmare.

Det är den fjärde augusti och Peter Reinebo, verksamhetschef för SOK, står framför SVT:s kamera vid poolside och summerar VM i Barcelona. Han berömmer den svenska insatsen under tävlingarna men väljer också att lyfta fram följande:

”Idrotten utvecklas, det handlar om träningsmetoder och det handlar om supportsystem. Det som är helt avgörande dock är att de aktiva vill så mycket att de gör något mer än tidigare och att de är utvecklingsinriktade. De måste ha ledare och tränare som har kunskap och som kan inspirera de aktiva att söka nya, kloka vägar. Jag tycker att NEC-satsningen som svensk simning har startat nu, den bidrar till det, de tränarna där och konceptet i sig kommer att smitta av sig på svensk simning.”
Peter Reinebos är en av många som är mycket nöjd med svensk simnings nya satsning. NEC fungerar som ett resurscentrum för elitsatsning på simning. Här finns allt man kan tänkas behöva som aktiv – fysioterapeut, läkare, nutritionist och så klart två välrenommerade tränare i form av Carl Jenner och Andrei Vorontsov. Hela teamet finns där för att hjälpa de aktiva att nå sina mål. Gruppen, som redan tränat på NEC i dryga sju månader, består av Sarah Sjöström, Mattias Carlsson, Jesper Johnsson och Simon Sjödin. För Simon innebar träningen på NEC ett helt annat tempo än vad han var van vid.
– Alltså själva träningen har man gjort innan, meterantalet var detsamma, men intensiteten är helt annorlunda, berättar Simon och tillägger:
– Det var nästan som kärlek vid första ögonkastet, att börja träna på NEC, eller nej kärlek var det inte i början, för runt två veckor in i träningen tänkte jag att det här kommer jag aldrig palla, skrattar han.
I höst utökas gruppen med ytterligare fyra simmare. Jessica Ericsson är en av dem, men för henne är träningsgruppen inte helt främmande då hon redan har provtränat tillsammans med gänget under våren.

Simon beskrev träningen på NEC som kärlek vid första ögonkastet men ångrade sig när han mindes de två första veckorna, vad är din upplevelse av träningen?
– Haha! Jag tänkte också så i början. Jag kunde komma till träningen och undra hur jag skulle klara av passet. Det är hård träning men jag gillar det och upplägget har varit jättebra. För mig har träningen gett resultat, jag har satt personbästa på alla mina distanser, så det känns jättekul, berättar Jessica.
Jessica Eriksson är bröstsimmerska och distanserna hon nyligen satt personbästa på är 50, 100 och 200 meter. När hon i höst börjar träna på NEC på allvar får hon dessutom sällskap av Erik Persson, Jennie Johansson och Michelle Coleman. Tillsammans ska de lägga mer tid och fokus på simningen, vilket innebär i snitt tio simpass och fyra dito landträning i veckan.

Vad hinner du med att göra under tiden du inte tränar?
– Simningen kommer att bli mer likt ett heltidsjobb så jag kommer inte att hinna med så mycket mer, jag kommer att gå in 100 procent för simningen i första hand, säger Jessica och tillägger:
– Men till hösten börjar jag läsa en kurs på distans och kanske kommer jag jobba lite med simskolan hemma i Södertörn också, så att jag har något annat att göra än bara simningen.

Vad hoppas du att få ut av träningen på NEC?
– Jag hoppas att jag ska kunna förbättra mina starter och vändningar. Sedan vill jag förbättra min styrka och uthållighet på 200 meter bröstsim, berättar Jessica och fortsätter:
– Det ska bli jätteroligt att träna med gruppen i NEC, man blir inspirerad av att träna med dem som verkligen vill på samma sätt som en själv. Sedan är jag ganska oerfaren av att tävla utomlands så jag kommer att kunna lära av simmarna med mer internationell erfarenhet också.
En av dem med mer internationell tävlingserfarenhet är Michelle Coleman. Hon har deltagit vid ett OS, plockat ett brons vid EM 2012 och nu senast tagit sig till en VM-final i lagkapp, på 4×100 meter frisim, samt två semifinalplatser på 100 och 200 meter frisim i Barcelona.

Hur hamnade du på NEC, Michelle?
– Jag hörde att det startade i januari, men då var det inget alternativ för mig eftersom jag åkte till Australien och spenderade fem månader där. Träningen i Australien var ett uppvaknande för mig, jag insåg att jag behöver träna i en mer professionell miljö. Jag trivs jättebra med min tränare hemma i Täby, men det handlar mer om allting runt omkring och med NEC känns satsningen professionell, berättar Michelle.

Är det något speciellt område du vill utveckla träningsmässigt?
– Jag vill gärna lägga fokus på styrketräningen, framförallt att ha rutinen inne med styrketräning i min träningsplanering. Jag har varit ganska dålig på att göra det regelbundet och ordentligt, säger Michelle.
Förutom vad gäller styrketräningen är Michelle öppen för allt vad NEC har att erbjuda. Hon berättar att hon åker dit utan några särskilda förväntningar utan tar tiden på NEC som den kommer istället.
– Det är svårt att veta vad man kan förvänta sig innan man har börjat, men det verkar bra och jag vet att Simförbundet vill mycket med NEC så det känns jättebra med deras stöttning, menar Michelle.
För Simon har sju månader på NEC inneburit en ordentlig utvecklig. Han har, bland annat, lyckats kapa tiden på 200 meter medley med 1,5 sekund.
– Att träna på NEC har inneburit mer struktur och träningen har känts mer professionell, man vet vad som kommer att hända med träningen och man vet vad man måste göra för att få det att hända. Vi har en bra kemi, jag och NEC, konstaterar han lugnt.
Tillbaka vid poolside under VM i Barcelona. Peter Reinebo avslutar sin intervju med SVT genom att blicka framåt mot kommande säsong, med en utökad träningsgrupp på NEC:
”Jag tror att vi kommer att få se en spännande gruppering där och jag tror att de metoder man kommer att hitta fram till, tillsammans med landslagsledningen, kommer att ge mycket gott de kommande åren. Det ser spännande ut.”
För de fyra nykomlingarna kommer träningen på NEC förhoppningsvis innebära bättre struktur och mer utveckling. Det bara att bita ihop och klara av de där jobbiga veckorna i början…

Text: Sofia Kuylser
Foto: Petrus Iggström & Bildbyrån

×

Kommentering är stängd.