När förbundet satsar ytterligare på öppet vatten och masters kommer Hasse Nilsson till undsättning. Hasse är ny på Svensk Simidrott men samtidigt gammal inom simidrotten – och inom träning.

Ny boost

När förbundet satsar ytterligare på öppet vatten och masters kommer Hasse Nilsson till undsättning. Hasse är ny på Svensk Simidrott men samtidigt gammal inom simidrotten – och inom träning.

Öppet vatten har växt sig allt starkare och numer är det en egen simdisciplin. Det lägger vi ännu mer fokus på nu och vi vill stärka varumärkena öppet vatten och masters, berättar Hasse Nilsson, verksamhetsutvecklare inom Svensk Simidrott.

Hasse har alltså en samordnande funktion – tjänsten är ny och innefattar också förbundets prioriterade område motion och hälsa.

– Vi behöver mer strategier för att utveckla och ta allt vidare. Inom master, till exempel, är det massor med folk på tävlingarna, vilket kräver att arrangemangen blir mer effektiva för att möta alla och se till att tävlingarna inte tar för lång tid. Inom öppet vatten handlar det allt från säkerhet till att tävlingarna blir lyckade och att det blir en upplevelse för såväl deltagare som åskådare.

Hasse Nilsson vet vad han pratar om. Han började simma tidigt, då i hemorten Hallsberg, och det blev både simgymnasium och ett gäng Sum Sim och JSM innan flyttlasset gick från Närke till Skåne. Flytten berodde främst på att Hasse ville träna med Malmö Kappsimningsklubb, något som tog Hasses simning till nya nivåer. I slutet av 80-talet och tidigt 90-tal tog han tjugotalet medaljer i SM – ”Jag simmade samtidigt som Anders Holmertz, så det blev några SM-silver…” – och representerade Sverige på EM i Bonn och VM i Perth.

Så småningom blev det flytt till Halmstad för vidare studier och där har Hasse blivit kvar. Han är utbildad idrottspedagog och har jobbat som träningsansvarig och personlig tränare på ett flertal träningsanläggningar och som testansvarig för Hallands idrottsförbund. Han var med och tog gymkedjan SATS till Sverige och har jobbat en massa år som lärare för The Academy, främst i anatomi och fysiologi, samt de praktiska delarna på deras PT-utbildning. Och du hittar honom fortfarande i simhallen i Halmstad klockan 06.00.

Vad tävlar du i nu?

– Jag simmar masters och ”fuskar lite” i öppet vatten. Jag har varit i kontakt med i stort sett alla discipliner och faktiskt även tagit medalj på masters-EM i öppet vatten.

När var det?

– Det var 2005 och jag anmälde mig till 100 meter samt öppet vatten med distansen 3500 meter. Det är ganska bra spännvidd, men det blev en medalj i alla fall.

Hur ser ditt arbete för simförbundet ut framöver?

– Det kommer bli på 80 procent och är aningen säsongsbetonat var jag mest kommer befinna mig. Tanken är att jag åtminstone ett par dagar i veckan kommer vara på kontoret här i Stockholm. Det viktigaste för mig är att tänka på att verksamheten finns ute i landet, och jag vill vara mycket där det händer. Det är alltså en fördel för mig att inte bo i Stockholm.

Sen kommer meningen som sammanfattar allt som Hasse står för inom träning, som han nu tar med sig till Svensk Simidrott:

– Det viktigaste är att ingen ska sluta simma. Du kan börja när du vill och jag vill se till att du aldrig slutar, avslutar Hasse.

Text: Tomas Borgå
Foto: Petrus Iggström

×

Kommentering är stängd.