NEC heter det, svensk simnings nya satsning. En tidig morgon var vi på plats i Eriksdalsbadet för att ta del av vad Nationellt Elitcentra har att erbjuda unga simmare. Projektet är nystartat, men i allra högsta grad igång.

Nationens elitpool – Famtidens melodi

NEC heter det, svensk simnings nya satsning. En tidig morgon var vi på plats i Eriksdalsbadet för att ta del av vad Nationellt Elitcentra har att erbjuda unga simmare. Projektet är nystartat, men i allra högsta grad igång.

Det är tidig morgon på Eriksdalsbadet. Parkeringen utanför är halvfull och inne på badet släntrar några morgontidiga skolklasser runt i korridorerna. I övrigt är det glest mellan besökarna så här dags. Det är först i 50-meters bassängen som pulsen ökar. Och främst på bana fyra till åtta.

Sprintintervaller står på schemat – cirka 15 meter fullt ös, sen simma lugnt resten av längden. Och igen. På kanten går Andrei Vorontsov och Carl Jenner omlott. En med lugna fötter, en med pigga ben. De kompletterar varandra. I vattnet finns ett antal landslagssimmare samt alla tränande i NEC – Nationellt Elitcentra.
–  Vi har nyss startat, för en månad sedan ungefär, berättar Carl Jenner. Hans brittiska ursprung hörs i hans brytning,
– Vi åkte till Teneriffa den 6 januari, det var lite av en kick-off. Vi var 18 simmare som åkte ner, alla från NEC och hela landslaget, fortsätter Carl, fortfarande med ett vakande öga på simmarna i vattnet.

Hur många simmare är med i NEC?
– Fyra stycken. Simon Sjödin, Jesper Jonsson, Sarah Sjöström och Mattias Karlsson. Och just nu har vi fyra gästsimmare här.
Och till hösten utökas programmet?
– Absolut, till hösten hoppas vi på att ha åtta platser inom NEC.

Det är träning måndag till lördag som gäller inom NEC. Första passet börjar klockan 8 på morgonen och veckans tio simpass kompletteras med fyra landpass. Mellan passen går simmarna till skola eller jobb för att sedan ses igen på eftermiddagen för pass två. Det är hårda träningsdagar, men Carl och Andrei har koll på sina adepter.

Carl Jenner började som tränare i England redan 1985. Där var han kvar till 1990 då han, efter en kort vistelse i Australien, kom till Sverige. Efter studier i svenska samt på Bosön blev han tränare för Södertörns SS. Det var där han först kom i kontakt med Sarah Sjöström, som nu är en del av NEC.
– Jag har tränat Sarah i många år, sedan 2006, berättar Carl.

Och det får han fortsätta med inom NEC, med ännu bättre förutsättningar. Träning på elitnivå tar tid och en stor del av arbetet ligger i att ge simmarna de bästa förutsättningarna för att synka träning med studier eller jobb. Sedan har man ju även tillgång till landslaget kompetens, en egen läkare med mera. När Aqua är på plats avslutas passet med laktattest, alltså att mjöksyranivåerna i blodet kontrolleras. Det kräver ett stick i fingret och rätt utrustning. Den som sköter klocka och rutnätet med resultatet av laktattestet på whiteboarden är tränaren Andrei Vorontsov.

Andrei kommer ursprungligen från Ryssland där han bland annat arbetat som förbundskapten 2009-2012.  Han har sedan 1970-talet erfarenhet av simträning på alla nivåer, av olika nationella system samt har även en doktorsexamen och är docent vid Russian State Academy of Physical Education. Andrei har författat ett antal vetenskapliga publikationer och böcker inom bland annat hydrodynamik i simning, simteknik, avancerade metoder för styrketräning i simning, och framgångsbegränsande faktorer i simning. Men istället för att prata med Andrei väljer Aqua att prata med en av de unga talangerna: Jesper Jonsson.

Jesper är en 20 år gammal fjäril- och frisimmare, från Växjö simsällskap, som nyligen lämnat hemstaden för att testa livet i Stockholm. Sedan fem veckor tränar han inom NEC och tycker, än så länge, att det känns helt rätt.
– Det känns bra! Det blir nya utmaningar så klart, vilket jag tycker är kul. Skulle det vara något vet jag att jag alltid är välkommen tillbaka hem, men just nu trivs jag jättebra i Stockholm, berättar Jesper.

Vilka är de största skillnaderna med att träna här istället för hemma i Växjö?
– Framförallt tillgången till långbana. Hemma har vi inga sådana, så det känns lite lyxigt. Gällande träningsupplägget är den största förändringen att jag simmar längre distanser nu mot innan, så det blir lite längre pass och mer simträning, helt enkelt.

Hur trivs du med dina nya tränare?
– Det funkar bra. Visst är det lite annorlunda, men vi har en bra dialog och kommer bra överens. De förstår mig och har bra koll på huvudmålen med träningen, så jag känner mig trygg.

Hur mycket tränar ni i veckan?
– Vi har tio simträningar i veckan, två timmar långa. Sedan tränar vi två pass med simhoppstränaren där fokus ligger på bålstabilitet och spänst, och två pass i gymmet med fokus på styrka. Totalt blir det 14 träningspass i veckan.

Vad ser du som din största styrka respektive svaghet?
– Min styrka är att jag är bra på att lägga upp mina lopp. Jag har lärt mig att inte bli stressad av tävlingsmomentet och de andra simmarna runtomkring. Min svaghet är för tillfället vändningarna, vilket vi har jobbat hårt med sedan jag kom till Stockholm.

Vad är nästa stora mål?
– I år är målsättningen att kvala in till och delta i Sommaruniversiaden. Det är en av världens största tävlingar, trots att den är relativt okänd i Sverige. Tävlingen arrangeras vartannat år, och i år kommer den hållas i Ryssland.
Vart ser du dig själv om tre år?
– Målet är helt klart – att ta mig till OS 2016 och att ha en plats säkrad i truppen som åker dit.

Text: Tomas Borgå
Foto: Petrus Iggström

×

Kommentering är stängd.