Hon hade inga tankar på medaljstriden, men hård träning gav utdelning för den 17-åriga supertalangen Sophie Hansson. Nu kan hon titulera sig dubbel silvermedaljör efter junior-VM i Singapore.

Nästa Hansson

Hon hade inga tankar på medaljstriden, men hård träning gav utdelning för den 17-åriga supertalangen Sophie Hansson. Nu kan hon titulera sig dubbel silvermedaljör efter junior-VM i Singapore.

Lite mer Sophie

Namn: Sophie Hansson

Ålder: 17 år

Bor: Helsingborg

Gör: Pluggar NIU på Filbornaskolan

Aktuell: Världens näst bästa junior via JVM-silver på 50 samt 100 meter bröst. Putsade sitt egna, svenska och färskt nysatta juniorrekord i finalen på 50 meter med tiden 31.18. Ingått i det svenska landslaget sedan 13 års ålder.

Så började det: ”Precis som alla andra skulle jag gå i simskola. Pappa är simtränare, han sa att jag skulle lära mig alla fyra simsätten och därefter skulle jag bestämma om jag ville fortsätta – och det var ju så roligt!”.

Sagt om Sophie: ”Silvren kommer lite överraskande, men vi hade känslan av att hon hade de tiderna i kroppen. Jag är helt övertygad om att hon kommer slå igenom som senior, hon har stor potential. Skulle hon lyckas redan nu kan hon bli aktuell för OS i Rio”, enligt sportchefen Henrik Forsberg.

Familjen Hansson är bevisligen en perfekt plantskola. Pappa Lars-Olof är simtränare och storasyster Louise är högaktuell efter VM-silvret i lagkappen i Kazan. Och nu kan lillasyster Sophie kalla sig världens näst snabbaste junior.
– Jag ser inga nackdelar med att tillhöra en simfamilj. Alla är väldigt stöttande och har stor förståelse för hur mycket tid som måste läggas ner för att få både simkarriär och skola att fungera. Utan dem hade det inte gått, säger hon.
Just nu har de svenska simdamerna en storhetstid av sällan skådat slag, prestationerna från Sophie Hansson indikerar att hon är nästa stora stjärna i bröstsim. Redan som tolvåring kom hon åtta på 100 meter bröst i senior-SM. I slutet av augusti åkte hon till junior-VM i Singapore för att putsa sina personbästan, men hon skulle skrälla desto högre.
– Jag har haft lite problem med tajmingen i bröstsim men prickade det väldigt bra under VM, dessutom har jag fortsatt hårdträna när alla andra gick på vila i juli. När jag gick i mål på 50 meter bröst så slogs jag av en enorm glädje, jag hade aldrig ens kunnat tänka mig att åka hem med en medalj.
Och mer skulle det bli. Efter silvret på 50 meter åkte hon tillbaka till hotellet, analyserade silverloppet och laddade om inför 100-metersförsök och semi nästkommande dag. Än en gång tog hon sig till final.
– På filmen av 50-metersfinalen såg jag att jag var en bit efter i starten. Under 100-metersfinalen så fick jag en bättre start och öppnade starkt, nästan lite för starkt. När jag i vändningen såg att jag låg jämte med turkiskan Viktoriya Günes (som vann 50 metersfinalen) trodde jag knappt att det var sant. Det gav mig extra mycket kraft, men turkiskan är grymt stark sista 50, analyserar Hansson.
Nu väntar ungefär en, två veckors ledighet innan nya krafttag. Härnäst väntar SM i november som går på hemmaplan i Helsingborg, därefter är siktet att kvala in till senior-EM i London.
– Jag har en bra grund att stå på efter min långa träningsperiod i somras. Framgångarna har gett mig enormt mycket motivation att börja träna hårt igen. Det härliga med simningen är ju kampen mot klockan, en fotbollsspelare kan ju inte mäta sig på samma sätt. Resultaten är svart på vitt och därför måste man verkligen, verkligen träna hårt.

Text: Josefin Strang

×

Kommentering är stängd.