Daniel Räisänen, Hanna Rosvall och Sara Junevik. Lägg namnen på minnet, för så heter trion som sannolikt är Sveriges nya simstjärnor. Här får du lära känna de nya utmanarna till landslagstruppen.

Morgondagens mästare

Daniel Räisänen, Hanna Rosvall och Sara Junevik. Lägg namnen på minnet, för så heter trion som sannolikt är Sveriges nya simstjärnor. Här får du lära känna de nya utmanarna till landslagstruppen.

SARA JUNEVIK

Årsmodell: 2000.
Bor: Falun.
Gör: Fjäril och fritt (50 samt 100) och simmar favoritdistansen 50 fjäril på 26:52. Annars pluggar hon naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet.
Mål: ”Att delta på OS, gärna två gånger.”
Mer: @sarajunevik på Instagram.

 

HANNA ROSVALL

Årsmodell: 2000.
Bor: Ängelholm.
Gör: Fjäril och ryggsim, på 100 meter rygg ligger Hanna på 58.84 (kvaltid till VM är två-tre tiondelar bort). På 100 fjäril har hon prickat 1:00:00. Pluggar naturvetenskap annars.
Mål: ”Just nu gäller VM till vintern, det vore jättecoolt. Dels för att lära mig hur stora mästerskap känns, men också för att känna att jag börjat min tävlingskarriär på riktigt.”
Mer: @hannaarosvall på Instagram.

 

DANIEL RÄISÄNEN

Årsmodell: 1999.
Bor: Täby.
Gör: Goda resultat i längre distanser på bröst- och fjärilssim, men även medley. Främsta fjädern i hatten är 2:16:40 på 200 meter bröstsim på långbana.
Mål: ”Närmsta tiden vill jag göra NM, VM känns långt bort. Senare i sommar väntar EJM, och vill kvala till JVM i slutet av sommaren. Vill såklart ta mig till OS, och simma en OS-final en dag.”
Mer: @draisanen99 på Instagram.

Fotoblixtarna smäller iväg korta ljusexplosioner i den underjordiska stentunneln på sportmeckat Bosön.

– Vilka modeller! Tjuuuusigt, skojar Daniel Forndal när han går förbi plåtningen.

– You wanna be on top? Work it! Smile with your eyes, flinar tränaren Niko Martikainen.

Trion framför kameran tappar fotokoncentrationen totalt och börjar garva istället. Sara Junevik, Hanna Rosvall och Daniel Räisänen gör sin första tillställning med seniorlandslaget och ingår redan i gemenskapen.

– Jag trodde det skulle vara mer strikt, men allt är väldigt avslappnat. Alla pratar med alla och det finns inga grupperingar, säger Sara Junevik.

Platsen är alltså Bosön på Lidingö strax utanför Stockholm. Hela landslagstruppen är samlade, den utvalda trion framför kameralinsen är de senaste utmanarna. Det betyder att Sara, Hanna och Daniel är den svenska simsportens kommande världsstjärnor. För att bli uttagen måste du nämligen visa upp tider som bevisar att du kan ingå i världseliten inom fyra till sex år.

Att utses till landslagsutmanare ger träningsmöjligheter deluxe – lyssna på det här. Under helgen har seniorlandslaget och utmanarna bland annat gjort effektivitetstest, gemensam träning, test av topplaktat, undervattensfilmning och analys, dragkraftstester, föreläsningar, rörelsescreening, personliga uppföljningssamtal med experter… Listan är lång.

– När vi kommit hit har jag märkt hur stort det är att vi tagits ut som utmanare, de satsar verkligen på oss och kollar på detaljer. Laktat, mjölksyra, hur mycket motstånd vi har i vattnet, meter per sekund… Vi kan verkligen finslipa simningen, konstaterar Hanna Rosvall.

Hanna har fått en 44 minuter lång slowmotionvideo på detaljer hon kan förbättra för att tugga in på tiderna. Hemma i medaljskåpet står redan medaljer från JSM, SM samt NJM. Hon har också simmat finaler på European Games samt junior-EM.

– Då kom jag fyra på 50 fjäril, Sara Junevik tog mig med tre hundradelar, säger Hanna roat.

Det är lite av en slump att Hanna Rosvall blev simmare. Hemma i Ängelholm jonglerade hon mellan fotboll, tennis och gymnastik. Hon och en kompis bestämmer sig för att byta sport för en kväll – kompisen får gå på gymnastiken, Hanna hamnar i simhallen. Och blir fast.

– Jag gillade att vara under vattnet och lyssnade inte särskilt mycket, haha. Blev det kallt så gick jag upp. Jag blev sen mer och mer seriös, min första SumSim-medalj tog jag som 13-åring. Det som fick mig att fastna för simning var att detta är mer än en sport: du får resa mycket, åka på roliga läger och tävlingar i coola länder och träffa nya vänner. Dessutom får man utdelning för träningsmängden, tiderna tickar ner och du kvalar till olika tävlingar, berättar Hanna Rosvall.

Till vardags tränar hon i Ängelholms SS. Klubben är liten, medan pendlingsmöjligheterna är stora till de skånska klubbarna med mer muskler. Men Hanna är nöjd som det är.

– Jag blir inte en i mängden i Ängelholm. Jag kan ha en väldigt bra dialog med tränaren och ett upplägg som är bara för mig, istället för att ha träning som ska anpassas för 400 personer, konstaterar hon.

Daniel Räisänen tar det lugnt i soffan, snart väntar utvecklingssamtalet utifrån helgens tester.

– Jag tror jag behöver bättra min undervattenssimning, särskilt i bröstsimmet tappar jag mycket jämfört med konkurrenterna och vet inte vad det beror på. Jag trodde helgens tester skulle vara lättare, haha! Jag skulle göra åtta stycken tvåhundringar och det tog över 30 minuter, i slutet blev det riktigt jobbigt.

Daniel Räisänen fick sitt första kvitto på sin talang när han som tolvåring tog ett SumSim-brons på 100 meter bröst. Det märktes tidigt att han var lovande, då meriterna från olika mästerskap fortsatte rassla in. Daniel har simmat NM, ungdoms-OS och senast EJM i somras.

– Jag kommer inte från en simfamilj: mamma tyckte det var viktigt att hennes barn får gå i ordentlig simskola eftersom hon själv inte simmar så jättebra. På simskolan såg jag de äldre som crawlade, vilket jag tyckte såg coolt ut och därför fick jag gå crawlkurs.

Men crawl blir det bara de gånger han kör medley, han utmärker sig främst som bröstsimmare. Som följd av struligt knä har det blivit mycket fjäril på sistone.

Daniel Räisänen har fortsatt vara trogen Täby Sim, där han har klubbkamrater såsom Therese Alshammar, Oskar Eriksson och Samuel Törnqvist.

– Det här är första gången jag simmar med hela seniorlandslaget, i helgen har jag pratat en del med Johannes Skagius om hans upplägg när han tränar i Österrike. Det är coolt och lärorikt att prata med de äldre, och att se hur de tränar och taggar till tävling, säger han.

Sara Junevik är unik, det är svårt att faktiskt begripa vilka resultat hon uppnår med sitt minimalistiska upplägg. Det svenska standardreceptet för en framgångsrik simkarriär är att bo i Skåne eller Stockholm, samt att träna två gånger per dag. Istället tränade hon länge i lilla Leksands Simförening och har senare flyttat till Falun – men Sara Junevik väljer att simma blott tre dagar i veckan.

– Jag tränar extremt mindre jämfört med andra simmare: tre simpass, två styrkepass och ett löppass. Det funkar bra för mig och dessutom har jag haft problem med axlarna. Jag är uppvuxen i en orienteringsfamilj, kompisarna håller på med orientering eller triathlon och jag älskar löpning, men simningen är roligast eftersom här har jag flest chanser.

Orienteringsfamiljen Junevik blev alltså lite förbryllade när den då 13-åriga Sara plötsligt var tredje bästa ungdomen på 100 fritt. Sedan dess har hon bland annat tagit NM-guld på 100 fjäril och EJM-silver på 50 fjäril. Sara Junevik är inte långt från att simma under kvaltiderna till VM, under landslagslägret har hon fått feedback att ta med sig till Falun.

– Jag har aldrig gjort tester av den här typen tidigare, till exempel körde vi 8×100 fjäril och tog blodprover! Vid undervattensfilmningen märkte jag tekniktips jag kan fixa: till exempel är jag lite långsam från pallen och min kick är inte det bästa – min höft är lite för rörlig. För att kvala till VM behöver jag 26:38, vilket inte är många tiondelar. Det här ska gå!

Text: Josefin Strang
Bild: Petrus Iggström

×

Kommentering är stängd.