Leonard Bielicz, 61, är en av många mastersimmare i Sverige. Han tränar i klubben Göteborg Sim, men är sin egen coach när det kommer till simningen. Vad som skiljer honom från många andra är att han är den förste som fått Svenska Simförbundets nyinstiftade utmärkelse Årets masterssimmare.

Master som livsstil

Leonard Bielicz, 61, är en av många mastersimmare i Sverige. Han tränar i klubben Göteborg Sim, men är sin egen coach när det kommer till simningen. Vad som skiljer honom från många andra är att han är den förste som fått Svenska Simförbundets nyinstiftade utmärkelse Årets masterssimmare.

Masters finns inte bara i simning utan simhopp, konstsim, vattenpolo och öppet vatten har också mastersverksamhet. Sverige har haft deltagare i både VM och EM för simhopp och konstsim.

Leo har precis fått en stund över för en intervju. Han har nu, för att få prata ostört, även låst in sig  på ett rum på jobbet där han kan prata ”i lugn och ro” om mastersimning. Och om det faktum att han precis fick utmärkelsen Årets mastersimmare:
– Det var väldigt kul och jag känner mig hedrad. Det är roligt att det finns en sådan utmärkelse, masterssimningen blir lite mer erkänd som en rörelse då, berättar Leo.

Leonard Bielicz är född och uppvuxen i Polen och har en lång simkarriär bakom sig i hemlandet. Hans intresse för simning började när han var runt elva år, men då var det kanske inte direkt sporten i sig som lockade:
– Du vet hur det är i den åldern, man gillar att bada, säger Leo och skrattar.

Hur ser sporten ut när man blir masterssimmare?
– En sak är inte förändrad, man är fortfarande van vid att ställa krav på sig, men förr var det andra förväntningar och en annan miljö att tävla i. Om jag åker och tävlar någonstans idag så är tiden mer viktig än placeringen. Vinner jag så är det kul, men förlorar jag så är det ingen som kommer och skäller eller är missnöjd, utan då är det bara jag som är missnöjd, menar Leo.

Hur ser du på masterssimningen i Sverige?
– Det är en väldigt positiv utveckling tycker jag. Det är fler och fler som vill börja och bara i Göteborg så dyker en del gamla simmare upp som vill börja på nytt.

Och Leonard Bielicz har rätt, masterssimning har ökat markant de senaste åren. 2006 fanns det 355 licensierade masterssimmare i Sverige, 2011 var antalet 950 stycken. Sedan 2011 har Masters SM även genomförts både för långbana och för kortbana, något som det inte har funnits underlag för tidigare. Mats J Larsson är mastersansvarig på Svenska Simförbundet och tror att ökningen bland annat har att göra med den allmänna hälsotrenden.
– Det är fler som tränar och har simningen som en sporre. Det kan handla om att man har gjort klassikern och vill ha nya utmaningar. Sedan är simningen även en del i triathlon som har blivit väldigt stort, berättar Mats.

Mats J Larsson pratar även mycket om den sociala biten, som går hand i hand med masterssimningen. Det är ofta en avgörande anledning till att många som börjar simma masters fortsätter.
– Jämfört med andra veteranidrotter som jag känner till så är det väldigt mycket mer socialt just inom masterssimningen. I samband med tävlingar är det ofta banketter eller fester och många hittar nog ett umgänge i simningen, berättar Mats.

Den sociala faktorn är definitivt något som har betytt mycket även för Leonard Bielicz.
– Det finns ingen resebyrå som säljer sådana resor som de man får uppleva som masterssimmare. Än så länge så har de som organiserat tävlingar gjort det på väldigt trevliga ställen. Man åker dit, träffar en massa gamla bekanta och får se en bit av världen. Det blir mycket ”wining and dining”, säger Leo med glimten i ögat.

Leonard Bielicz började simma masters när han var 47 år gammal. Han berättar att det var när hans gamla simmarpolare drog med honom på Europamästerskapen i Prag 1997 som han fastnade för simningen igen.
– Det var mitt i sommaren och det var en fin bassäng. Jag träffade många gamla simmare som jag kände sedan innan ifrån Sverige, Polen och andra länder. Det var inte själva simningen som gjorde att jag fortsatte utan allt det sociala som hörde till.
Masterssimningen rekryterar inte bara gamla simmare som fått en nytändning – även ”nyfrälsta” upptäcker masters.

Är det väldigt slutna kretsar i masters, känner du igen alla eller är det många nya ansikten?
– Det är det som är det sköna med masters, det är så blandat. De som är gamla simmare är flest såklart men det finns också många nya simfantaster som upptäckt simning. Det är roligt när de kommer fram och vill växla några ord, fråga om träning eller teknik, det tycker jag om, säger Leo.

Leo hoppas att masterssimningen ska fortsätta att växa och att fler ska upptäcka de positiva effekterna av simning som sport. Han framhåller att Svenska Simförbundets utmärkelse Årets masterssimmare kan vara något som startar en kedjereaktion.
– Att det finns en utmärkelse betyder mycket för simningen i Sverige och då kanske man äntligen bygger fler bassänger runt om i landet. Finns det fler bassänger så kommer det bildas fler klubbar och fler klubbar kan ta emot fler medlemmar, menar Leo.
Du är den de första 60-åringen i Europa som simmat under minuten på 100 meter fritt på kortbana.
– Stämmer, och det är alltid extra roligt när man gör en bra tid och det är nog därför många masterssimmare tävlar. Inte för att vinna men för att förbättra sina tider hela tiden.

Mats J Larsson är en av många som ser Leo som en förebild för masterssimmare. Mats menar att Leo är beviset på att det inte finns några ursäkter för att inte kunna träna och simma samtidigt som man har ett jobb. Han uttrycker att det är en häftig story, att Leo lyckas hålla sig på världsnivå i sporten. Och det går inte att göra annat än att hålla med, Leonard Bielicz är en inspiration för alla, oavsett om man simmar masters eller inte och än så länge har han inga planer på att sluta.
– Nej, det finns simmare som är i klassen 90+. Det måste hända något speciellt för att jag ska sluta. Så länge det är roligt kommer jag fortsätta, masterssimningen är snarare ett livssätt för mig, säger Leonard.

Text: Sofia KuylSer
Foto: Anna Rehnberg

×

Kommentering är stängd.