Det känns som att simmarens långsiktiga utveckling hålls tillbaka

Lång, kort eller kanske båda

Det känns som att simmarens långsiktiga utveckling hålls tillbaka

I skrivande stund är EM i Debrecen nästan precis avslutat. Det blev ett bra EM för Sverige. Om inte lika bra som 2010, så inte långt därifrån. Det var en bra och jämn nivå på de flesta, riktigt hög på några och dessutom några som simmare tog klivet in i europaeliten. Men trots det kommer Sverige få en väldigt liten trupp till OS, cirka 10-12 simmare. Det är lätt att börja fokusera på att det beror på – för tuffa kval kanske – men jag tycker vi skall vända på resonemanget. Vad kan vi göra för att komma dit? För inte förrän den sista stenevsommarmästerskap i augusti och utifrån det bli en bättre 50-meters nation genom att vi förlänger säsongen. Det har ju dessutom visat sig, vid en närmare analys, att det förmodligen skulle generera mindre 50-meters träning på årsbasis. Nej, det vi måste söka är just mer, både träning och tävlande, på årsbasis i 50-metersbassäng. Detta utan att bortprioritera någon 25-meters säsong. Det är rimligt att tro att en kombination av träning i 25- och 50-meters bassäng över året skulle vara bäst för totalen. Faktum är ju att en del egenskaper utvecklas minst lika bra på kort och lång bana.

Det presteras ofta många fina resultat på lång bana i slutet av juni och juli. Tyvärr dröjer det i alltför många fall ända fram till maj-juni året efter innan simmarna är tillbaka på de tider de gjorde 10-11 månader före. Ett tydligt tecken är till exempel nivån på våra GP-tävlingar. Den kan vi väl ändå inte, med några få undantag, vara nöjda med? Då har det ibland dessutom varit kvaltävlingar för att få representera Sverige på exempelvis EM eller EJM. Så med nästan ett års träning är simmaren tillbaka där den avslutade förra säsongen. Kan detta verkligen vara en gynnsam utvecklingsväg? Jag tror inte det. Det känns som simmarens långsiktiga utveckling hålls tillbaka.

Nej, jag hoppas att fler simmare och tränare istället väljer att sträva efter att göra om sommarens tider redan i perioden december-januari. Utgångsläget för en bättre utveckling över året skulle då avsevärt förbättras. För att det skall vara möjligt – försök att tidigarelägga den dagliga långbaneträningen på våren samtidigt som den senareläggs på hösten. Sträva alltså efter att träna året om i såväl kort som lång bana och börja tävla tidigare i lång bana och gör det med kvalitet. 50-meters rytmen bör aldrig försvinna.

En uppmaning till alla föreningar med inomhuslångbana – varför inte arrangera långbanetävlingar året om? Eller åtminstone från december och framåt. Jag är övertygad om att ni skulle få ett stort antal starter. Tänk att i december, toppade, få simma fort även i en femtia!

Nu blickar vi fram mot en spännande sommar med SM, EJM, NUM, Sum-Sim och slutligen årets stora höjdpunkt – OS i London – där vi på alla tävlingar får se riktigt fina simningar som upprepas.

Glad sommar!

Text: Henrik Forsberg
Foto: Bildbyrån

×

Kommentering är stängd.