Stolpe ut i Peking 2008, storslam i London 2012. Cameron van der Burgh är nu regerande olympisk mästare på 100 meter bröstsim.

Kung Cameron

Stolpe ut i Peking 2008, storslam i London 2012. Cameron van der Burgh är nu regerande olympisk mästare på 100 meter bröstsim.

3 x Sevärt på YouTube

1. Allt om träningen.

Bland det skönaste och nördigaste du hittar på YouTube är demontränaren Dirk Langes timmeslånga föreläsning där han lyfter fram Cameron van der Burgh som exempel. Här får du veta exakt hur Cameron tränar med färdiga scheman och tabeller.

Sök på: ”Dirk Lange Cameron van der Burgh”, FINA har publicerat klippet.

 

2. Fusket i London.

En strålande uppvisning som gav honom världsrekordet och OS-guldmedaljen på 100 meter bröst. Kika på reprisen efter fem minuter, där de otillåtna bensparkarna syns tydligt (och utförs av alla i startfältet).

Sök på: ”Cameron van der Burgh breaks world record 100 m London”, Olympics har publicerat klippet.

 

3. Random coolt.

Någon bestämde sig för att filma uppvärmningsbassängen (i Sverige, för övrigt). På filmen fastnade Cameron, när han bröstsimmar 25 meter på bara fyra simtag. Kanske något som han upprepar på Eriksdalsbadet under Swim Open Stockholm, vem vet?

Sök på: ”Cameron van der Burgh 25 m 4 strokes”, Rick Beerendonk har publicerat klippet.

Sydafrikanen har krossat otaliga världsrekord och skapat svallvågor genom att erkänna undervattensfusket. Härnäst ser du honom i Swim Open Stockholm. Den sydafrikanska framgångssagan började med en illa fungerande ADHD-medicin.

R

italin. Så heter medicinen som skrivs ut till barn och ungdomar med ADHD. Supervanliga biverkningar är hjärtklappning, humörsvängningar och personlighetsförändringar. Ritalin hjälpte visserligen unge Cameron att sitta mer still i klassrummet, men priset var depression. Hans mamma Bev valde därför att ersätta medicinen med otaliga timmar fysisk aktivitet. Cameron van der Burgh var elva år när han deltog i sin första simträning.

– Jag kände mig hemma i vattnet på en gång. Gravitationen påverkar inte dig, du känner dig ordentligt fri, och det lockade mig från ung ålder. Mamma var alltid tvungen att släpa mig ur bassängen eftersom jag älskade sporten så mycket. Bröst är ett simsätt som väljer dig, eftersom du har en kroppstyp och tajming som funkar. Eftersom tajmingen är så otroligt central så sägs det att du föds till bröstsimmare, det kan inte läras ut, säger Cameron.

Till skillnad från många landsmän så blev det inget stipendium för collegesimning i USA. Planerna ändrades när framgångarna och sponsorerna började rassla in, Cameron kände att tanken på att simma för Sydafrika kändes mer lockande än att simma för något college. Redan under OS 2008 var Cameron van der Burgh krossande nära en final. Cameron kom till Peking rankad 16, gjorde en snygg insats i heaten och var plötsligt rankad fyra när det var dags för semifinalen. Men plötsligt visade det sig att semifinalen skulle gå på morgonen – enligt Cameron ett resultat av att amerikanska TV-kanaler betalar massor för att möblera det olympiska schemat. Detta för att finalerna skulle gå på bekväm ”prime time” för TV-tittarna. Resultat? Cameron sov ungefär två timmar och missade finalen med sisådär 0,02 sekunder. Han omvandlade stolpen ut till storslam under påföljande OS i London.

– Så många världsmästare krossas under pressen eftersom de tänker på hur enormt ett olympiskt spel är. Jag försökte intala mig själv att det är ”business as usual”, att jag gjort det här miljoner gånger, och bara koncentrerade mig på enkla saker: starten, dyket, simtagen. Det gjorde att jag inte frös till följd av pressen.

Facit: OS-guld på 100 meter bröst och världsrekord med tiden 58.46. Status: nationalhjälte. 10 000 sydafrikaner mötte honom klockan sex på morgonen på flygplatsen (Cameron var den första guldmedaljören i simning som tagits fram på hemmaplan). Men ingen rast, ingen ro: den 4 augusti publicerade Sydney Morning Herald en intervju med Cameron som förmodligen genererade fler rubriker än själva guldmedaljen. I artikeln medger han att guldet och världsrekordet var möjligt tack vare fusk i form av otillåtna bensparkar – knappast en nyhet för invigda simmare. FINA använder inte undervattenskameror vid bedömningar. Och mycket riktigt visar undervattensreprisen att Cameron gör tre otillåtna bensparkar, precis som resten av startfältet.

– Jag tror anledningen till kontroversen var helt enkelt att jag var den första som ställde sig upp och sa ”alla gör det här, men låt oss göra någonting åt det”. Hade en person som simmat in på en åttondeplats sagt densamma hade ingen tagit det på allvar.

Under världscuptävlingen på Eriksdalsbadet i Stockholm 2012 så användes undervattenskameror, något som Cameron välkomnade varmt.

– Det var suveränt, ingen försökte göra otillåtna bensparkar, alla kom upp ur vattnet med rent samvete och en fridfull vetskap om att ingen skulle försöka mygla. Införandet av undervattenskameror skulle förbättra sporten. Men fram tills dess tänker inte jag offra några medaljer till någon som gör sparkarna när jag låter bli.

Åren har gått sedan succén i London, Cameron van der Burgh är inte den som jagar längre – han är jagad. Ordentligt. Britten Adam Peaty har slagit Camerons rekord på både 50 och 100 meter, Peaty skapade chockvågor i simvärlden när han blev första mannen under 58-sekundersgränsen på 100 meter bröst. Men Cameron, han är lugn.

– Du kan inte försöka simma som Adam och tro att du ska slå honom, för han slår dig nio av tio dagar. Så det gäller bara att försöka simma sitt eget race, konstaterar han.

I månadsskiftet mars-april får du chansen att se Cameron van der Burgh i Sverige under prispenningtäta Swim Open Stockholm. Sedan börjar OS-febern på riktigt och Cameron ska försvara titeln som världens bästa manliga bröstsimmare. Under hans tid i rampljuset har namntunga sponsorer dragits till honom som magneter: Arena, Investec, Audi, USN, Tag Heuer, Head & Shoulders… Det går bra nu, men Cameron van der Burgh konstaterar krasst att simningen inte är evig.

– Jag älskar simning men det är inte allt – om du bara lever för simningen är du nog en rätt tråkig individ. Jag ser simningen som en språngbräda, det hjälper mig bygga kapital och kontakter som hjälper mitt framtida entreprenörskap. Dessutom vill jag ge tillbaka, det är otroligt glädjande när ett barn säger att jag är hans största förebild. Det motiverar mig.

Text: Josefin Strang
Bild: Bildbyrån

×

Kommentering är stängd.