2000-2005 hade jag förmånen att vara med som tränare för det svenska juniorlandslaget.

Krönika – Våga drömma

2000-2005 hade jag förmånen att vara med som tränare för det svenska juniorlandslaget.

De tre sista åren var Ulrika Sandmark juniorförbundskapten och en av de andra tränarna, som var med hela perioden, var Carl Jenner. Vi hade ett mycket bra samarbete – utvecklande diskussioner med bra idéer – och fungerade väldigt bra som ett team. I januari 2004 var Carl och jag på Brittiska tränarkonferensen. En av föreläsarna där, som gjorde starkt intryck på mig, hette Andrei Vorontsov. Att vi fyra idag, 9 år senare, utgör det team som ska leda svensk elitsimnings utveckling de kommande åren hade jag aldrig vågat drömma om.

Men drömmar eller visioner kan slå in. Mycket är möjligt, bara den totala hängivenheten finns där. En vision är en uppnåelig dröm som man kan arbeta utefter och skapande av vägen dit innehåller allt från lättare till riktigt tuffa mål som delmål. Tiden går fort, det är 3,5 år till Rio och 7,5 år till nästa OS. Det finns många simmare i Sverige som har en dröm om att vara med och prestera på ett OS, för vissa är det en klar och tydlig målsättning.

Jag har i mitt uppdrag som sportchef visioner som driver mig i det vardagliga arbetet och som skapar både kortsiktiga och långsiktiga mål. Ett mål är att vara med och arbeta och skapa förutsättningar för att Sverige åter ska erövra simmedaljer på OS. Men det räcker förstås inte med att jag har drömmar. De kommer aldrig uppnås utan duktiga simmare och tränare som är beredda att göra jobbet. Vår uppgift i ledningsteamet är att skapa rätt förutsättningar för att kunna göra det möjligt.

Det är många bra saker på gång i svensk simning. Jag upplever att den svenska tränarkåren börjar samla sig. Att vi alla drar i samma riktning är en förutsättning för att vi tillsammans ska kunna lyckas. Året inleddes för den nya landslagsorganisationen, landslagsimmare och medbjudna hemmatränare med ett bra avstampsläger på Teneriffa. Det var väldigt mycket positiv energi som följde med hem till Sverige. Samtidigt genomfördes tre simsättslä- ger i Sverige för drygt 50 simmare i åldern 15-20 år. Verksamheten på vårt Nationella Elitcenter på Eriksdalsbadet har nu också rullat igång.

8 anledningar till att svensk simning kommer stärkas de kommande åren:

  • En bra organisation och struktur för att utveckla svensk elitsimning. Den kan hela tiden förfinas, men nu finns det goda ramar och förutsättningar.
  • Vi har ett fokus på långsiktighet och utveckling. • Ett nationellt elitcentrum med massa samlad erfarenhet av internationell toppsimning via Carl Jenner och Andrei Vorontsov är igång.
  • Ulrika Sandmark som förbundskapten ger simmarsverige styrka genom ordning och reda och lyhördhet.
  • Det finns en rad talangfulla simmare som vill göra jobbet.
  • En prestigelöshet och början till en enad tränarkår där fokus är att utveckla simmare och inte egon. Simtränarföreningen är ett viktigt led i detta. Många tränare som vill vara med och bygga och är intresserade av att utvecklas, och hängivna elitcoacher som är lika beredda att göra jobbet som simmarna. Det är en för- utsättning.
  • Alla utvecklingsmiljöer i landet är utveck- lingsbara. Många föreningar i landet satsar på utveckling i form av ungdomstränare och inser vikten av hög kompetens där. Det är viktigt att deras arbete uppskattas och avlönas därefter, det är här arbetet för att få fram Sveriges fram- tida världssimmare görs.

Våga drömma, oavsett vilken nivå du befinner dig på. Ta ut den riktning som leder mot dina drömmar och sätt upp mål – då kommer sannolikheten att du uppnår dem att öka.

Text: Henrik Forsberg, Sportchef Simförbundet
Foto: Andreas Lönngren

×

Kommentering är stängd.