Det är OS-år i år. I väntan på startskottet stundar förberedelser för de som är klara, och krav på att prestera för de som ligger utanför kvalgränserna. Det kommer bli ett magiskt simår, 2016!

Koll inför OS

Det är OS-år i år. I väntan på startskottet stundar förberedelser för de som är klara, och krav på att prestera för de som ligger utanför kvalgränserna. Det kommer bli ett magiskt simår, 2016!

De olympiska spelen är det största som finns i idrottssammanhang. Om du är på EM eller VM representerar du ditt land, möter alla de bästa från andra länder – men bara inom din idrott. På ett OS byggs det nya arenor för att möta alla länders deltagare i nästan alla sporter. Och i OS-byn bor friidrottare med basketspelare, och pingisstjärnor med brottare – över 10 000 atleter från 28 idrotter och nära 200 nationer. OS är det största en idrottare kan uppleva.

Det är mot Rio de Janeiro i Brasilien som alla världens idrottsintresserade riktar sina blickar under sensommaren 2016. Eftersom fotbolls-VM hölls här år 2014 är de flesta OS-arenor redan klara – annars brukar det hamras och spikas in i det sista. Stora delar av staden har byggts om för att stå värd för först fotbolls-VM och nu OS, exempelvis kända Copacabana Beach. Huvudområdet, där OS-byn kommer ligga, heter Barra de Tijuca.

Sarah Sjöström är kvalificerad i fyra grenar, Jennie Johansson, med ett färskt VM-guld, är med på 100 bröstsim och Simon Sjödin är i nuläget klar för OS-simningar på 200 medley.Utöver det är svenska damlagen kvalificerade i lagkapp, både på 4×100 meter och 4×200 frisim samt  4×100 medley.  För frisimslagen är Michelle Coleman, Louise Hansson och Sarah Sjöström  klara men den fjärde platsen ännu är oklart vem som kniper. För det finns tid kvar för att kvalificera sig:

– Swim Open Stockholm och så klart EM är tävlingar där fler kan komma under  nomineringstiderna, förklarar Henrik Forsberg, Sportchef på Svensk Simidrott.

Swim Open Stockholm ligger perfekt i tiden. Tjugotalet nationer kommer att delta, platsen är Eriksdalsbadet och tiden 30 mars till 2 april. Med drygt 150 dagar kvar till OS-invigningen kommer simmarna dyka upp och dyka i i perfekt form: för att ge styrkebesked eller ta en OS-plats. Och för prispengarna såklart, som är Europas högsta.

Till EM i London kommer Sverige förhoppningsvis att skicka en bred trupp. Att tävlingen går 16-22 maj, bara drygt två och en halv månad  innan OS, kommer att skapa ett extra intressant Europamästerskap.

– Ja, EM blir klart intressant, och Sverige kommer att delta med en grupp blandat av äldre och yngre simmare. Det är klart lättare kvaltider, topp 16 på europanivå, på EM jämfört med OS,säger Forsberg.

Förutom OS-konkurrens bjuder EM i London även på OS-vatten – det var nämligen här, år 2012 i samma bassäng, som OS avgjordes senast.

Finns det andra sätt att ta sig till OS förutom att komma under nomineringstiderna?

– Det går att bli uttagen som ett så kallat framtidskriterie. Du måste vara i närheten av nomineringstiderna, så klart, men Svenska Olympiska Kommittén kan välja någon av de som vi på simförbundet nominerar. Det är tiderna man ska satsa på dock, så klart, berättar Forsberg.

Vad hoppas du på från svensk sida för simidrotterna i OS?

– Optimalt är att få med så många som möjligt. Jag tror att truppen kommer bestå av 10-12 simmare, men det är ett tufft nålsöga att ta sig igenom.

Henrik tar en kort paus innan han fortsätter.

– Men samtidigt, har man tagit sig dit kan vad som helst hända, då är man så pass bra. Och lite extra spännande är det med damernas lagkappslag, tycker jag. Vi kommer placera oss bland topp fem, men det kan bli hur bra som helst…

 

Text: Tomas Borgå
Bild: Bildbyrån

×

Kommentering är stängd.