Hans Chrunak är chefstränare för Täbysim, har stått på kanten som tränare sedan han var 16 år och har varit förbundskapten för svensk simning. Och han är rösten du hört från TV:n under simningen i OS.

Killen bakom skärmen

Hans Chrunak är chefstränare för Täbysim, har stått på kanten som tränare sedan han var 16 år och har varit förbundskapten för svensk simning. Och han är rösten du hört från TV:n under simningen i OS.

Kort om Chrunak

Namn: Hans Chrunak

Ålder: 63

Bor: Luleå

Familj: Hustrun Titti och två barn; Elin och Johannes samt barnbarnet Ebba.

Jobbar: Klubbchef i Täbysim och simkommentator för SVT

Favoritdistans att kommentera: Roligast är nog lagkappen. Där finns det många moment, växlingen och laguppställningen som är roligt att titta på; ska man gå i spetsen eller ska man jaga och så vidare. Där händer det mycket.

Ser fram emot i höst: Så klart världscupen i Stockholm, men också VM i Istanbul. Jag vill gärna se att man skickar bra gäng till Istanbul och att det kan bli ett avstamp inför framtiden. Är man framgångsrik där kan man bli framgångsrik på nästa mästerskap också.

Hans Chrunak började som simtränare när han var 16 år. Han förklarar bytet från aktiv till tränare med att han tyckte att själva simningen var rätt tråkig, men gillade gemenskapen. Sedan dess har han varit tränare och senare även förbundskapten för svensk simning mellan åren 1991 och 2000. Vid årsskiftet slutar han som chefstränare i Täby, men under mästerskap hittar du honom även framöver i kommentatorsbåset för SVT:s räkning.

Hur började du som kommentator?

– Det gjorde jag första gången 2004 under EM. Det var SVT som frågade mig, jag hade en bra relation med Staffan Lindeborg som kommenterade för dem och jag är väl känd för att vara snackig, så de trodde nog att jag skulle passa.

När är det roligast att kommentera simning?

– Det är såklart när det går bra för någon svensk. Eller om svenskarna gör någon exceptionell insats, om någon debutant slår personligt rekord med en massa tid eller om någon simmar extra snabbt i en lagkapp. När det händer något som man normalt inte skulle lägga märke till.

Hans Chrunak berättar att han som kommentator får lägga simnörderiet på hyllan. Han menar att man måste ha i åtanke att man pratar för den stora massan, som ofta vet väldigt lite om simning, och inte för simnördarna.

Har du någon speciell stil som kommentator?

– Haha, det vet jag inte. Jag försöker att inte prata för mycket, jag blir själv trött på folk som pratar för mycket. Vi sitter inte och kommenterar i radio, publiken ser ju vad som händer. Däremot är det många som stör sig på att jag har skånsk dialekt. Själv är jag rätt så nöjd med min skånska, det värsta jag vet är skåningar som försöker prata rikssvenska.
Har du ett drömlopp som du skulle vilja kommentera?

– När Sverige vann 4 x 200 meter frisim under VM i Rom 1994, med Anders Holmertz på sista sträckan, det hade varit drömloppet att kommentera. Det var första gången som Sverige vann en lagkapp sedan 60-talet. USA var där och Australien var där, vi mötte ju de bästa lagen och vann!
Chrunak var på plats under OS i London och kommenterade simningen. Han berättar att det fanns många höjdpunkter i simningen samtidigt som det var ett tungt OS för den svenska simningen.

– Det fanns många häftiga ingredienser. Man funderade på hur det skulle det gå i kampen mellan Ryan Lochte och Michael Phelps. Och koreanen som tjuvstartade men som fick köra ändå, eller kinesiskan som simmade så snabbt sista 50 meterna. Det fanns mycket som hände, sedan var det ju en ledsam vecka där för svenskarna. Det som var skönt i alla fall var ju att det fanns tydliga förklaringar till missarna.

Hur tycker du att Sverige kan bli mer konkurrenskraftigt utifrån vad du ser när du kommenterar?

– Jag tror att det handlar om att verkligen lokalisera talanger och ta hand om dem. Det borde tränas lite bättre på fler ställen i Sverige än det gör just nu. Bevisligen tränar man ju hårdare och bättre på övriga ställen jämfört med Sverige, sedan om det handlar om mängden eller träningskvaliteten eller vad det kan vara, det vet jag inte. Man kan också konstatera att Sverige måste använda sommaren till träning, precis som andra länder gjort.

Till sist måste vi nämna youtube-klassikern från OS i Sydney 2000, ”Eric the eel” på 100 meter fritt, såg du loppet?

– Ja, det var ju en överlevnadsfråga det där. Tanken med OS är väl att alla ska få vara med men man bör kanske inte komma till OS och nästan drunkna på 100 meter. Visserligen blev det bra tv men jag är kluven till om man ska få vara med då.

Text: Sofia Kuylser
Foto: Bildbyrån

×

Kommentering är stängd.