I sommar kommer mer än 20 000 simsugna att söka sig till svenska vattenhål för att tävla i öppet vatten. Några av de lopp som erbjuds för motionären såväl som svenska eliten tillhör flaggskeppet för öppet vattensimning i Sverige: Head Oped Water Trophy.

Kapten Rosén över öppet vatten

I sommar kommer mer än 20 000 simsugna att söka sig till svenska vattenhål för att tävla i öppet vatten. Några av de lopp som erbjuds för motionären såväl som svenska eliten tillhör flaggskeppet för öppet vattensimning i Sverige: Head Oped Water Trophy.

Kapten Roséns checklista till öppet vatten- simmaren

  1. Simma distansen. För att klara av loppet bör du ha simma samma distans i bassäng. Utan vila.
  2. Variera farterna. Erfarenhet är bra för att exempelvis inte bli överraskad av en hård öppning. Du ska ha testat att simma hårt under ett träningspass innan det är dags för loppet.
  3. Sjösätt dräkten. Provsimma din tävlingsdräkt och dina glasögon i sjö innan det är dags – dräkten och glajjorna ska vara bekväma.
  4. Kom i tid. Både för incheckning och för påtagning av våtdräkten, att behöva stressa på sig dräkt och glasögon är inte att föredra.
  5. Njut. Närmare naturen vid simning än så här kommer du inte, så se till att faktiskt njuta av omgivningarna också.

Open Water Trophy har funnits i 25 år. Idag har tävlingen vuxit sig betydligt större sedan HEAD anslöt som utrustningssamarbetspartner och ”fräschade upp” tävlingen. Numera går tävlingen under namnet Head Open Water Trophy, HOWT. HOWT innebär nio tävlingar fördelade över lika många städer runt om i Sverige.
– Prissumman i år är höjd och poäng kan samlas på flera tävlingar, det kanske främst gäller eliten, men med HOWT vill vi samtidigt få med så många som möjligt. Om man kan halta ett Lidingölopp så kan man simma HOWT också, menar Mikael Rosén.
Förra året vanns HOWT av Anton Björck-Teuscher, Karlstads SS, och Ellen Olsson, Skåre SC. Båda två simmare som respresenterade landslaget i fjol och som Kapten Rosén hoppas få se mer av under 2014-års internationella tävlingar.
– Jag hoppas på att få se exempelvis Ellen Olsson, Gusten Eriksson och Anton Björck-Teuscher, nu är de seniorer så det vill till att de har utvecklats och tar några steg framåt. Jag ser gärna att det kommer in fler som kan utmana dem och gör att de får slita lite också, framförallt fler unga som tar plats. Där finns det många intressanta, Gustav Swedenborg är ett exempel som var med redan förra året och simmade junior-EM. Finns det tillräckligt många juniorer som ser lovande ut så kommer vi att ta ut ett lag till junior VM i Israel, spånar Rosén vidare.
Inga uttagningar till ett landslag är dock klara än, det blir de först efter SM i Borås i början av juli. I mitten av maj gick en testkörning, 5000m i Eriksdalsbadet. Eliten, iakttagna av Mikael Roséns och Lee Williams vana ögon, var där – simmade på tider som ger en fingervisning om form inför närliggande internationella tävlingar.
– Internationellt måste man kunna hänga på ”the pack”, tappar man och får simma ensam har man ett eget frontalmotstånd att kämpa mot i simningen, då tappar man ofta mer. Man måste ha en väldigt hög tröskelfart för att kunna hänga på klungan och en hög tempoväxling i slutet för att kunna vara med och kämpa om medaljer, säger Mikael entusiastiskt.
Hur tar man sig dit som internationell elitaspirant?
– Det Lee och jag vill se är framsteg. Det är viktigt eftersom vi har en liten satsning mot 2016 och den olympiska distansen 10 000m. Med en gåva från ovan, om någon verkligen tar för sig och gör något bra, så har vi förhoppningsvis en startande i Rio. Det är ännu ingen som vi sett visa framfötterna men det finns personer som har möjligheterna.
Om du skulle sia lite om en framtid bortom Rio 2016, hur ser det ut då?
– Tittar vi mot Tokyo, då finns det möjligheter att, med hjälp av gott arbete både på klubbnivå och på förbundsnivå, få fram flera simmare som kan göra ett bra jobb. 10 000m är en ganska ny distans som inte är lika utbredd internationellt så det är lika bra att man tar chansen, säger Kapten Rosén leende.

Text: Sofia Kuylser
Foto: Bildbyrån

×

Kommentering är stängd.