Joline Höstman ligger i hårdträning för tillfället. Vårens och sommarens tävlingar är viktiga, men för Joline är tävling även träning. VM i sommar är en milstolpe men OS i Rio får ses som det stora målet. Träningsvägen dit är flera år lång – och den börjar i USA.

Jolines väl avvägda väg till VM

Joline Höstman ligger i hårdträning för tillfället. Vårens och sommarens tävlingar är viktiga, men för Joline är tävling även träning. VM i sommar är en milstolpe men OS i Rio får ses som det stora målet. Träningsvägen dit är flera år lång – och den börjar i USA.

3 Tips till andra simmare

  1. Var nyfiken och sug åt dig tips.
  2. Slit lönar sig
  3. Ha kul!

Bil från Göteborg till Jönköping för tävling, bil tillbaka till Göteborg, en natts sömn hemma och sedan vidare till Los Angeles. Detta är en sammanfattning av Joline Höstmans senaste dagar och får även anses vara en hyfsat vanlig vecka. Fast trots att hon är van vid att resa så vänjer hon sig aldrig riktigt, ”men det är det som är så kul”. Efter USA blir det Spanien och träningsläger i två veckor med hemmaklubben, sedan väntar en tävling i Rom innan SM. Därefter, den 28 juli, drar VM igång. Joline snackar allra helst om den stora resan, som börjar redan dagen efter vår intervju. Resan till USA.
– Det är fem veckor i Los Angeles som gäller, och jag har aldrig varit där, berättar hon. Jag har faktiskt inte varit i USA alls.
I USA bor Jolines landslagskollega Stina Gardell och båda tränar med samma sommarmål i sikte: VM-medalj. Första två veckorna bor Joline hos Stina, övrig tid blir det på hotell i närheten av simhallen. Förutom träning hoppas Joline på att hinna med lite sightseeing – det är ju trots allt första besöket i det stora landet.
Hur ser din turistplan ut?
– Dra till Hollywood och kolla lite, kanske hinna till Disneyland. Sedan har ju Stina varit där några år, så hon får vara min guide, säger Joline och skrattar.
Det blir så klart mycket träning också. Två pass om dagen i bassängen plus en massa gymtimmar.
– Det är i USA som den verkliga hårdträningen tar vid. Jag tränar två gånger om dagen även hemma, med en vilodag i veckan, men i USA vill jag även få en massa nya tips om deras land- och simträning.
Joline Höstman är döpt efter countrystjärnan Dolly Partons hitlåt Jolene. Låten landade i USA redan 1973, Joline Höstman föddes i Göteborg 1988. Men Jolines föräldrar hade bestämt sig – deras förstfödda dotter skulle heta Joline. Idag bor Joline i Johanneberg i Göteborg och tränar på Åbybadet i Mölndal. Det är bröstsim som är Jolines gren, framför allt distanserna 100 och 200 meter. Och det är, som för många simmare, träning och tävling som tar upp det mesta av hennes tid, men att plugga hinner hon med:
– Jag pluggar design i Borås, men har valt att läsa fristående kurser istället för ett program, för att lättast kunna kombinera det med simningen. Mitt upplägg är att jag läser kurser under hösten, men satsar helt på simningen under våren. Jag har alltid valt att plugga det som intresserar mig mest, säger Joline.
Och design är det som intresserar dig mest?
– Det är en av sakerna och troligtvis något jag vill jobba med framöver, ett annat av mina intressen är att resa och uppleva nya platser – och det får jag ju genom simningen.
Joline måste i stort sett vara i form året runt. efter VM i sommar blir det ett uppehåll, visst, men i höst drar världscupen igång.
– Men det är bra träning att tävla, skrattar Joline. Det får man inte glömma bort.
Den tävling som lockar mest, även om det är tre år kvar, är OS i Rio. Det är det största, berättar Joline, och då har hon ändå varit i Peking 2008 och i London 2012.
– Att få uppleva ett tredje OS skulle vara grymt. Det är stor skillnad mellan OS och VM, det går inte att komma ifrån. En av de allra största skillnaderna är själva OS-byn och det faktum att alla idrottare bor på samma plats. Det är helt otroligt, så dit ska jag igen!
Närmaste stora tävling är VM, har du någon koll på dina konkurrenter?
– Lite, man vet ju hur säsongen sett ut. Men samtidigt är det bättre att ha koll på sig själv, för andras resultat kan man inte påverka, säger Joline.
Planerar du in någon vila när du tränar så målmedvetet som du gör?
– Absolut, klart jag gör, säger Joline allvarligt. Strax innan VM nu i sommar, när formen toppas, är vi inte lika mycket i vattnet – det får väl ses som vila, tycker jag…
Efter sommarmästerskapen är jag alltid ledigt 3-4 veckor, utom i år då vi simmar två World Cup-tävlingar direkt efter VM – men efter det blir det vila.

Text: Tomas Borgå
Bild: Carl-Robert Janzon

×

Kommentering är stängd.