”Det kan vara skönt att slippa tänka på hoppandet ibland”

Jesper Tolvers

”Det kan vara skönt att slippa tänka på hoppandet ibland”

En vanlig dag

5:25 Väckarklockan ringer
07:00–09:00 Träning på badet
09:30–15:30 Jobbar
16:00–18:00 Träningspass nummer två

När datorerna krånglar på H&M är det Jesper Tolvers de ringer. Han jobbar halvtid på IT-helpdesk samtidigt som han simhoppar på högsta nivå. Jesper är en god ambassadör för sporten: han är strukturerad, helhjärtad, utåtriktad och har gjort kollegorna nyfikna på simhopp. Under VM i Barcelona satt kollegorna framför teven för att se Jesper Tolvers in action.
– Jag tror jobbet är både positivt och negativt för prestationerna. Stressiga dagar på jobbet kan göra mig helt slut i huvudet till eftermiddagsträningen. Men sen kan det även vara skönt att vara på jobbet så jag slipper tänka på hoppandet ibland, säger han.
Det var under en praktikperiod i gymnasiet som han insåg att det funkade finemang att jobba samtidigt som han tränade. Samma chef föreslog senare en heltidsanställning, men ordnade istället en timanställning eftersom annat skulle bli för tight rent tidsmässigt för Jesper.
– Jag måste stressa eftersom det tar lång tid att åka mellan jobb och träning. Min återhämtning blir min egentid i kollektivtrafiken, jag sitter och kopplar av med bra musik i öronen på tunnelbanan. Sen så blir det tidiga kvällar för att jag ska orka gå upp och träna dagen efter. Så nästan varje kväll kollar jag på film eller serier bara för att få koppla av lite extra, säger Jesper.
Timanställningen gör att han slipper ansöka om ledigt när det är dags för tävling. Men visst känns det att lönekontot kan bli magert om Jesper varit bortrest längre perioder – det är viktigt att ta timmarna som ges eftersom han inte får pengar för simhoppningen. Jesper Tolvers väljer att se det extra meckandet som en vettig investering för hans CV.
– Den största fördelen är att jag redan är van med att jobba, dock inte heltid vilket är fruktansvärt ansträngande de dagar jag har provat det, haha! En annan fördel är att jag redan har tagit det stora klivet ut i arbetslivet. Om simhoppet skulle ta slut någon dag så har jag ett jobb att falla tillbaka på.

Text: Josefin Strang
BILD: Bildbyrån

×

Kommentering är stängd.