”Den förening som anställer honom som just inspiratör kommer ha återväxten säkrad.”

Inspirationens källa

”Den förening som anställer honom som just inspiratör kommer ha återväxten säkrad.”

Sista helgen i oktober arrangerade Sveriges Olympiska Kommitté ett ”Youth Olympic Camp” för aktiva som är uttagna i respektive specialförbunds Utmanarprogram. Helgen bjöd på en rad föreläsningar, för såväl aktiva som deras tränare, tester för de aktiva, tväridrottsliga aktiviteter där de aktiva fick möjlighet att umgås med varandra över idrottsgränserna. Men det som kanske inspirerade allra mest var nog närvaron av svenska toppelitidrottsmän. Vi fick se legendarer som Jörgen Persson, Stefan Holm och Therese Alshammar på plats och tack vare dem var hela helgen en källa till inspiration för både de aktiva och deras tränare.

Kanske inspirerade YOC några av våra av Utmanare direkt. Åtminstone var det ett flertal av dem som vid SM i Göteborg tog chansen att kvalificera sig till EM i Herning i december. Sju av tio Utmanare kommer vara med i Herning. Bra utfall första året. Överhuvudtaget höll SM mycket hög klass. Kanske det bästa SM:et på 2000-talet, både topp och djup i många grenar. Var månne kvaltiderna till kortbane-EM en bidragande faktor? Rimliga kvaltider på Europanivå har kanske gjort att fler sett möjligheterna och satsat lite hårdare i sommar och höst. Liknande kvalificeringsmöjligheter till EM i Berlin i augusti kommer förhoppningsvis bidra till nivåhöjning av svensk simning nu och på sikt.

Sveriges just nu bästa manliga simmare, Simon Sjödin, vilken otrolig källa till inspiration han är, framförallt för barn och ungdomar men även för andra landslagssimmare och gänget på vårt Nationella Elitcentra NEC. Han pratar med och peppar unga simmare som kommer i hans närhet, han hejar och stöttar sina lagkamrater på ett genuint sätt. Den förening som anställer honom som just inspiratör kommer ha återväxten säkrad. Eller för att dra det ännu längre, det företag som anställer honom…

Ungern ska arrangera JVM 2017 och VM 2021. De satsar redan nu på att nå stora framgångar, först på JVM och sedan med samma stomme simmare på VM fyra år senare. De pratar inte om att de satsar utan de gör det verkligen, redan nu. De har genom talanganalys och resultat handplockat 198 simmare födda 1999-2003. Via Ungerska Simförbundets databas loggas deras resultat, träningsmängd och testresultat. De kommer arrangera gemensamma läger för denna grupp simmare flera gånger per år och noga följa upp deras utveckling. Flera av landets bästa förbundstränare och klubbtränare är involverade i detta projekt. När de ungerska mästerskapen arrangerades bjöds simmarna och deras föräldrar in och de fick träffa dagens ungerska simstjärnor. Det är framförhållning som förhoppningsvis kommer att inspirera. 2021 vet vi hur mycket.

De positiva effekterna av att arrangera ett internationellt mästerskap kan var många. Jag ser gärna framför mig ett framtida långbanemästerskap i Sverige. EM i 50 m-bassäng 2020 eller 2022. Vilken inspiration skulle det inte ge, både för simmare som tränare och ledare? Det skulle förhoppningsvis ge ordentliga ringar på vattnet, både före och efter. Rätt använt skulle det stärka våra EJM-trupper 3-4 år före men även vara starkt bidragande till starka OS-trupper 2020 och 2024 och bli en stark påverkansfaktor för svensk simnings utveckling.
Min egen inspiration till motion och fysisk aktivitet i höstrusk och vinterkyla fick jag när jag passerade Branderburger Tor och mållinjen på Berlin Maraton efter 3.04. Tre timmar hägrar oavsett blåst, vind eller kyla.

Henrik Forsberg
Sportchef, Simförbundet

Foto: bildbyrån & Petrus iggström

×

Kommentering är stängd.