25 år hann passera innan en svensk konstsimmerska åter presenterade sig för världen. Sverige har nu en plats på den internationella konstsimskartan.

Ingen konst för Gerdin

25 år hann passera innan en svensk konstsimmerska åter presenterade sig för världen. Sverige har nu en plats på den internationella konstsimskartan.

Malin Gerdin

Ålder: 20 år
Bor: Almby, Örebro
Gör: Konstsimmerska
Familj: Mamma (Camilla), Pappa (Jonas), lillebror (Marcus) och pojkvän (Edvin) Hemmaklubb: Örebro SA (Ösa)
Älskar: Den härliga känslan som uppstår efter man har simmat igenom ett helt program från början till slut och känner att man lyckades sätta allt rätt.
Hatar: När jag känner av min astma under träningen så att jag inte kan vara lika länge under vattnet.
Om du inte hade blivit konstsimmerska, vilken annan sport hade du sökt dig till? Jag skulle nog ha dansat ifall jag inte hade fastnat för konstsimmet.
Malins råd till andra konstsimmare: Ha roligt och sikta högt – allt är möjligt.

Första året i gymnasiet sitter Malin Gerdin och skriver en uppsats om framtiden, funderar över sina drömmar och filar på sina målsättningar. Uppsatsen handlar om att ta sig till ett VM i konstsim. Då var det en dröm, tre år senare var det verklighet. Malin Gerdin placerade sig på en 22:a plats både i det tekniska och i det fria programmet under VM i Barcelona i somras.

Din kvalificering till VM betydde mycket för svensk konstsimning, men var du medveten om hur stort det var när du fick beskedet?
– Ja, alltså, det kändes stort. Det är många svenska konstsimmare som har gratulerat mig, men också konstsimmare från andra länder som har sagt att det är roligt att Sverige har kommit igen, berättar Malin Gerdin.
Det var under OS i Seoul 1988 som svensk konstsimning senast gjorde sig hörd internationellt, när Linköpings Marie Jacobsson knep en niondeplats som solist. Sedan dess har det varit tyst i leden, men Malin Gerdins kvalificering och insats under VM i Barcelona ger förhoppningsvis ringar på vattnet.
– Det vore jättekul om det innebär att fler kanske får upp ögonen för konstsim och vill prova, säger Malin.
Konstsim är en sport som ställer krav på flertalet egenskaper. Smidighet är ett måste för att kunna utföra de akrobatiska rörelserna som ingår i ett program, sedan krävs också en god kondition då den större delen av programmet utförs under vatten. Malin berättar att undervattenssekvenserna kan innebära 30-40 sekunder under vattnet.
– Och då ligger man ju aldrig helt stilla, du måste röra armar och kropp hela tiden för att hålla dig högt uppe över vattennivån och när du sedan kommer upp ovanför ytan får du aldrig visa att du är trött eftersom du måste agera till musiken.

Vad motiverar dig till att träna?
– Framförallt att det är otroligt rolig och varierande träning, jag hinner aldrig tröttna eftersom det är så mångsidigt. Motiveringen har också varit att ta mig till just VM, säger Malin sakligt.
Malins satsning mot VM startade på allvar när hon tog studenten 2012 och valde att helt fokusera på konstsimningen. Tillsammans med sin tränare, Kateryna Shulika, har Malin snittat 30 timmars träningstid i veckan på Gustavsviksbadet för att nå sitt mål.
– Som solist är VM det största du kan göra eftersom det inte finns med på OS-programmet, berättar Malin och fortsätter:
– Det var otroligt häftigt att bara komma dit, även fast det har känts lite overkligt så har jag kunnat bara njuta av att vara där.

Hur summerar du din VM debut?
– Jag gick in med inställningen att tävla mot de konkurrenter jag brukar tävla mot, inte fokusera på de konstsimmare som ligger i topp. Nu lyckades jag toppa min form och vinna över de som ofta legat några poäng över mig så jag är jättenöjd, det har varit otroligt roligt.

Vad gör man när man har uppnått sitt mål?
– Haha, min prioritering har varit att komma till VM, så under semestern ska jag fundera lite på vad jag vill göra sedan. Jag kommer nog inte lägga konstsimningen på hyllan. Senaste EM hamnade jag ju precis utanför final så det vore kul att under nästa EM ta mig till final, avslutar Malin.

Text: Sofia Kuylser
Foto: Thomas Röhss

×

Kommentering är stängd.