Öppet Vatten växer och vi vet varför. För att det är utmanande, spännande och kul. Och för att det finns tävlingar och tävlingsformer som driver utvecklingen framåt.

I öppna vatten

Öppet Vatten växer och vi vet varför. För att det är utmanande, spännande och kul. Och för att det finns tävlingar och tävlingsformer som driver utvecklingen framåt.

HOWT

Årets utmaning i öppna vatten turnerar runt i Sverige och avslutas med prispengar och troféer. Du måste vara med i minst fyra av tävlingarna för att vara med och tävla om priserna:

1:a pris 10 000 kr
2:a pris 6 000 kr
3:e pris 4 000 kr

 

Så funkar det:

Poäng delas ut enligt tilldelningen av SM-poäng och till de 12 främsta i varje klass. 14 poäng till segraren och därefter 11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1. Simmarna får räkna ihop poängen från sina sex bästa deltävlingar. För att spetsa till avslutningen kommer det att delas ut dubbla poäng på den sista deltävlingen.

Vill du vara med och tävla om penningpriser och poäng är det tävlingsklassen som gäller. För att delta i tävlingsklass ska du vara medlem i en simförening som är ansluten till Svenska Simförbundet samt ha en tävlingslicens som gäller Öppet vatten. Den ger rätten att tävla och möjlighet att ställa upp i årets HEAD Open Water Trophy.

Du behöver ingen tävlingslicens för att delta i motionsklassen – och genomför du minst fyra deltävlingar får du kostnadsfritt årets HEAD Open Water Trophy statyett. Det enda du behöver komma ihåg är att rapportera in ditt namn och adress, e-postadress, namn på deltävlingarna och placeringarna till howt@svensksimidrott.se, så skickas priset hem med posten. Kom dock ihåg att sista beställningsdag för HOWT-statyetten är 10 september.

Låt juni månad handla om träning med en avslutande formtopp – i juli drar tävlingskalendern för 2016 igång på allvar. Men ett undantag finns – sista söndagen i juni i Falun. Vi har tittat närmare på fenomenet Head Open Water Trophy, tävlingen som har och ger det där lilla extra. Sverige runt i öppna vatten, prispengar i potten – eller en trofé efter fyra genomförda deltävlingar. På varje nedslag som HOWT gör finns det distanser som passar alla.

 

Vad: RunnOpen Water
När: 26 juni
Var: Falun
Distans: 2 500 meter
HOWT 1
www.runnopenwater.se

Sista helgen i juni, en söndag, närmare bestämt den 26:e, öppnar Runn Open Water säsongen. Förra året deltog 140 simmare och i år förväntas ännu fler vara på plats. HOWT-simmarna tar sig an 2 500 meter, medan 200, 500 och 1 500 meter också finns om det passar bättre. Ta med familjen, dyk upp och dyk i. Detta är sommarens officiella kickoff!

 

Vad: Jönköping Open Water
När: 2 juli
Var: Munksjön
Distans: 2 800 meter  
HOWT 2
www.jonkopingopenwater.se

I centrala Munksjön och med plats för publik och familj som kan följa loppet från åskådarplats – eller från startfältet, så klart. Jönköping Open Water simmas veckan innan Vansbro och innebär 600, 1 400 eller 2 800 meter öppet vatten, där den sistnämnda ingår i HOWT.

 

Vad: Vansbrosimningen
När: 9 juli
Var: Vansbro
Distans: 3 000 meter
HOWT 3
www.vansbrosimningen.se

Med anor från 1950 är Vansbrosimningen det största vi har inom öppet vatten. Första gången distansen simmades var 1950 då en vadslagning låg bakom premiärsimningen. Lite förstod och visste man då om vilken enorm påverkan loppet skulle ha på staden samt hur långt simmare skulle vallfärda för att delta. Nu är det en hel massa tävlingar – du kan läsa nästan allt om det i detta nummer – men som del av Head Open Water Trophy är det bara distansen 3 000 meter som gäller. Deltagartaket? 9 000 starka får ta sig genom Vanån.

 

Vad: Älvsimmet  
När: 23 juni
Var: Sollefteå
Distans: 2 800 meter
HOWT 4
www.sollefteasim.com

Sollefteå Älvsim innebär 300 eller 900 meter i lätt strömt, och ganska kallt, älvvatten. Den längsta distansen, 2 800 meter, är den som ingår i HOWT. I Sollefteå handlar det om taktisk simning i älven som skänker el och kraft åt många. Under HOWT kommer du inte längre norrut än så här. Älvsimmet ingår även i Sollefteå Trippeln, en tävling över tre dagar med cykling, simning och löpning i nämnd ordning. I år, precis som vanligt, lottas en bil ut bland deltagarna.

 

Vad: Göta Kanalsimmet
När: 6 augusti
Var: Sjötorp
Distans: 5 000 meter
HOWT 5
www.gotakanalsimmet.se

Loppet i unika Göta kanals utlopp i Vänern och det längsta HOWT har att erbjuda (delad förstaplats med Göteborg Simmet). För den som vill går det även att tävla i 200, 600 eller 1 550 meter, men för HOWT är det fem kilometer i hela Sveriges vattenväg (landets genom tiderna största byggnadsprojekt) – Göta kanal – som gäller.

 

Vad: Kalmar Kanalsimning
När: 13 augusti
Var: Kalmar
Distans: 1 800 meter
HOWT 6
www.simmakalmar.se

1 800 meter måste du ta dig för att delta i HOWT, men även 900 meter finns på tävlingsagendan i Kalmar. Detta anses vara ett perfekt lopp för att komma in på Öppet Vatten – tänket, communityn, känslan. Kanten är aldrig långt borta och publiken kan bära dig fram, meter för meter. I Kalmar hittas även Kanalstafetten, där du tillsammans med tre kompisar tar 75 meter simning var. På hemsidan hittas bland annat filmer som beskriver känsla och stämning under och runtomkring respektive lopp.

 

Vad: Lögastrandsimningen
När: 14 augusti
Var: Västerås
Distans: 3 000 meter
HOWT 7
www.vasterassim.nu

I Västerås har man slagit på stort. 14 augusti är en söndag som numer går under det vackra namnet Simmarsöndagen. Under samma dag avverkas här Lögastrandsimningens 3 000 meter, Lögarängen Open Water på 1 500 meter, Mälarloppet på 750 meter och, till sist, Lilla Lögastrandsimningen som mäter 250 meter. Det är Lögastrandssimningens tre kilometer som är med i HOWT och Västerås Simsällskap som ligger bakom hela satsningen.

 

Vad: Riddarfjärdssimningen
När: 20 augusti
Var: Stockholm
Distans: 3 200 meter
HOWT 8
www.riddarfjardssimningen.se

Ett lopp mäter 800 meter, ett annat 1609 – och går från Stadshuset till Rålambshovsparken. Det tredje, det som ingår i HOWT, mätte tidigare 2 500 meter men har nu fått 700 extra meter. Resultatet blir 3 200 meter med utsikt över, främst, Kungsholmen och Södermalm. Det är huvudstad, du simmar förbi husbåtar, uteserveringar, flanörer, några hundra engångsgrillar – det är sommar i Stockholm, helt enkelt.

 

Vad: Göteborg Simmet
När: 21 augusti
Var: Göteborg, så klart
Distans: 5 000 meter
HOWT 9
www.goteborgsimmet

Det är åttonde upplagan av Göteborg Simmet som går i år. Fem kilometer genom största staden på västkusten och dessutom säsongsavslutning på HOWT. Detta innebär dubbla poäng i tävlingen och garanterar att eliten är på plats. Kortare distanser som 1 000 respektive 2 500 meter finns också, där enkilometersvarianten är en del av Göteborgsklassikern.

×

Kommentering är stängd.