Det finns många tv-produktioner som har sin bas inom idrotten. Let’s dance är en jättesuccé, Mästarnas mästare och Superstars likaså. I vår tittar simhopp fram i tv-tablån under namnet Kändishoppet. Aqua var på plats på första inspelningsdagen och tog tempen på vattnet i poolen, stämningen i luften – och på kändisarnas tid i luften. Och vi blev överraskade.

Hopp för TV

Det finns många tv-produktioner som har sin bas inom idrotten. Let’s dance är en jättesuccé, Mästarnas mästare och Superstars likaså. I vår tittar simhopp fram i tv-tablån under namnet Kändishoppet. Aqua var på plats på första inspelningsdagen och tog tempen på vattnet i poolen, stämningen i luften – och på kändisarnas tid i luften. Och vi blev överraskade.

I Kändishoppet tävlar:

Glenn Hysén, 53, fotbollslegendar
Tränare: Jonathan Jörnfalk
Emma Igelström, 32, simstjärna.
Tränare: Sofia Garametsos
Rami Shaaban, 37, fotbollsprofil
Tränare: Peter Falkman
Dominika Peczynski, 42, sångerska och pr-proffs
Tränare: Alexander Andresen
Tobbe Blom, 37, programledare och trollkarl
Tränare: Stefan Lindahl
Linda Thelenius, 38, bloggare och dokusåpadrottning
Tränare: Maria Meckbach
Jörgen Kruth, 38, kampsportsstjärna
Tränare: Fabbe Shabou
Mats Karlsson, 38, tv-profil känd som ”Bygglovs-Matte”
Tränare: Moa Gyllenstierna

Gustavsvikbadet i Örebro har fått celebert besök – och en ny stil. Det annars ganska anonyma badhuset är plötsligt mer tillfixat. Långa draperier täcker väggarna, stora ljusriggar tar plats runt omkring hela hopptornet. Femetersavsatsen är breddad och en extra tremeterssvikt är tillfälligt monterad. Kändishoppet har etablerat sig i Örebro för den kommande veckan av inspelningar.
Klockan är strax efter två och publik i alla åldrar börjar strömma in och fylla läktarna. I en bubbelpool sitter åtta kändisar redo att tävla. Adam Alsing och Carin da Silva leder både publiken och produktionen framåt. Det är varmt och svettigt i hallen, men trots både värmeslag och vätskebrist hålls modet uppe. Stämningen blir genast lite mer laddad när det väl blir dags att tävla. Kampsportsstjärnan Jörgen Kruth vankar av och an inne i simhallen. Vevar med armarna och väcker benen till liv med spänstiga upphopp. Jörgen ser ut som om han är redo att gå in i ringen – sammanbiten, fokuserad och med massor av jävlar anamma i kroppen.
– Jag blir nervös. Nervositeten kan vara både positiv och negativ, jag försöker vända det till något positivt, så att man blir fokuserad. Det finns många likheter med att gå in i ringen, det gäller att vara tänd men inte spänd, berättar Jörgen.
Jörgen Kruth ska i programmet lära sig simhopp med dryga månadens träning i kroppen. Till sin hjälp har han haft tränaren Fabronia ”Fabbe” Shabou som lagt ned åtskilliga timmar på att drilla Jörgen. Fabbe berättar att utvecklingen har gått snabbt framåt.
– I början vågade han knappt ta i när han hoppade från tremeterssvikten, men det gick över ganska snabbt, berättar Fabbe och Jörgen är snabb att flika in:
– Kommer du ihåg när jag var sjuk och var borta från träningen en vecka. När jag kom tillbaka så kändes femman som sjuan, det var skitläskigt!

Jörgen och Fabbe känns som ett gift par – de fyller i varandras meningar. De har dessutom nära till skratt och framför kameran spexar de gärna lite extra. När det kommer till själva träningen är de däremot mer seriösa.
Det verkar som att ni har hittat varandra?
– Det känns väldigt bra. Vi tar det här seriöst, det är inte massa larv utan vi vill göra det här på riktigt, berättar Jörgen och lägger till:
– Och det har varit skitkul
Fabbe skrattar, tittar menande på Jörgen och tillägger:
– Ja, jag har skrattat mycket när du har varit under vattnet.
Kändishoppet, alltså programidén, bygger på programmet Stars in Danger och kommer från Tyskland. Den svenska versionen består av åtta kändisar som tävlar mot varandra under ledning av rutinerade simhoppare och bedöms av riktiga simhoppsdomare. Tv-formatet har sålts till ytterligare fem länder, bland annat den stora kanalen Fox i USA.

Vad tycker du om att hoppa simhopp, Jörgen?
– Det är jättekul, men jag trodde inte att det skulle vara så svårt att hoppa nära svikten, det är det som är svårast, man hoppar för långt. Jag har bra spänst men kan inte utnyttja det för att jag inte har svikttekniken, jag ramlar så mycket framåt att jag får rivsår från svikten. Det är frustrerande, jag drömmer om den där jäkla svikten, berättar Jörgen och Fabbe flikar in:
– Fast något jag är sjukt imponerad över är hur din stil har blivit bättre. I början var benen krokiga, det är de inte längre. Kommer du ihåg hur du alltid landade med guard när vi tränade volt förr?
– Haha, ja det kom som en reflex, jag blundar när jag snurrar och när jag har snurrat ett varv så kom vattnet plötslig. Då åkte guarden upp, berättar Jörgen och skrattar.

Vad är strategin för att vinna det här?
– Jag vet inte riktigt om man kan ha någon annan strategi än att försöka göra hoppen så bra som möjligt. Det gäller inte att prestera idag eller igår, utan när tävlingen går igång, säger Jörgen.
Det har blivit Jörgens tur att göra sitt första hopp och efter en kort intervju med Carin da Silva är han redo. Han ställer sig vid kanten på plattformen, fem meter upp i luften. Lamporna i ljusriggen flimrar till och signalerar till Jörgen att det är dags. Vid sidan sitter fem vitklädda domare redo att syna honom i minsta detalj.

Huruvida strategin fungerar eller inte ser vi i TV3 i vår med programstart den 12 mars.

Text: Sofia Kuylser
Foto: BildByrån

×

Kommentering är stängd.