415 272 kilometer. Så långt har det simmats sammanlagt i Västerdalälven och Vanån under Vansbrosimningens historia. Om sträckan motsvarade en stafett hade den sträckt sig tio varv runt ekvatorn(!).

Hela historien om Vansbrosimningen

415 272 kilometer. Så långt har det simmats sammanlagt i Västerdalälven och Vanån under Vansbrosimningens historia. Om sträckan motsvarade en stafett hade den sträckt sig tio varv runt ekvatorn(!).

Styrelseuppdrag

Vansbrosimningens styrelse har stärkts med en känt namn i simmarkretsar: Louise Karlsson. Kanske blir det en tur för henne i Vanån och Västerdalälven den 9 juli.

– Jag har inte simmat Vansbro tidigare, jag är mer av en klorbassängsråtta för kort- och medeldistanser, haha! Det finns en rädsla för vad som är under ytan, hajar är den stora skräcken, säger Louise Karlsson.

Själv så simmar hon fortfarande ibland och ska vara med i masters. Du hör henne som mästerskapskommentator på TV4, och till vardags jobbar hon med sponsring och marknadsföring på Länsförsäkringar i Göteborg och Bohuslän. Louise har headhuntats till styrelsen, som hon ingår i från och med februari.

– Ingen i styrelsen är simmare, därför kan jag tillföra något nytt i egenskap av min yrkesroll och att jag kan simning. Det här ska bli jättespännande! Jag ser stor potential i Vansbro, inte bara som simning utan även som evenemang för swimrun och triathlon, vilka ju är grupper som ökar väldigt mycket, säger hon.

Under de 66 år som gått har 172 482 deltagare simmat genom målgången. Allt började med tio simmare och en vadslagning år 1950, som numera har blivit 14 578 deltagare fördelade på tio (snart elva) olika lopp.

De senaste tio åren har allt fler svenskar börjat längta ut i öppna vatten: fram till 2008 brukade runt 3 000 personer anmäla sig till den tre kilometer långa Vansbrosimningen. År 2009 passerade anmälningarna 4 000-gränsen, året därpå krossades 5 000-gränsen. Ett resultat av den nationella hälsotrenden, enligt Madelene Håll, kommunikatör på Vansbrosimningen.

– Många svenskar har upptäckt motionsloppen och även våra arrangörskollegor märker effekten. För vår del är En Svensk Klassiker bra draghjälp. I jämförelse med resten av våra kollegor i Klassikerloppen hör vi ofta att deltagarna framhåller Vansbrosimningen som den familjära och gemytliga tävlingen, säger hon.

Madelene Håll har jobbat med sammanlagt fyra tävlingar. Hon har fullt upp med att koordinera dagarna, men jo, hon kanske deltar själv den dagen som hennes arbete i organisationen är över. Tävlingsdagarna är en superintensiv tillställning i Vansbros trånga kostym.

– 2 500 personer är bofasta i Vansbro. Under tävlingsveckan tillströmmar 40 000 besökare – det blir en klar påfrestning för Vansbro under tävlingshelgen. Vi mångdubblar populationen och får planera noggrant så det finns funktionärer och parkeringsplatser.

Under Vasaloppet bryter åkarna stup i kvarten, särskilt när vädergudarna snålat med snön. Längs Vättenrundan fylls särskilda bussar med cyklister som gett upp och kastat in hojen i bussens bagageutrymme. På Lidingöloppet får snopna löpare med värkande benhinnor se sig diskade av hårda reptider. Här utmärker sig Vansbrosimningen med att de allra flesta simmar i mål. I fjol gjordes 15 000 starter under helgen, men bara 45 personer bröt loppet. Det finns inga reptider, men funktionärerna är tränade för att känna igen tecknen på nedkylning och utmattning.

– Evenemanget har vuxit men säkerheten är fortfarande minutiös – det är något vi jobbar hårt med. Simmarna hålls under konstant uppsikt av funktionärer på bryggor och ståbrädor. I anslutning till målområdet finns en vårdcentral så att det finns vård att få vid behov, säger Madelene Håll.

Funktionärerna kan också besluta att lyfta ur simmare som befunnit sig i vattnet för länge. Förr i tiden var bestämmelserna annorlunda, vilket en simmare från 1975 utnyttjade till max: långbadaren plaskade runt i 2:48:13. Snittiden för en motionär är 1:09:54.

– Som jag har fått det berättat för mig så handlade det om någon som ville sätta ett rekord som var extremt åt andra hållet… Så får man inte hålla på längre, om du är i vattnet i tre timmar är risken stor att du blir nerkyld, säger Madelene Håll.

Genom tiderna är snabbaste simningen på herrsidan Fredrik Olsson med 29:45. Bland damerna är Mia Brodén snabbast på 30:27. Båda rekorden slogs 2003. Egentligen är det ju svårt att jämföra utomhuslopp från år till år eftersom förutsättningarna är olika. Ibland är med- eller motströmmen kraftigare, ibland är det optimala väderförhållanden och andra år är vattentemperaturen nere på 15-gradersstrecket. Därför varierar tiderna ordentligt.

Under fjolåret sågs ett helt nytt fenomen: nämligen delad seger. I herrklassen skedde en spurtduell mellan de gamla vännerna och tillika värmlänningarna Anton Björk-Teuscher och Simon Wanna, som simmade i mål på 31:42:7. Kranskullan räckte inledningsvis över vinnarkransen till Anton, men målgranskningen gjorde att Simon strax kunde dela samma krans.

– Vi har både måldomare och målfoto, det som hände var att Anton inte träffade målplattan ordentligt, utan på andra slaget och då blev målgången samtidigt. Allt fler öppet vatten-tävlingar poppar just nu upp i landet. Storebror Vansbro har några tips för att göra att tävlingen hålls flytande:

– Vansbrosimningen är ju en ideell förening, för oss har det varit väldigt viktigt att omge oss av andra föreningar där alla kan hjälpas åt med funktionärer och arbetskraft. Kolla också vilka partners som finns i närheten, och bygg arrangemanget i samarbete med dem, tipsar Madelene Håll.

Vansbrosimningen försöker hålla sig à jour genom att lägga till arrangemang som motsvarar modern efterfrågan: till exempel varianter med kortare lopp, swimrun och triathlon. Nytt för i år är Vattenprovet, ett lopp i samarbete med Svenska Simförbundet där ungdomar är målgruppen. Planen är också att stärka kringarrangemangen: i år kommer du kunna ta ett målfoto direkt efter loppet, ha möjlighet att köra yoga och ta en massage. För barnen finns en hoppborg och en tempererad bassäng där barntävlingen Lilla Vansbrosimningen arrangeras.

– Stämningen på plats ska höjas. Vansbro kommer vara din trevliga lilla oas, avslutar Madelene Håll.

Text: Josefin Strang
Bild: Vansbrosimmningen

×

Kommentering är stängd.