100 000 i veckan. Det är antal simmade meter som behövs i kroppen för att slåss med internationella toppeliten de sista fem minuterna av ett öppet vatten-lopp. Det är också nära vad fjolårets SM-guldmedaljör och tillika 2013-års öppet vattensimmare Ellen Olsson kör i veckan för att nå drömmålet OS.

Havets härskarinna

100 000 i veckan. Det är antal simmade meter som behövs i kroppen för att slåss med internationella toppeliten de sista fem minuterna av ett öppet vatten-lopp. Det är också nära vad fjolårets SM-guldmedaljör och tillika 2013-års öppet vattensimmare Ellen Olsson kör i veckan för att nå drömmålet OS.

Profil Ellen

Namn: Ellen Olsson
Ålder: 19 år
Bor i: Trelleborg
Simmar i: Skåre Swim Club
Gör helst: Simmar långt och snabbt
Fin utmärkelse: Blev utsedd till Årets Open Water-simmare 2013

Vi förflyttar oss sju år tillbaka i tiden. Året är 2007 och arenan är Vansbro. Ellen har hakat på storebror Adam till Vansbrosimningen. Det är tidig morgon och singelgrader i luften. Sedan fyra års ålder har hon tävlingssimmat och med tiden riktat blicken mot de tuffare utmaningar som långdistanssimningen erbjöd. Dock var det inte förrän just där och då, vid Vansbro 2007, som Ellen kände att hon hade hittat hem.
– Jag blev begeistrad, det var mycket roligare än bassäng. Stämningen var helt annorlunda, fullpackat med folk, alla hejade på alla och det var mer fritt än vad jag var van vid från bassängsimningen. Jag visste inte att man kunde simma långdistans i hav, åar och sjöar, berättar Ellen.
År 2014 är Ellen fortfarande lika begeistrad och simningen tar upp större delen av den vakna tiden. Eftersom studenten är precis runt knuten blir det dock svårt att komma upp i de där 100 000 simmade metrarna i veckan. Istället bränner hon av 85-90 000m i veckan. Till bassängträningen adderar vi två styrkepass, några landträningspass och några timmars löpning för att nå upp till en vanlig träningsveckas dryga 30 timmar.
– Jag tränar mycket och tycker att det är kul. Jag blir liksom inte nöjd förrän jag har simmat det där tuffa passet och klarat av det, skrattar Ellen när jag tystnar efter att hon redogjort för sin vardag.
Öppet vattensimmerskan Ellen Olsson är inte den som skyr hårda träningspass eller tuffa utmaningar. Tvärtom älskar hon dem, något som märks tydligt när vi pratar om Öppet vatten som tävlingsform. Hon är tuff, Ellen, och gillar de tuffa förhållandena som hennes tävlingsform innebär. Bortsett från kylan, vindmotståndet, vågorna och mörkret bjuder öppet vattensimning också på andra motstånd. Arenan delas med från femtio upp emot hundratals lika vinsthungriga simmare. Då gäller det att vara just tuff.
– Jag har en tendens att vara tuff i vattnet, jag är nog inte den snällaste när jag simmar utan kanske egentligen den som slåss mest, skrattar Ellen och tillägger;
– Man är helt inne i loppet och vill bara fram. Det är lätt hänt att bli nedtryckt eller armbågad, man simmar ju nästan ovanpå varandra.
Till vardags håller Ellen hus i Trelleborg där hon drillas av mamma Kicki Eriksson i bassängen. De har samarbetat tillsammans sedan 2010 och hjälpts åt att knyta kontakter utomlands för tips och idéer som kan hjälpa dem på vägen mot Ellens stora mål: Drömmen om OS.
– Framtiden är alltid oviss, men målet är OS. Om det tar fyra år eller åtta år spelar ingen roll, jag är beredd att ge det den tid som krävs för att ta mig dit, menar Ellen bestämt.
Nog är hon på väg dit alltid, 2013 var ett bra år för Ellen. Året summeras; SM-guld, topplacering i HOWT, årets öppet vattensimmare, landslagsuttagen och medverkande vid större internationella tävlingar som junior EM och Europacupen. Idag kallas hon en av Sveriges mest rutinerade öppet vatten-simmerskor.
– Det var fantastiskt kul med SM-guldet och att jag blev uttagen till landslaget. Det är något som öppnar dörrar och ger enorma erfarenheter och jag är så glad att jag har fått vara med, säger Ellen och ler brett.
Den 17 maj står Ellen på startpallen i Eriksdalsbadet. Distansen är 5000m, som kan innebära kval till junior-EM och Europacupen, viktiga delmål på vägen mot OS. Ellen simmar in på 59,50,9 – klarar kvalgränserna. Nu väntar SM och HOWT där Ellen numera har förstaplatsen att försvara. Det är där och då de där 100 000 metrarna ska avgöra de sista fem minuterna av loppet.

Text: Sofia Kuylser
Bild: Mikael Stiller

×

Kommentering är stängd.