Hon är tvåfaldig Vansbromästarinna och har en vilja av stål. Utmaningar finns det gott om och nu siktar Ellen Olsson på OS i Rio. Men innan dess ska hon försvara Vansbrotiteln i sommar.

Hårdträning för öppet vatten

Hon är tvåfaldig Vansbromästarinna och har en vilja av stål. Utmaningar finns det gott om och nu siktar Ellen Olsson på OS i Rio. Men innan dess ska hon försvara Vansbrotiteln i sommar.

Träningstips!

Så tränar du för Öppet Vatten:

Nybörjaren: Till att börja med är det viktigt att ha bra utrustning. Först och främst en bra och smidig våtdräkt som man trivs med. Om man vill börja träna Öppet Vatten ute till havs eller i sjöar så är det viktigt med säkerheten. Simma ALLTID under uppsikt eller tillsammans med någon. Utmana inte ödet. Det är tuffare och jobbigare att simma i Öppet Vatten så det är viktigt att inte pressa sig för hårt i början. Sedan är det viktigt att navigera, vilket man gör genom att andas framåt – detta kan vara svårt för de flesta i början men är till bra användning. Öva gärna i bassäng innan du testar i Öppet Vatten.

Den erfarne: För den som är lite mer erfaren och vill ta nästa steg är det bra att simma i en större grupp. Träna på ”drafting”, vilket (precis som i cykelsporten) innebär att man utnyttjar en annan simmares (eller cyklists) energi och fart. Viktigt är också att träna på hur man ska runda bojar på effektivast och snabbast sätt.

Ellen Olsson trivs bäst i Öppet Vatten. Där känner hon en frihet som hon inte hittar på andra ställen. Dessutom är Öppet Vatten en tuffare utmaning än bassängsimning, och är det något Ellen gillar så är det utmaningar.

– Att simma Öppet Vatten är alltid lite spännande. Du vet inte hur banan ser ut, det är kallt och man vet aldrig vad som kommer att hända. Det är också just det som håller motivationen uppe, säger hon.

Hon jämför det med ett parti schack – att alltid ligga ett steg före är avgörande för resultatet.

– Det finns så många tekniska inslag i Öppet Vatten. Du måste navigera, ta ett stopp för att dricka och ofta ligger man i klunga med andra simmare. Eftersom vi startar alla på samma gång så är det jätteviktigt att vara steget före hela tiden och planera nästa drag. Om du inte får en bra start så är det ganska kört.

Ändå tränar hon mest i bassäng just nu, för att hålla bättre koll på tider och distanser.

– Jag är så glad att jag är i Tyskland just nu eftersom det finns andra här som också tränar på elitnivå och OS-satsar. Det är en helt annan standard här än hemma. Här möter jag de absolut bästa på träningen varje dag.  Vi kan pusha varandra på ett sätt som inte finns i Sverige.

Ellen flyttade till Tyskland för lite drygt ett år sedan och en av de största anledningarna till flytten var just att hitta andra elitsatsande Öppet Vatten-simmare att träna med. Målet är solklart och har alltid funnits där – att tävla i OS. Sedan flera månader tillbaka ligger hon i extrem hårdträning. Eller vad sägs om 100 000 meter bassäng i veckan.

– Ja det är helt fruktansvärt faktiskt. Det är så jobbigt att jag knappt vet var jag ska ta vägen. Jag simtränar varje morgon och varje eftermiddag. Däremellan tränar jag styreträning och ibland också löpning eller boxning.

Ellen har tävlingssimmat sedan hon bara var fyra år gammal, men upptäckte och förälskade sig i Öppet Vatten 2007 då hon för första gången besökte Vansbrosimningen. Nu har hon stått som segrare i Vansbro två år i rad. Och hon har en strategi för att försvara titeln i sommar.

– Jag satsar på att få till en bra start, att lägga mig rätt i startfältet och sen bara ösa på. 3000 meter är inte så svårt om man jämför med 10 000 meter, som jag vanligtvis simmar. Så det känns lite som en sprint, haha! Det låter kanske störigt?

Är man bäst i Sverige så får man kanske vara lite störig. Vansbro är ändå något som ligger Ellen extra varmt om simmarhjärtat.

– Vansbro är helt klart en av de roligaste tävlingar jag någonsin simmat. Det handlar inte bara om själva tävlingsmomentet utan också om att det är en stor folkfest. Jag gillar andan som finns där, det är lättsamt och roligt och folk är så stöttande. I Sverige är inte Öppet Vatten en lika stor publiksport som utomlands, men Vansbrosimningen är verkligen också till för publiken.

Hon pratar mycket om skillnaden på Öppet Vatten i Sverige och utomlands, och det stora glappet mellan det och bassängsimning.

– Internationellt sett är Öppet Vatten en mycket större sport än det är i Sverige. Jag tror inte så många vet att det är en egen gren, till exempel. Kanske man tror att det ingår i triathlon eller Klassikern.

– Det är också mycket mer publikvänligt utomlands. Men Vansbro hjälper helt klart till för att folk ska få upp ögonen för sporten. Sedan jag vann de senaste två åren har jag fått mer förfrågningar från media och liknande, det är kul att se.

Innan det är dags för Vansbrosimning i juli har Ellen ett SM, ett EM-kval och ett OS-kval att fokusera på.

– Jag har mycket kvar att lära och är fortfarande ung i sporten. OS 2020 är det som gäller, då är jag 25 år. Allting fram till dess ser jag som ytterligare en erfarenhet att lägga i bagaget. Men självklart satsar jag allt på kvalet till Rio. Om allt klaffar kan jag absolut klara det.

Och fram till dess matar hon på, meter efter meter, med utmaningen och simglädjen som driv.

Text: Linda Eriksson
Bild: Bildbyrån

×

Kommentering är stängd.