Allt du behöver veta inför din start, Deltagarinformation öppet vatten, På plats i Vansbro, Bra att vet, Före loppet, Under loppet, Efter loppet, Deltagarinformation triathlon, cykel och swimrun

Guide till Vansbroveckans lopp

Allt du behöver veta inför din start, Deltagarinformation öppet vatten, På plats i Vansbro, Bra att vet, Före loppet, Under loppet, Efter loppet, Deltagarinformation triathlon, cykel och swimrun

Hela programmet finns på:

vansbrosimningen.se/program

 

På arenan hittar du:

Mat, krögartält, deltagarmat och kiosker.
Sportbutik Team Sportia, försäljning och våtdräktsuthyrning.
Mässa och marknad, utställning och försäljning.

 

Se tävlingarna på webb-TV

Följ oss även på sociala medier för nyheter från tävlingarna, tips och en titt bakom kulisserna! Glöm inte att tagga dina bilder med #vansbrosimningen!

 

Boende i Vansbro

Vansbro med omnejd erbjuder olika boendealternativ, allt från hotell, stugor, vandrarhem, camping och privatboende, till övernattning i skolmiljö. För frågor om boende, vänligen kontakta Vansbro turistbyrå, Visit Södra Dalarna, på tel. 0771-62 62 62 eller vansbro@visitsodradalarna.se. Observera att bokning till Vansbro camping sker direkt på vansbrocamping.se!

 

Anlända till Vansbro

Bil
Var beredd på att det kan vara mycket trafik på vägarna till och från Vansbro. Kör försiktigt, följ trafikangivelser samt trafik-och parkeringsvakternas anvisningar vid parkeringarna! Var ute i god tid och utrustad med ett glatt humör!

Buss
Aktuell information för lokaltrafik finns på dalatrafik.se eller i Dalatrafiks app. Resenärer med Swebus anländer till hållplats ”Lokstallet” utanför turistbyrån i Vansbro. Från hållplatsen är det mindre än fem minuters promenad till arenan och utlämningen av deltagarkuvert. Swebus bussar avgår från samma hållplats.

 

Bagage- och värdesaksinlämning

Du kan kostnadsfritt lämna in bagage och värdesaker hos Vansbro turistbyrå!

 

Publiktips!

 • Se simmarna på storbildsskärmen i målområdet på arenan.
 • Stå vid ”Udden” där Vanån och Västerdalälven möts.
 • Gå längs strandpromenaden utmed Västerdalälven.
 • Se loppen live på vansbrosimningen.se.
 • Följ tävlingarna på Facebook, Instagram och Twitter.

VANSBRO TRIATHLON
Lördag 2 juli start kl. 11.00
Vansbro Triathlon erbjuder Sveriges mest eftertraktade och kärleksfulla tävling där alla, från elitidrottare till motionär, kan nå sina mål. Oavsett om det handlar om äran att vinna, triathlonpremiär, träning, test av utrustning, plojutmaning eller början till en ny konditionskarriär.

 

VANSBRO BIANCHI 120
Söndag 3 juli start kl. 10.00–10.15
Vansbros eget motionslopp på cykel, Vansbro Bianchi 120, körs på landsväg i varierande dalamiljö.
Tips! Se starten på Vansbrosimningens arena och målgången vid Lokstallet utanför Turistbyrån.

 

VANSBRO SWIMRUN
Onsdag 6 juli start kl. 16.00
Tävlingsformen passar arbetskamrater eller kompisgäng som vill testa swimrun! Det går att delta i en partävling (två tävlande) eller i ett stafettlag (sex tävlande).

 

VANSBRO VATTENPROVET
Fredag 8 juli start kl. 13.15 – 13.25
Loppet är för barn- och ungdomar som vill prova sin simkunnighet i öppet vatten. Startplatsen är 200 m nedströms från målet och efter målgång får alla som klarat distansen Svenska Simförbundets simmärke för Vattenprovet.

 

VANSBRO HALVSIM
Fredag 8 juli första start kl. 14.00
Vansbro Halvsim är 1 500 m långt och startar i Vanån. Efter 500 m svänger loppet in i Västerdalälven och de 1 000 resterande metrarna simmas motströms.
Tips! Se starten vid Jofsens strand nedanför Vansbro kyrka! 

 

VANSBRO ÖPPEN ÄLV
Fredag 8 juli start kl. 16.30–17.30
Vansbro Öppen Älv är ett alternativt lopp till huvudloppet Vansbrosimningen och genomförs med individuell start under en timme.
Tips! Se simmarna starta under Vansbrosimningens klassiska startbro! 

 

VANSBROSIMNINGEN
Lördag 9 juli första start kl. 10.00
Vansbrosimningen är Sveriges största lopp i öppet vatten. Loppet är 3 000 m och simmas i Vanån och Västerdalälven. Det är mäktigt att se tusentals simmare ge sig iväg under den klassiska startbron. Heja extra mycket på simmarna på upploppet!

 

LILLA VANSBROSIMNINGEN
Lördag 9 juli start kl. 16.00
Lilla Vansbrosimningen är barnens egen simtävling. Barn mellan sex och nio år simmar 25 eller 50 meter (klasserna 6–7 år och 8–9 år). Anmälan tas emot fram till och med en timme före start.
Var på plats i tid! Det blir alltid fullt av åskådare runt bassängen.
Tips! Se starten för Vansbro Tjejsim, Vansbro Kortsim och Vansbro Ungdomssim från ”Udden”.

 

VANSBRO KORTSIM
Söndag 10 juli start kl. 09.00
Vansbro Kortsim är 1 000 m långt.
Tips! Vansbro Kortsim är ett snabbt lopp, se till att vara vid målområdet tio minuter efter start för att se segraren simma i mål!

 

VANSBRO UNGDOMSSIM
Söndag 10 juli start kl. 10.00
Heja på de unga simmarna! Vansbro Ungdomssim är för ungdomar mellan 10 och 17 år. Loppet är 1 000 m långt.

 

VANSBRO TJEJSIM
Söndag 10 juli första start kl. 12.00
Vansbro Tjejsim är verkligen en upplevelse för alla tjejer och kvinnor från 10 år och uppåt. Distansen är 1 000 m och simmas motströms i Västerdalälven.

 


Länk till kartan i PDF-format

Allt du behöver veta inför din start

Anmälan
Anmäl dig till loppen på hemsidan vansbrosimningen.se.

”Mina Sidor”
”Mina Sidor” är din profilsida. Där kan du se din anmälan, startbevis, resultat, skriva ut diplom m.m.
Startbeviset blir tillgängligt på ”Mina Sidor” i juni 2016. Ta med ditt startbevis till Vansbro.

Seedning

Seedning sker till Vansbrosimningen, Vansbro Tjejsim och Vansbro Halvsim. Resultat från respektive lopp de tre senaste åren är seedningsgrundande. Om du inte har simmat tidigare eller vill seeda upp dig, har du möjlighet att tillgodoräkna dig resultat från seedningsloppen. Seedningsgränserna finns på hemsidan.

Överlåtelse
Överlåtelse av startbevis går att göra från och med 1 maj. Om du inte kan delta, finns möjligheten att göra en överlåtelse av startbevis via ”Mina Sidor”. Överlåtelse kan även göras vid tävlingsinformationen på arenan, vid målområdet. Ett undertecknat startbevis måste vara medtaget!

Byte till en annan startgrupp är av säkerhetsskäl inte möjligt efter att startbevisen är klara. Observera att byte till seedad grupp inte kan göras utan styrkta meriter!

 

Deltagarinformation öppet vatten

Tävlingsinformation

Tävlingsinformation finns på arenan vid målområdet. Där hämtar du ditt deltagarkuvert och får hjälp med efteranmälan, överlåtelse av startbevis och seedning.

Öppettider tävlingsinformation 

Fredag 1 juli kl. 15.00–20.00

Lördag 2 juli kl. 07.30–20.00

Söndag 3 juli kl. 08.00–16.00

Onsdag 6 juli kl. 12.00–20.00

Torsdag 7 juli kl. 15.00–20.00

Fredag 8 juli kl. 10.00–21.00

Lördag 9 juli kl. 07.00–21.00

Söndag 10 juli kl. 07.00–16.30

Eventuella ändringar meddelas på vansbrosimningen.se.

 

På plats i Vansbro

Hämta deltagarkuvert
Utlämningen av deltagarkuvert görs vid tävlingsinformationen på arenan. Ta med ditt startbevis för snabb hantering! Deltagarkuvertet innehåller badmössa, det vill säga din nummerlapp, armband med tidtagningschip, matbiljett och plastpåse för överdragskläder, samt en etikett till klädpåsen. Hämta ditt deltagarkuvert senast en timme före start! Observera att ingen utlämning av deltagarkuvert görs vid starterna!

Tidtagningsarmband
Fäst armbandet på valfri handled innan du går till start!

Badmössa
Badmössan är din nummerlapp och ska placeras på huvudet med startnumret framtill. Om du har en egen eller använder en neoprenhuva ska Vansbrosimningens badmössa bäras utanpå. Om du bryter loppet måste mössan omedelbart överlämnas till funktionärer!

Klädpåse
Fäst den etikett som ligger i deltagarkuvertet på plastpåsen för överdragskläder! Påsen lämnar du på anvisad plats vid startplatsen och hämtar bakom duschområdet efter loppet. Observera att Vansbrosimningen inte ansvarar för värdesaker i klädpåsen!

Matbiljett
En måltid inklusive dryck, bröd och salladsbuffé ingår i din deltagaravgift och serveras i tältet för deltagarmat. Ta med matbiljetten som finns i ditt deltagarkuvert!

Till start
Samtliga starter finns inom gångavstånd. Följ vägvisarna med markeringarna för respektive start, blått för 3000 m, grönt för 1500 m och lila för 1000 m. Ta med dig innehållet från deltagarkuvertet!

 

Bra att veta!

Försäkring
Alla deltagare är försäkrade genom arrangören Vansbrosimningen. Observera att allt deltagande sker på egen risk! Vid sjukdom eller skada som förhindrar deltagande, återbetalas hela anmälningsavgiften om ”Startklar” har tecknats. ”Startklar”-försäkringen kan tecknas i samband med anmälan och gäller under ett år i samtliga motionstävlingar i Sverige. Läs mer om villkoren på vansbrosimningen.se eller startklar.nu!

Registrering
Samtliga anmälda deltagare registreras i vårt datasystem och offentliggörs med namn, klubb och ort på hemsidan. I och med anmälan godkänner du som deltagare att namn får offentliggöras.

Tävlingsregler
Åldersgräns för Vansbrosimningen, Vansbro Halvsim, Vansbro Tjejsim, Vansbro Ungdomssim och Vansbro Kortsim är från det år man fyller 10 år. Observera att allt deltagande i något av Vansbrosimningens lopp sker på egen risk! Det är tillåtet att använda neoprenhuva samt sockor och vantar utan simhud mellan fingrar och tår, med undantag för elittävlingarnas startgrupper 1 och 2 i Vansbrosimningen, samt startgrupp 1 i Vansbro Halvsim och Vansbro Tjejsim. Tävlingsreglerna finns i sin helhet på hemsidan.

Säkerhet
Tveka inte att kontakta våra funktionärer, de kan hjälpa dig med allt ifrån kramp till uppknäppning av våtdräkt! Utmed banan i Vanån finns säkerhetspersonal på fyra bryggsektioner samt i båtar och på stå-upp-brädor. Den sista kilometern i Västerdalälven finns bemanning på en sammanhängande brygga. På arenan finns värmetält och varm dusch. Vi rekommenderar att du skaffar dig vattenvana genom att träna i öppet vatten innan du startar i något av våra lopp. Badmössan och tidtagningschipet ska bäras under hela loppet. Om du bryter loppet eller ångrar dig efter avprickningen vid starten måste du omedelbart lämna mössan till funktionärerna! Mössorna ingår i vår säkerhetskontroll.

Hemsidor

Vansbrosimningen: vansbrosimningen.se, officiell hemsida med information, resultat m.m.
Visit Södra Dalarna: visitsodradalarna.se, boende och turistinformation.
Swebus: swebus.se, expressbuss.
Dalatrafik: dalatrafik.se, länstrafik.
En Svensk Klassiker: ensvenskklassiker.se, registrera en klassiker.
Vansbro kommun: vansbro.se, information.
Vansbro Köpmannaförening: vansbro.nu, öppettider och erbjudande.
Trafikinformation: sverigesradio.se/dalarna, lokala trafikrapporter.
Väderinformation: smhi.se, klart.se eller yr.no

 

Loppen 2017

Du kan anmäla dig till nästa års lopp från den 1 oktober 2016.

1 juli Vansbro Triathlon, medeldistans

2 juli Vansbro Bianchi 120, cykel 12 mil

5 juli Vansbro Swimrun, partävling och stafett

7 juli Vansbro Vattenprovet, 200 m

7 juli Vansbro Halvsim, 1500 m

7 juli Vansbro Öppen Älv, 3000 m

8 juli Vansbrosimningen, 3000 m

8 juli Lilla Vansbrosimningen, 25 och 50 m (barn 6–9 år)

9 juli Vansbro Ungdomssim, 1000 m

9 juli Vansbro Kortsim, 1000 m

9 juli Vansbro Tjejsim, 1000 m

Med reservation för ändringar.

 

Före loppet

Checklista:

 • Byt om till simkläder innan du går till start! Om du inte använder våtdräkt, kan du komplettera med att smörja in oskyddade kroppsdelar med ullfett, vaselin eller liknande som är vattenavvisande.
 • Undvik överintag av vätska före start! Det finns en vätskebrygga utmed banan med varm och kall dryck.
 • Värm upp ordentligt och håll dig varm innan du kliver i vattnet!

Startplatserna
Vid startplatserna finns begränsat med utrymme för omklädning, kom gärna ombytt till starten! Toaletter finns vid samtliga startplatser. Var med i uppvärmningen innan det är dags för start!

Startrutiner
I samtliga av Vansbrosimningens lopp i öppet vatten gäller följande rutin:

 • I ingången till startfållan registrerar du dig som startande genom att placera handen med tidtagningschipet mot tidtagningsenheten.
 • Din tid startar när du placerar handen med tidtagningschipet mot tidtagningsenheten vid utgången från startfållan (undantag elit). Observera att deltagare efter avprickning inte får lämna startområdet!

Elittävling

 • I ingången till startfållan registrerar du dig som startande genom att placera handen med tidtagningschipet (två chip i startgrupp 1 i Vansbrosimningen, 3000 m) mot tidtagningsenheten.
 • Repstart tillämpas och start sker på speakers kommando.

Motionstävling

 • Vansbrosimningen, 3000 m: Från startgrupp 3 sker individuell start med möjlighet att starta under hela 15–minuters perioden för din startgrupp.
 • Vansbro Öppen Älv, 3000 m: Individuell start mellan 16.30–17.30. Du väljer själv när du vill starta under startperioden.
 • Vansbro Halvsim, 1500 m: Från och med startgrupp 2 sker individuell start med möjlighet att starta under hela 10–minuters perioden för din startgrupp.
 • Vansbro Tjejsim, 1000 m: Från och med startgrupp 2 sker individuell start med möjlighet att starta under hela 10–minuters perioden för din startgrupp.
 • Vansbro Kortsim och Vansbro Ungdomssim, 1000 m: Start på speakers kommando.

 

Under loppet

Ta det lugnt när du går i vattnet, låt kroppen vänja sig vid vattentemperaturen innan du simmar iväg! Försök att andas normalt när du startar din simning. Värna om dina medtävlande, försök att hålla avstånd för att undvika trängsel och obehag i vattnet!

Banorna
Simbanorna har vit banmarkering och bojar visar avståndet till mål. Vansbrosimningen och Vansbro Öppen Älv simmas medströms 2000 m och avslutas 1000 m motströms. Vansbro Halvsim simmas 500 m medströms och 1000 m motströms. Vansbro Tjejsim, Vansbro Kortsim och Vansbro Ungdomssim simmas 1000 m motströms. Vansbro Vattenprovet 200 m simmas motströms. Vi reserverar oss för eventuella ändringar av bansträckningen på grund av för låg vattentemperatur eller för hög vattenföring.

Målgång
När du passerar mållinjen registreras din tid genom att du lägger handen med tidtagningschipet mot tidtagningsrampen ovanför mållinjen, samma tillvägagångssätt som vid starten. Skulle du missa tidtagningsrampen, tas tiden när du går upp på bryggan.

Målgång, elittävling
Målfoto och måldomare används för bedömning av målgången för de främsta. Simmare som missar tidtagningsrampen vid mållinjen får sin tid registrerad vid avläsning cirka fem meter efter mållinjen. Vid spurtuppgörelse bland de främsta gäller handen mot tidtagningsrampen!

 

Efter loppet

Medalj
Efter målgång får du medalj och serveras varm dryck. Känner du behov av extra värme finns värmetält och sjukvårdstält i anslutning till målet.

Klädpåse/dusch
Klädpåsen med dina överdragskläder finns att hämta i anslutning till duscharna.

Prisutdelning
Priser till de främsta delas ut från scenen. Se aktuell information samt tider för prisutdelning på hemsidan!

Utlottade priser
Listor med vinnare finns i målfållan och vid tävlingsinformationen. Priserna hämtas vid tävlingsinformationen.

Diplom
Diplom med namn och tid finns att hämta i tältet för tävlingsinformation. Uppge ditt startnummer till personalen! Ram till diplomet finns att köpa för 100 kr. Ditt diplom finns även att skriva ut från ”Mina Sidor” på hemsidan. Flerårsdiplom för Vansbrosimningen, 3000 m, skickas ut i efterhand.

Resultat
Resultat publiceras på hemsidan vansbrosimningen.se.

Kvarglömt
Upphittade ägodelar återfinns mot beskrivning vid tävlingsinformationen under pågående evenemang och på Vansbrosimningens kansli efter avslutat evenemang till och med sista juli. Kontakta kansliet på info@vansbrosimningen.se med ditt namn, startnummer och beskrivning på vad du saknar. Porto betalas av mottagaren. Tillhörigheter som inte hämtats ut eller efterfrågas, skänks till välgörenhet efter sista juli.

Medaljordning

Vansbrosimningen och Vansbro Öppen Älv: bronsmedalj lopp 1–6, Älvarnas Blå Band lopp 7, guldmedalj från lopp 8.
Vansbro Halvsim: bronsmedalj lopp 1–9, guldmedalj från lopp 10.
Vansbro Tjejsim: bronsmedalj lopp 1–9, guldmedalj från lopp 10.

 

Deltagarinformation triathlon, cykel och swimrun

Hämta deltagarkuvert
Utlämningen av kuvert till deltagarna görs vid tävlingsinformationen på arenan (målområdet). Följ skyltning ”till arenan” från parkeringarna. Ta med ditt startbevis (gäller ej för Vansbro Triathlon) eller legitimation för snabb hantering. I deltagarkuvert finns tidtagningsenheter och nummerlappar. Läs mer om respektive tävling på vansbrosimningen.se.

Deltagarmat
En måltid inklusive dryck, bröd och salladsbuffé ingår i din deltagaravgift och serveras i tältet för deltagarmat. Ta med matbiljetten från ditt deltagarkuvert!

Resultat
Resultat publiceras löpande på vansbrosimningen.se.

 

Vansbro Triathlon

Medeldistans
Start-PM finns i sin helhet på vansbrosimningen.se/vansbrotriathlon. I PM  finns instruktioner hur tidtagningschipet ska fästas.

Start
Start för tävlingsklassen är kl. 11.00 för damer och 11.30 för herrar. Motionsklassen startar kl. 13.00. Starten är på Vansbrosimningens arena.

Växlingsområde
Växlingsområde finns i anslutning till arenan.

Målgång
Målgång sker på Vansbrosimningens arena. Målet stänger kl. 21.00.

 

Vansbro Bianchi 120

Motionslopp 12 mil

Start
Starten är öppen kl. 10.00–10.15 på Vansbrosimningens arena.

Tidtagning och nummerlapp
Läs noga igenom instruktionerna om hur du fäster tidtagningschipet på hjälmen. Instruktionen finns i ditt deltagarkuvert. Fäst nummerlappen på styret med hjälp av buntbanden som finns i deltagarkuvertet.

Cykelförvaring
Cykelförvaring finns på Vansbrosimningens arena.

Trafik
Tänk på att det är ett motionslopp! Vägarna längs banan är inte avlysta och allmänna trafikregler gäller. Det är viktigt att du ser dig för i trafiken!

Kontroller
Längs banan finns tre kontroller, i Lindesnäs, Fredriksberg och Laxtjärn. Här finns vatten, sportdryck, frukt och bullar. Även enklare cykelservice erbjuds i Fredriksberg. Vid mål bjuder Bianchi Café på kaffe!

Målet
Målgången är utanför Vansbro turistbyrå, vid Lokstallet på Magasinsgatan. Målet stänger kl. 19.00.

 

Vansbro Swimrun

Partävling och stafett
Startkuvertet innehåller start-PM med instruktioner för nummerlappar, badmössor och tidtagningschip.

Start
Starten för partävlingen och stafetten är kl. 16.00 på Vansbrosimningens arena.

Vätskekontroller
Vätskekontroller finns vid varje växlingsplats från löpning till simning och från simning till löpning.

Mål
Målet är på Vansbrosimningens arena. Målet stänger kl. 20.30.

×

Kommentering är stängd.